Skip to main content

Μετά τη «13η σύνταξη», μείωση ΦΠΑ και 120 δόσεις

Μία εβδομάδα πριν από τη διεξαγωγή των ευροεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών, τη στιγμή που το πολιτικό θερμόμετρο ανεβαίνει επικίνδυνα, το οικονομικό επιτελείο προχωρά στην εφαρμογή των μέτρων ανακούφισης που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. «13η σύνταξη», μείωση ΦΠΑ και 120 δόσεις αλλάζουν το σκηνικό και προβληματίζουν τους θεσμούς.

Μετά την καταβολή της λεγόμενης 13ης σύνταξης από την Παρασκευή, το βάρος της κυβέρνησης πέφτει στο να «ανοίξουν» οι δύο πλατφόρμες για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία αλλά και στο να ενεργοποιηθούν οι αλλαγές στο συντελεστή του ΦΠΑ από το 24% στο 13%.

Ήδη πιστώθηκαν οι λογαριασμοί των 2,6 εκατ. συνταξιούχων της χώρας με τα χρήματα που τους αναλογούν από την κλιμακωτή καταβολή της «13ης σύνταξης» (800 εκατ. ευρώ).

Η καταβολή των χρημάτων στους λογαριασμούς των δικαιούχων άρχισε να καταβάλλεται την Παρασκευή και το μικτό ποσό της «13ης σύνταξης» καθορίζεται με βάση τη μηνιαία κύρια σύνταξη ως εξής:

α) Για ποσό έως και 500,00 ευρώ, σε ποσοστό 100%.

β) Για ποσό από 500,01 έως και 600,00 ευρώ, σε ποσοστό 70%.

γ) Για ποσό από 600,01 έως και 1.000,00 ευρώ, σε ποσοστό 50%.

δ) Για ποσό από 1.000,01 ευρώ και άνω, σε ποσοστό 30%.

Να επισημανθεί ότι εάν το ίδιο πρόσωπο δικαιούται περισσότερες από μία κύριες συντάξεις, τότε το ποσό της «13ης σύνταξης» καθορίζεται με βάση το άθροισμά τους.

Οι τιμές στα τρόφιμα και στον καφέ αναμένεται να αλλάξουν από Δευτέρα και με βάση την εγκύκλιο οι επιχειρήσεις πώλησης τροφίμων και παροχής υπηρεσιών εστίασης θα πρέπει να προσαρμόσουν τους τιμοκαταλόγους τους και τις φορολογικές ταμειακές μηχανές τους προκειμένου από τη Δευτέρα να προσαρμοστούν στο νέο καθεστώς του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ.

Μεταξύ άλλων στην εγκύκλιο προβλέπεται ότι:

  • παραμένουν στους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ 13% βασικά αγαθά όπως ψωμί, γάλα, κρέας ψάρια, ελαιόλαδο, τυριά, ζυμαρικά, άλευρα, δημητριακά, λαχανικά, ύδρευση, ζώντα ζώα, είδη για εξυπηρέτηση ατόμων με ειδικές ανάγκες
  • παραμένουν στον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 6 % φάρμακα, βιβλία
  • επεκτείνεται το πεδίο εφαρμογής του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ (13%), μεταξύ άλλων σε όλα τα είδη ζυμαρικών, ψωμιών, ψαριών και μαλακοστράκων, στον καφέ, το τσάι, τους χυμούς φρούτων και λαχανικών, στο αλάτι, ξύδι, διάφορα παρασκευάσματα διατροφής με βάση τα δημητριακά, τα αλεύρια, τα άμυλα, και τα παρασκευάσματα για σάλτσες, σούπες και ζωμούς.
  • μετατάσσονται από τον μειωμένο συντελεστή δεκατρία τοις εκατό (13%) στον υπερμειωμένο συντελεστή έξι τοις εκατό (6%) η παράδοση ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου και θέρμανσης μέσω δικτύου (τηλεθέρμανση).

Την ίδια ώρα αναμένεται να ανοίξει και η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων για την ένταξη στη ρύθμιση τόσο των χρεών προς τα Ταμεία όσο και προς το Δημόσιο.

Στο TAXISnet θα μπορεί κανείς να βρει την ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων υπαγωγής στη νέα ρύθμιση, που προβλέπει τη δυνατότητα αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων έως 31-12-2018 οφειλών προς τις ΔΟΥ, τα Ελεγκτικά Κέντρα και τα Τελωνεία.

Οι οφειλέτες του Δημοσίου που ενδιαφέρονται να ρυθμίσουν τις οφειλές τους θα πρέπει να υποβάλουν τις αιτήσεις τους μέχρι τις 28 Ιουνίου. Προϋπόθεση ένταξης στη ρύθμιση αποτελεί η υποβολή όλων των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος που αφορούν τα έτη 2013-2017.

Για να γίνει αποδεκτή η αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση θα πρέπει να καταβληθεί η πρώτη δόση εντός τριών εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης. Οι επόμενες δόσεις πρέπει να καταβάλλονται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών από την ημερομηνία αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση. 

Η καταβολή κάθε δόσης θα γίνεται με βάση Ταυτότητα Ρυθμιζόμενης Οφειλής στις τράπεζες, είτε στα υποκαταστήματα των ΕΛΤΑ είτε μέσω e-banking.

naftemporiki.gr