Skip to main content

Οριακά πτωτικά το Χρηματιστήριο Αθηνών

Οριακές απώλειες εμφανίζει στη σημερινή συνεδρίαση το Χρηματιστήριο Αθηνών, εν όψει της κατάθεσης των πρόσθετων, προ-απαιτούμενων μέτρων στη Βουλή.

Αυτή τη στιγμή (11.05), ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 0,45% στις 623,53 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να εμφανίζει πτώση κατά 0,52% στις 175,70 μονάδες. Ο τζίρος κινείται σε ικανοποιητικά επίπεδα – και συγκεκριμένα στα 8,01 εκατ. ευρώ. Από το σύνολο των μετοχών, 16 ενισχύονται, 35 υποχωρούν και έξι διατηρούνται αμετάβλητες.

Ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες κατά 0,57% στις 41,85 μονάδες, καθώς η Εθνική Τράπεζα υποχωρεί κατά 0,34%, η Τράπεζα Πειραιώς κατά 1,73% και η Alpha Bank κατά 0,43%. Από την πλευρά της, η μετοχή της Eurobank παραμένει αμετάβλητη στα 1,070 ευρώ.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Viohalco διολισθαίνει άνω του 2% ενώ πέριξ του 1,5% διαμορφώνονται οι απώλειες για τις Lamda Development, Ελλάκτορα και Coca-Cola HBC. Κατά 1% υποχωρούν και οι μετοχές των ΕΛΠΕ και Μυτιληναίου. Στον αντίποδα, η ΓΕΚ Τέρνα ενισχύεται κατά 1,66% και η Τέρνα Ενεργειακή κατά 1%.  

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, η επίτευξη συνολικής συμφωνίας, η οποία θα περιλαμβάνει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, το ύψος της δόσης και μια πολιτική συμφωνία για το χρέος, που θα έχει την υποστήριξη του ΔΝΤ, είναι ο στόχος των Ευρωπαίων, εν όψει της συνεδρίασης του Εurogroup της 24ης Μαΐου, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της Ευρωζώνης, ο οποίος εμφανίστηκε, χθες στις Βρυξέλλες, συγκρατημένα αισιόδοξος.

Από την πλευρά του, αβέβαιος για την επίτευξη οριστικής συμφωνίας στο Eurogroupτης 24ης Μαΐου εμφανίστηκε ο επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης Γερούν Ντέισελμπλουμ, σύμφωνα με το Bloomberg. «Δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι θα υπάρξει οριστική συμφωνία για την Ελλάδα στο Eurogroup της 24ης Μαΐου» δήλωσε. Αναφερόμενος στο θέμα του χρέους φέρεται να επεσήμανε ότι η χώρα μας έχει μακράς διάρκειας χρέος, για το οποίο απολαμβάνει χαμηλά επιτόκια.

Την ίδια ώρα, οι διατάξεις για τον Μηχανισμό Δημοσιονομικής Διόρθωσης θα κατατεθουν ως τροπολογια στη Βουλή, μετά την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου, ανέφεραν πηγές του υπουργείου Οικονομικών το απόγευμα της Τρίτης. Οι ίδιες πηγές επικαλέστηκαν λόγους τεχνικής επεξεργασίας. Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο με τα τελευταία προαπαιτούμενα πριν από το Eurogroup της 24ης Μαΐου και το κλείσιμο της αξιολόγησης, αναμένεται να κατατεθεί το βράδυ της Τρίτης στο Βουλή.

Tέλος, στην κερδοφορία επέστρεψε η Eurobank το πρώτο τρίμηνο του 2016, για πρώτη φορά μετά το τρίτο τρίμηνο του 2011, με καθαρά κέρδη σε ενοποιημένο επίπεδο 60 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 175 εκατ. ευρώ το τέταρτο τρίμηνο του 2015, ως αποτέλεσμα της σημαντικής βελτίωσης των λειτουργικών επιδόσεων της τράπεζας.  

naftemporiki.gr