Skip to main content

Ο αγωγός IGB στη συνάντηση Σκουρλέτη – Πέτκοβα

Οι προοπτικές που διαμορφώνονται στον ενεργειακό τομέα στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης με την ομόλογό του της Βουλγαρίας Τεμενούτσκα Πέτκοβα στην Θεσσαλονίκη τη Δευτέρα, με την ευκαιρία της τελετής εγκαινίων των εργασιών του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου TAP που θα λάβει χώρα την Τρίτη.

Κοινή ήταν η πεποίθηση ότι σε συνδυασμό με τον TAP, ο αγωγός φυσικού αερίου IGB που προορίζεται να συνδέσει την Ελλάδα με την Βουλγαρία και η παράλληλη ανάπτυξη του πλωτού τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, μπορούν να ωφελήσουν τις δύο χώρες και την ευρύτερη περιοχή. 

Νωρίτερα, οι δύο υπουργοί είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν  τις θέσεις τους σε συνάντηση εταιρειών που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον ή διερευνούν την συμμετοχή τους στο έργο κατασκευής και λειτουργία του πλωτού τερματικού σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) στην Αλεξανδρούπολη. 

Στη συνάντηση συμμετείχαν οι εταιρείες: 

  • ΔΕΠΑ
  • Gastrade
  • Cheniere
  • Bulgartransgaz
  • Bulgargaz
  • Bulgarian Energy Holding (BEH).

Μετά από τις συναντήσεις, ο κ. Σκουρλέτης έκανε δήλωσε ότι τα εγκαίνια του αγωγού TAP ουσιαστικά συμπίπτουν «με μία ευτυχή συγκυρία για τη χώρα μας, την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και σηματοδοτούν την είσοδο της Ελλάδας σε μία νέα αναπτυξιακή πορεία».

Όπως είπε ο υπουργός, ο TAP είναι ένα από τα δέκα μεγαλύτερα έργα που γίνονται αυτή τη στιγμή στον κόσμο. Τόνισε επίσης ότι οι άμεσες επιδράσεις του έργου στη Βόρεια Ελλάδα είναι ήδη γνωστές και έκανε λόγο για 8.000 νέες θέσεις εργασίας και εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε συμβόλαια για τις ελληνικές επιχειρήσεις που θα συμμετάσχουν στην κατασκευή του αγωγού.

«Ταυτόχρονα, σήμερα, με την Βουλγάρα ομόλογό μου συζητήσαμε για άλλα δύο εξίσου σημαντικά έργα, τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό IGB και τον πλωτό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη. Η ολοκλήρωση αυτών των δύο έργων σε συνδυασμό με τον TAP, ουσιαστικά, καθιστούν την χώρα μας έναν ενεργειακό “παίχτη” στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης», επεσήμανε ο κ. Σκουρλέτης.

Υπογράμμισε επίσης ότι η κυβέρνηση ασκεί μία πολυδιάστατη ενεργειακή πολιτική, η οποία και, σε ό,τι αφορά τον IGB, ανέφερε ότι βρίσκεται στη φάση της ολοκλήρωσης των market test που αξιολογούν την βιωσιμότητά του.

«Τον Σεπτέμβριο θα έχουμε την τελική φάση αυτών των τεστ όπου θα κατατεθούν και οι δεσμευτικές προτάσεις των ενδιαφερόμενων εταιρειών, οι οποίες θα δεσμεύσουν ποσότητες φυσικού αερίου. Η στήριξη τόσο της ελληνικής όσο και της βουλγαρικής κυβέρνησης είναι δεδομένη και κατά συνέπεια όλα δείχνουν ότι αυτό το έργο θα ολοκληρωθεί», συμπλήρωσε ο κ. Σκουρλέτης.

naftemporiki.gr