Skip to main content

ΕΣΕΕ: Μειωμένη η κίνηση στις ενδιάμεσες εαρινές εκπτώσεις

Χαμηλότερες πωλήσεις σε σύγκριση με πέρυσι κατέγραψαν επτά στις δέκα επιχειρήσεις (70%) κατά τις ενδιάμεσες εαρινές εκπτώσεις του 2019, σύμφωνα με έρευνα του ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ. Όπως προκύπτει από την ίδια έρευνα, το ποσοστό αυτό είναι κατά πολύ χειρότερο του αντίστοιχου περσινού (56%).

Τα αποτελέσματα της έρευνας συνοψίζονται στα εξής εννέα σημεία:

  • Επτά στις δέκα επιχειρήσεις (70%) σημείωσαν χαμηλότερες πωλήσεις σε σύγκριση με τις εαρινές εκπτώσεις του Μαΐου του 2018. Το ποσοστό αυτό είναι κατά πολύ χειρότερο του αντίστοιχου περσινού, οπότε το 56% των επιχειρηματιών είχε δηλώσει επιδείνωση των πωλήσεων. Το 22% μάλιστα των επιχειρηματιών δήλωσε αμετάβλητες πωλήσεως μεταξύ των δύο περιόδων. Υπό αυτό το πρίσμα, μόνο το 4% των επιχειρηματιών δήλωσε πως οι πωλήσεις αυξήθηκαν σε σχέση με πέρυσι.
  • Σχεδόν οι μισές (48%) επιχειρήσεις υποστηρίζουν ότι οι ενδιάμεσες εαρινές εκπτώσεις δεν επηρεάζουν το συνολικό τζίρο της ανοιξιάτικης – καλοκαιρινής περιόδου, ενώ ένα επίσης σημαντικό ποσοστό (41%) θεωρεί ότι το συγκεκριμένο μέτρο έχει αρνητικό αντίκτυπο και μόλις το 7%  ότι έχει θετικό.
  • Ως εκ τούτου, το 75% των επιχειρήσεων διαφωνεί με την εφαρμογή του μέτρου των ενδιάμεσων εκπτώσεων.
  • H πλειονότητα των επιχειρήσεων (82%) συμμετείχε στις ενδιάμεσες εαρινές εκπτώσεις.
  • Ως προς το ύψος του ποσοστού έκπτωσης σχεδόν 6 στις 10 επιχειρήσεις πραγματοποίησε εκπτώσεις μεταξύ 11% και 40%. Ειδικότερα, το μεγαλύτερο ποσοστό των επιχειρηματιών (35%) υιοθέτησε εκπτώσεις ύψους 11 – 20% και ακολούθησε το 22% των εμπορικών επιχειρήσεων με εκπτώσεις μεταξύ 21 – 40%.
  • Μία στις δύο επιχειρήσεις (51%) πραγματοποίησε εκπτώσεις στο σύνολο των εμπορευμάτων και το 12% στο μεγαλύτερο μέρος των νέων παραλαβών. Στις άλλες ομάδες, το 15% των επιχειρήσεων έκανε εκπτώσεις σε συγκεκριμένη κατηγορία προϊόντων και το 14% σε εμπορεύματα stock.
  • Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των καταστημάτων την πρώτη Κυριακή της εαρινής εκπτωτικής περιόδου επιβεβαιώνεται η κυρίαρχη τάση που καταγράφεται σε όλες τις έρευνες του ΙΝΕΜΥ για τη λειτουργία των επιχειρήσεων τις Κυριακές. Το 75% δεν είναι καθόλου ικανοποιημένο από τον κύκλο εργασιών της Κυριακής 5 Μαΐου.
  • Η ανάγκη απασχόλησης προσωπικού την Κυριακή καλύπτεται κατά κύριο λόγο προσωπικά από τον ίδιο τον επιχειρηματία (79%), ενώ το 18% των επιχειρήσεων επέλεξε την επέκταση του ωραρίου των ήδη υφιστάμενων υπαλλήλων, χωρίς, δηλαδή να πραγματοποιηθούν επιπλέον προσλήψεις. Ως εκ τούτου, μόνο το 2% έχει δηλώσει ότι προέβη σε πρόσληψη επιπλέον προσωπικού για να μπορέσει να λειτουργήσει την Κυριακή. 
  • Τέλος, περισσότερες από 8 στις 10 επιχειρήσεις (83%) δηλώνουν αύξηση του λειτουργικού κόστους από τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.