Skip to main content

Ευκλ. Τσακαλώτος: Διαπραγματευόμαστε για ενισχυμένη παρακολούθηση και όχι προληπτική γραμμή

«Η τεχνική συμφωνία τελείωσε, έχουμε έναν μήνα για τα προαπαιτούμενα, η συζήτηση για το χρέος συνεχίζεται, σχεδόν έχει καταλήξει και ξέρουμε πώς θα είναι ποιοτικά η μεταμνημονιακή παρακολούθηση με το άρθρο 472», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατά την έναρξη της τοποθέτησής του στην Ολομέλεια της Βουλής, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την οικονομία.

Ο υπουργός Οικονομικών κατηγόρησε τη Ν.Δ. και το Κίνημα Αλλαγής ότι δεν επικεντρώθηκαν στην ουσία της συζήτησης, που δεν είναι άλλη, όπως είπε, από το να μάθει ο ελληνικός λαός ποιος έχει καλύτερη στρατηγική για το μέλλον, ποιες είναι οι προτεραιότητες και αν υπάρχουν συνθέσεις.

«Η αλήθεια είναι ότι φεύγουμε από το πρόγραμμα και θέλουμε μια ατζέντα ανάπτυξης, στο κέντρο της οποίας θα είναι ο κόσμος της εργασίας. Διαπραγματευόμαστε με τους θεσμούς για μια ενισχυμένη παρακολούθηση και όχι μια προληπτική γραμμή» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, καλώντας τόσο τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, όσο και την επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γενημματά, «να πάρουν μια ξεκάθαρη θέση απέναντι στο στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης».

«Όχι μόνο δεν έγινε αυτό που προέβλεπαν οι καταστροφολόγοι, αλλά δίνει απαντήσεις σε όλα αυτό το ολιστικό σχέδιο. Συντάξεις, αδήλωτη εργασία κατώτατος μισθός μπαίνουν στο κομμάτι της ανάπτυξης» είπε ο κ. Τσακαλώτος και πρόσθεσε: «Η ιστορία αποδεικνύει ότι αν οι φιλελεύθερες δημοκρατίες δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες της κοινωνίας, κάποια στιγμή παύουν να είναι φιλελεύθερες δημοκρατίες. Το στοίχημα είναι μεγάλο και δεν μπορούμε να γυρνάμε πίσω, όταν είναι τόσο μεγάλο το διακύβευμα».

Ο κ. Τσακαλώτος κατηγόρησε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ ότι δεν μπορούν να μιλούν για εκλογές και να υποστηρίζουν ότι δεν έχει νομιμοποίηση η σημερινή κυβέρνηση για να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια «τα κόμματα που δημιούργησαν το χρέος και υπέγραφαν μνημόνια χωρίς να ρωτήσουν κανένα», όπως είπε.

«Τσακώνεστε για τις εκλογές. Να είναι τώρα οι εκλογές. Δηλαδή το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. που δεν ρώτησαν κανέναν, όταν δημιούργησαν το χρέος. Το ΠΑΣΟΚ δεν ρώτησε κανέναν, όταν έφερε το πρώτο μνημόνιο. Το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. δεν ρώτησαν κανέναν, όταν έφεραν το δεύτερο μνημόνιο. Το ΠΑΣΟΚ δεν ρώτησε κανέναν, όταν συμφώνησε πλεονάσματα 6,5% μέχρι το 2014. Και τώρα μας λένε το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. ότι δεν έχουμε νομιμοποίηση να βγάλουμε τη χώρα από το μνημόνιο που εσείς τη βάλατε;» διερωτήθηκε ο υπουργός Οικονομικών.

Πηγή: ΑΜΠΕ