Skip to main content

«Φωτιά» στην τιμή του αργού βάζει η επανεκλογή Μαδούρο

Από την έντυπη έκδοση

Του Γιάννη Παγκαλιά
[email protected]

Νέες αναταράξεις στην αγορά του πετρελαίου φέρνει η επανεκλογή για άλλα έξι χρόνια του Νικολά Μαδούρο στην προεδρία της Βενεζουέλας, σε διάστημα μόλις δύο εβδομάδων από τη στιγμή που ανακοινώθηκε η αποχώρηση των ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία του Ιράν και η πιθανή επιβολή κυρώσεων στην πέμπτη μεγαλύτερη παραγωγό πετρελαίου στον κόσμο, καθώς η κυβέρνηση Τραμπ έχει καταστήσει σαφές πως η παραμονή του Μαδούρο στην ηγεσία της χώρας με τα μεγαλύτερα κοιτάσματα αργού πετρελαίου στον κόσμο θα επιφέρει κυρώσεις. Το αργό τη Δευτέρα διαπραγματευόταν πάνω από τα 72 δολάρια το βαρέλι, υπό τον φόβο πως πιθανές αμερικανικές κυρώσεις στο πετρέλαιο της χώρας της Λατινικής Αμερικής θα δημιουργήσει προβλήματα στην παγκόσμια προσφορά.

Η εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου από πλευράς ΗΠΑ θα σπρώξει ακόμα περισσότερο την οικονομία της Βενεζουέλας προς το χείλος του γκρεμού, σε μια χώρα που ο πετρελαϊκός κλάδος συνεισφέρει 25% στο ΑΕΠ της, 50% στα δημοσιονομικά της έσοδα και το εντυπωσιακό 97% στα έσοδα από ξένο συνάλλαγμα. Η κατάσταση στη χώρα είναι κάτι παραπάνω από δραματική, όταν ο πληθωρισμός αναμένεται να τρέξει με ρυθμό 13.000% το 2018, ενώ η οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 15% σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΔΝΤ.

Η ημερήσια παραγωγή πετρελαίου έχει υποχωρήσει στο 1,4 εκατ. βαρέλια, μειωμένη κατά 40% σε σχέση με την ημερήσια παραγωγή το 2015. Με το ενδεχόμενο να επιβληθούν κυρώσεις από τις ΗΠΑ σε Βενεζουέλα και Ιράν, ο έντονος προβληματισμός για τα παγκόσμια αποθέματα επισκίασε την αγορά πετρελαίου, καθώς η απουσία των προμηθειών των δύο χωρών είναι πολύ πιθανό να επηρεάσει αρνητικά την παγκόσμια προσφορά. 

Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) μέσω του εκτελεστικού της διευθυντή Φατίχ Μπιρόλ έστειλε σαφές προειδοποιητικό μήνυμα. «Η Βενεζουέλα θα είναι η μεγάλη πρόκληση για την αγορά πετρελαίου τις επόμενες εβδομάδες ή μήνες» υποστήριξε σε συνέντευξή του στο Bloomberg TV. «Έχω μιλήσει με τους υπουργούς πετρελαίου των μεγαλύτερων χωρών παραγωγών και αναμένω να συμβάλουν στο αναδυόμενο πρόβλημα από την έλλειψη των προμηθειών της Βενεζουέλας και του Ιράν».

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν σταθεροποιηθεί κοντά στα 78 δολάρια το βαρέλι για το μπρεντ και στα 71 δολάρια το βαρέλι για το αργό τις τελευταίες εβδομάδες, με τις εκτιμήσεις των αναλυτών να δείχνουν καθησυχαστικές όσον αφορά την πορεία τους. Σύμφωνα με τη Σάρα Έμερσον της ESAI Energy, μία τιμή-στόχος κοντά στα 65 δολάρια είναι η ιδανική για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις τόσο της προσφοράς όσο και της ζήτησης.