Skip to main content

Για αστάθεια στις αγορές πετρελαίου προειδοποιεί η Ρωσία

Oι γεωπολιτικές εντάσεις καθιστούν ολοένα πιο δύσκολο για τις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες να λάβουν αποφάσεις που θα συμβάλουν στη σταθεροποίηση των τιμών του αργού, παραδέχθηκε ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας, Αλεξάντερ Νόβακ. Σε συνέντευξή του στο CNBC, ο κ. Νόβακ εξέφρασε ανησυχίες για την  κατάσταση στη Μέση Ανατολή, σημειώνοντας ότι τα προβλήματα στην περιοχή γίνονται «ολοένα και μεγαλύτερα», πρόσθεσε όμως ότι η σινο-αμερικανική αντιπαράθεση λειτουργεί ως αποσταθεροποιητικός παράγοντας.

«Είδαμε τις τελευταίες ημέρες μια ανταλλαγή εκατέρωθεων δασμών. Παράλληλα, βλέπουμε κινδύνους γεωπολιτικής φύσης όσον αφορά την περιοχή», ανέφερε ο κ. Νόβακ στη συνέντευξή του από την Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας. «Όλα αυτά μάς λένε ότι η αγορά είναι πολύ ασταθής. Και υπάρχουν πολλοί παράγοντες που έχουν καταστεί σημαντικότεροι και είναι πιο περίπλοκο να λάβουμε αποφάσεις μακροπρόθεσμα, που είναι θεμελιώδους σημασιάς για την αγορά», πρόσθεσε.

Η ένταση στις σχέσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Τεχεράνης ωθεί προς τα πάνω τις τιμές του πετρελαίου, με το μπρεντ να ξεπερνάει ενδοσυνεδριακά τα 73 δολάρια το βαρέλι.

Ερωτηθείς εάν η Ρωσία θα μπορούσε να κάνει περισσότερα για να προωθήσει την ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή ως φιλικά προσκείμενη στο Ιράν, ο κ. Νόβακ δήλωσε: «Χρειάζεται να συντονίζουμε τις σχέσεις μας όσο το δυνατόν καλύτερα, ώστε το ζήτημα της ενεργειακής ασφάλειας να βρίσκεται σε προτεραιότητα».