Skip to main content

Οι γερμανκές επιχειρήσεις φοβούνται το Brexit

Οι Γερμανοί ετοιμάζονται για την… έξοδο. Όχι τη δική τους, αλλά μία πιθανή έξοδο των Βρετανών από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι γερμανικές επιχειρήσεις έχουν εντείνει τις προειδοποιήσεις τους για τον αρνητικό αντίκτυπο, που θα είχε ένα Brexit τόσο στη βρετανική όσο και στη γερμανική και ευρύτερα ευρωπαϊκή οικονομία, ενώ παράλληλα φροντίζουν να περιορίσουν έκθεσή τους, αναστέλλοντας σχέδια για επενδύσεις στην Βρετανία.

Σύμφωνα με στοιχεία της γερμανικής κεντρικής τράπεζας, που περιήλθαν στην κατοχή του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, οι γερμανικές άμεσες επενδύσεις στη Βρετανία υποχώρησαν το πρώτο τρίμηνο του έτους κατά 4,4% σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου, στα 4,4 δισ. ευρώ. Η πτώση αυτή έρχεται μάλιστα ύστερα από τη “βουτιά” της τάξης του 40% των γερμανικών επενδύσεων στη βρετανική οικονομία.

«Μία έξοδος της Βρετανίας σημαίνει αβεβαιότητα για τις γερμανικές επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται στη χώρα» δήλωσε στο Reuters ο γενικός διευθυντής της Ομοσπονδίας Γερμανικών Βιομηχανιών, BDI. «Η απάντησή τους σε αυτό είναι να καθυστερούν ή να μειώνουν τις επενδύσεις τους».

«Η Βρετανία έχει κάθε συμφέρον, ιδιαίτερα από άποψη πλούτου και απασχόλησης, να μείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση» τόνισε από την πλευρά του εκπρόσωπος της Siemens. Πρόσθεσε δε πως εάν τελικά επιλεγεί η έξοδος, δεν θα σημάνει τερματισμό των δραστηριοτήτων της Siemens στη Βρετανία, αλλά θα επηρεάσει τις αποφάσεις της για μελλοντικές επενδύσεις.

Σημειώνεται ότι οι γερμανικές επιχειρήσεις είναι μεταξύ των μεγαλύτερων ξένων επενδυτών στη Βρετανία με 2.500 θυγατρικές και περίπου 500.000 Βρετανούς εργαζομένους σε τομείς, όπως οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, η μεταποίηση, οι μεταφορές, η ενέργεια και το λιανεμπόριο.

Επιπλέον έρευνα της DZ Bank έχει δείξει ότι ένα Brexit θα στοίχιζε στη Γερμανία έως και 45 δισ. ευρώ έως τα τέλη του 2017- κυρίως σε απώλεια εξαγωγών. Το 2015 οι γερμανικές επιχειρήσεις εξήγαγαν προϊόντα αξίας 89 δισ. ευρώ στη Βρετανία, η οποία και είναι η τρίτη μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά για τους Γερμανούς. Την ίδια ώρα εισήγαγαν αγαθά ύψους 38 δισ. ευρώ, με το εμπορικό πλεόνασμά τους να διαμορφώνεται έτσι στα 51 δισ. ευρώ.