Skip to main content

«Πολιτική συμφωνία για το χρέος στους στόχους του Eurogroup»

Βρυξέλλες,

Του Νίκου Μπέλλου

Η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και μια πολιτική συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους, είναι οι στόχοι του Εurogroup της 24ης Μαΐου για την Ελλάδα, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της Ευρωζώνης.

Η επίτευξη συμφωνίας στα παραπάνω είναι δύσκολη λόγω του ζητήματος του χρέους, αλλά όχι αδύνατη, τόνισε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι όλα θα κριθούν στη συνεδρίαση του Εurogroup στις 24 Μαΐου και όχι νωρίτερα.

Όπως είπε ο αξιωματούχος, για τα θέματα της αξιολόγησης δεν υπάρχει κανένα ζήτημα, αλλά υπάρχουν ακόμη κάποια πράγματα που πρέπει να ρυθμιστούν κυρίως σε ό, τι αφορά τα εφεδρικά μέτρα (κόφτης δαπανών), κάτι που θα γίνει μέσα στην εβδομάδα.

Αναμφισβήτητα, το δυσκολότερο ζήτημα είναι το χρέος, όπου ο ίδιος θεωρεί ότι είναι δυνατή η επίτευξη μιας πολιτική συμφωνίας, η οποία θα επιτρέψει στην ηγεσία του ΔΝΤ να στηρίξει τη συμφωνία και να δεσμευθεί ότι θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα. Θα ήταν ευχής έργον να έχουμε μια συμφωνία που θα επιτρέψει στην πολιτική ηγεσία του ΔΝΤ να πάει στο διοικητικό συμβούλιο του οργανισμού και να εισηγηθεί ένα ελληνικό πρόγραμμα, ανέφερε.

Προς το παρόν γίνονται εντατικές διαβουλεύσεις για το θέμα αυτό, ενώ την εισήγηση στους υπουργούς θα ετοιμάσουν οι τεχνοκράτες της Ομάδας Εργασίας του Εurogroup, οι οποίοι θα συνεδριάσουν εκτάκτως στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα το απόγευμα.

Ο αξιωματούχος αρνήθηκε να μπει σε λεπτομέρειες για την εισήγηση, είπε πάντως ότι το μόνο βέβαιο αυτή τη στιγμή είναι ότι, εάν υπάρξει πολιτική συμφωνία για το χρέος, θα περιλαμβάνει επιμηκύνσεις των περιόδων χάριτος και αποπληρωμής των δανείων. Σχετικά με το αν θα υπάρξει «παγωμα» επιτοκίων εμφανίστηκε επιφυλακτικός λόγω του μεγάλου κόστους ενός τέτοιου μέτρου, αλλά και μη συμβατότητάς του με τη συνθήκη.