Από την έντυπη έκδοση
Δύσκολες «εξετάσεις» απέναντι στους θεσμούς καλείται να δώσει από σήμερα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, στο πλαίσιο της 10ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, καθώς η ατζέντα των συζητήσεων περιλαμβάνει ζέοντα φορολογικά, δημοσιονομικά και τραπεζικά ζητήματα. Οι διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής των θεσμών ξεκινούν από σήμερα, ενώ με την επιτυχή ολοκλήρωσή τους θα ανάψει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης των 640 εκατ. ευρώ από τα κέρδη του ευρωσυστήματος επί των ελληνικών ομολόγων.
Δεδομένου ότι η αξιολόγηση συνδέεται με εκταμίευση πόρων, το υπουργείο Οικονομικών περιμένει πιέσεις από τους επικεφαλής των θεσμών, ειδικά για εκκρεμότητες που υφίστανται στον τραπεζικό τομέα, και κυρίως στον νέο πτωχευτικό νόμο, αλλά και σε θέματα φορολογίας.
Η «εξεταστέα ύλη»
Τα κυριότερα ζητήματα στα οποία θα επικεντρωθεί το ενδιαφέρον των θεσμών είναι τα ακόλουθα:
* Η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων του χρηματοπιστωτικού τομέα, με αιχμές την πορεία υλοποίησης του νέου πτωχευτικού νόμου, τον ν. Κατσέλη, τους πλειστηριασμούς, το πρόγραμμα «Γέφυρα» και τον «Hρακλή».
* Η πορεία υλοποίησης του προϋπολογισμού, που λόγω των πρόσθετων μέτρων στήριξης οι αρχικοί του στόχοι ξεφεύγουν από τον προγραμματισμό.
* Ο χειρισμός του κόστους που θα έχουν στα μεγέθη του προϋπολογισμού οι αποφάσεις των δικαστηρίων (ΣτΕ και Ελεγκτικό Συνέδριο) για την καταβολή αναδρομικών αποδοχών.
* Η καθυστέρηση της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Οι θεσμοί στην προηγούμενη αξιολόγηση είχαν τονίσει ότι πρέπει να ανακοινωθούν άμεσα οι νέες τιμές ζώνης, αλλά το υπουργείο Οικονομικών επικαλείται τεχνικές δυσκολίες λόγω της πανδημίας. Έτσι, οι νέες τιμές εφορίας των ακινήτων θα ανακοινωθούν το φθινόπωρο με εφαρμογή τους από τα τέλη του 2021 ή στις αρχές του 2022. Το βέβαιο είναι πως ο ΕΝΦΙΑ του 2021 θα υπολογιστεί με βάση τις υφιστάμενες αντικειμενικές αξίες.
* Η πρόληψη της δημιουργίας νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, είτε προμηθευτές, είτε υποψήφιους συνταξιούχους.
* Η εκκαθάριση του όγκου των συσσωρευμένων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες.
* Η πλήρης εφαρμογή της μεταρρύθμισης του ανθρώπινου δυναμικού της ΑΑΔΕ.
* Η έναρξη λειτουργίας του μηχανισμού προετοιμασίας έργων και της «δεξαμενής» στρατηγικών έργων για επενδύσεις.
* Η ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης που θα επιτρέψει την περαιτέρω απλούστευση της αδειοδότησης για επενδύσεις σε στρατηγικούς τομείς.
* Η προώθηση των αλλαγών στην εργατική νομοθεσία, με τους θεσμούς να κάνουν λόγο για «εκσυγχρονισμένο Κώδικα Εργατικού Δικαίου». Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Εργασίας, στις προσεχείς μέρες θα θέσει σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τα εργασιακά, το οποίο μεταξύ άλλων ελαστικοποιεί το 8ωρο και προβλέπει την ανταλλαγή των υπερωριών με ρεπό.
* Η μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης. Στόχος είναι η ταχύτερη εκδίκαση των υποθέσεων, ειδικά εκείνων που άπτονται επενδύσεων.
* Η τροποποίηση του νόμου που διέπει το ΤΧΣ. Οι θεσμοί ζητούν η τροποποίηση -που δρομολογείται- να επιτρέψει στο Ταμείο να συμμετέχει ως ιδιώτης επενδυτής σε μελλοντικές ΑΜΚ τραπεζών.
* Περαιτέρω διευκολύνσεις των ιδιωτικοποιήσεων στον βαθμό που το επιτρέπει η πανδημία, με αιχμές την επένδυση στο Ελληνικό, καθώς και τις αποκρατικοποιήσεις στον τομέα της ενέργειας.