Skip to main content

EY: Αύξηση 28% στην αξία των παγκόσμιων IPOs το πρώτο τρίμηνο

Η αναζωπύρωση του γεωπολιτικού ρίσκου και η έντονη αστάθεια στις αγορές, δεν στάθηκε εμπόδιο για τις επιχειρήσεις παγκοσμώις να αντλήσουν σημαντικά κεφάλαια από την είσοδό τους στο χρηματιστήριο. Σύμφωνα με τη έρευνα Global IPO Trends της EY το πρώτο τρίμηνο του έτους αν και ο αριθμός των εταιρειών, που επεδίωξαν αρχική δημόσια εγγραφή ήταν μικρότερος σε σχέση με πέρυσι, τα κεφάλαια, που εξασφάλισαν ήταν αισθητά αυξημένα. Οι προοπτικές διαγράφονται θετικές για το σύνολο του έτους. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΥ τους τρεις πρώτους μήνες του έτους αντλήθηκαν από τις αρχικές δημόσιες εγγραφές παγκοσμίως 42,8 δισ. δολάρια- ποσό αυξημένο κατά 28% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Και τούτο παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των δημοσίων εγγραφών (287 ) μειώθηκε κατά 27% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, το οποίο ήταν το ισχυρότερο πρώτο  τρίμηνο ως προς τον αριθμό των δημοσίων εγγραφών από το 2007.

Οι αγορές στην περιοχή της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής συγκέντρωσαν 16 δισ. δολάρια κατά το α’ τρίμηνο του 2018, με 86 δημόσιες εγγραφές, κατατάσσοντας την περιοχή στη δεύτερη θέση, μετά την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, με βάση τον αριθμό των εγγραφών. Τα αντληθέντα κεφάλαια απογειώθηκαν 191%, λόγω των μεγάλων συμφωνιών (mega deals). Από τη δραστηριότητα αυτή, στην Ευρώπη καταγράφηκαν 39 δημόσιες εγγραφές, συγκεντρώνοντας 14,7 δισ. δολάρια. Αξιοσημείωτο είναι πως έξι μόνο δημόσιες εγγραφές κατάφεραν να συγκεντρώσουν 9,8 δισ. δολάρια.

Η ελληνική παρουσία 

Η μεγαλύτερη δημόσια εγγραφή στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου (LSE) ήταν αυτή της ελληνικής Energean Oil & Gas S.A., από την οποία αντλήθηκαν 500 εκατ. δολάρια.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έκθεσης της ΕΥ, ο Τάσος Ιωσηφίδης, Εταίρος και Επικεφαλής του τμήματος Χρηματοοικονομικών Συμβούλων της ΕΥ Ελλάδος σχολίασε: «Η παρουσία μιας ελληνικής εταιρείας μεταξύ των μεγαλύτερων δημοσίων εγγραφών που πραγματοποιήθηκαν το πρώτο τρίμηνο του 2018, αποτελεί μια υπενθύμιση της σημασίας μιας υγιούς χρηματιστηριακής αγοράς για τη λειτουργία των ελληνικών επιχειρήσεων και την ανάπτυξη της οικονομίας». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι παρά τις συστηματικές προσπάθειες και τις σημαντικές πρωτοβουλίες του Χρηματιστηρίου Αθηνών προς αυτήν την κατεύθυνση  πολλές επιχειρήσεις αναγκάζονται να στραφούν εκτός ελληνικών συνόρων για να αντλήσουν τα απαραίτητα κεφάλαια. «Η τάση αυτή, αν δεν αντιστραφεί σύντομα, θα συνεχίσει να υποσκάπτει την αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας μας» προειδοποιήσε.