Skip to main content

Πώς θα λειτουργήσουν τα ξενοδοχεία: Όλες οι παράμετροι

Των Λάμπρου Καραγεώργου και Αντώνη Τσιμπλάκη

«Χαρτί και μολύβι» έχουν πιάσει οι ξενοδόχοι σε όλη την Ελλάδα, προκειμένου να υπολογίσουν όλες τις παραμέτρους που θα τους οδηγήσουν στην απόφαση για τη λειτουργία των ξενοδοχείων τους την καλοκαιρινή περίοδο. Στην εξίσωση μπαίνουν τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για την ενίσχυση του τουριστικού κλάδου αυτή τη σεζόν, το κόστος που θα έχει η υλοποίηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων για την ασφάλεια εργαζομένων, τουριστών και τοπικών κοινωνιών από τον κορονοϊό, οι διαπραγματεύσεις με τους tour operators, που ζητούν τις προκαταβολές που έχουν δώσει, αλλά και οι δυνατότητες που υπάρχουν για να έχουμε φέτος πληρότητες που θα καταστήσουν τα καταλύματα βιώσιμα, εφόσον τελικά λειτουργήσουν.

Όπως επισημαίνει στη «Ν» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), Γρηγόρης Τάσιος, χωρίς πληρότητες φέτος τα ξενοδοχεία δεν θα λειτουργήσουν. Ο ίδιος αναφέρει, επίσης, ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τη στήριξη της τουριστικής βιομηχανίας είναι θετικά, αλλά θα μπορούσαν να είναι και καλύτερα, αφού για παράδειγμα δεν θα επιδοτηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων, ενώ δεν μειώθηκε και ο ΦΠΑ στη διαμονή. Παράλληλα, τα χρηματοδοτικά εργαλεία που εκπορεύονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση καθυστερούν.

Επίσης, σε ό,τι αφορά τα πρωτόκολλα, αυτά δίνουν ένα πλεονέκτημα στην ηπειρωτική χώρα για τον πρώτο μήνα επαναλειτουργίας, αφού ο βαθμός συναγερμού στις νησιωτικές περιοχές είναι υψηλός. Ακόμα ένα ζήτημα είναι και οι ίδιοι οι τουρίστες. Αν θέλουν πραγματικά να ανέβουν σε αεροπλάνο για να πετάξουν, σε ποιους προορισμούς και από ποιες χώρες. Σύμφωνα με την αντιπρόεδρο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ), Χριστίνα Τετράδη, οι Βρετανοί, που αποτελούν και την πλειονότητα των τουριστών στο Ιόνιο, είναι δύσκολο με τα μέχρι τώρα δεδομένα να έρθουν στη χώρα μας. 

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στη Ναυτεμπορική