Skip to main content

SocGen: «Η διοίκηση γνώριζε για τις δραστηριότητες του Κερβιέλ»

Την ύπαρξη στοιχείων που αποδεικνύουν ότι στελέχη της διοίκησης της Societe Generale γνώριζαν για τις δραστηριότητες του πρώην χρηματιστή της, Ζερόμ Κερβιέλ, αποκάλυψε αξιωματούχος της αστυνομίας που είχε επιφορτιστεί με την σχετική έρευνα.

Ο Κερβιέλ κατηγορείται για απάτη – ρεκόρ, που είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια 4,9 δισ. ευρώ από τη γαλλική τράπεζα στις αρχές του 2008.

Η πρώην αρχηγός της διεύθυνσης δίωξης οικονομικού εγκλήματος Ναταλί Λε Ρόι, η οποία κατέθεσε τον Απρίλιο στο πλαίσιο έρευνας για «απάτη», «πλαστογραφία» και «χρήση πλαστών εγγράφων» που ξεκίνησε το 2014, επικαλέστηκε την μαρτυρία ενός πρώην εργαζόμενου της Societe Generale, όπως μετέδωσε ο ιστότοπος Mediapart.

Ο υπάλληλος αυτός, ο οποίος εργαζόταν στο τμήμα επιχειρησιακών κινδύνων της τράπεζας, διαβεβαίωσε την υπεύθυνη της αστυνομίας ότι «η δραστηριότητα του Ζερόμ Κερβιέλ ήταν γνωστή» και επεσήμανε ότι είχε προειδοποιήσει από τον Απρίλιο του 2007 πολλά διοικητικά στελέχη μέσω ενός μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου «με μια νεκροκεφαλή για να προσελκύσει την προσοχή τους».

«Από τις διάφορες ακροάσεις και τα διάφορα έγγραφα που μπόρεσα να εξασφαλίσω, είχα την αίσθηση, και στη συνέχεια την βεβαιότητα, ότι οι ανώτεροι του Ζερόμ Κερβιέλ δεν θα μπορούσαν να αγνοούν τις θέσεις που είχε λάβει ο τελευταίος», κατέθεσε η Λε Ρόι στον δικαστή, σύμφωνα με τον ιστότοπο.

Άμεση ήταν η αντίδραση της Societe Generale, η οποία δήλωσε «έκπληκτη» από τις πληροφορίες αυτές. Επίσης γνωστοποίησε ότι η γαλλική δικαιοσύνη έχει επανειλημμένως «αναγνωρίσει την αποκλειστική ποινική ενοχή» του Κερβιέλ στην υπόθεση αυτή.

Ο Κερβιέλ στον οποίο επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης πέντε ετών, τα δύο εκ των οποίων με αναστολή, τον Μάρτιο του 2014, είχε αφεθεί ελεύθερος τον Σεπτέμβριο του ιδίου έτους έπειτα από την κράτησή του για 112 ημέρες και έκτοτε εκτίει την ποινή του με ηλεκτρονικό βραχιόλι.