Βγήκε από το τέλμα η γερμανική οικονομία το πρώτο τρίμηνο του 2019, παρά την επίμονη ύφεση του μεταποιητικού της κλάδου. Παρουσίασε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, σε ευθυγράμμιση με τις προβλέψεις των αναλυτών, βρίσκοντας στήριγμα στις κατασκευές και την κατανάλωση. Αναλυτές, ωστόσο, αμφιβάλλουν για το εάν αυτό ήταν η αρχή μίας ανάκαμψης διαρκείας ή απλώς μία αναλαμπή.
Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης είδε το ΑΕΠ της να αναπτύσσεται κατά 0,4% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2018 και κατά 0,7% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, ανταποκρινόμενη στις προσδοκίες. Ο υπουργός Οικονομίας, Πέτερ Αλτμάιερ, σχολίασε στο Reuters πως αυτή ήταν η πρώτη «αχτίδα ελπίδας», ύστερα από δύο τρίμηνα χωρίς ανάπτυξη τα οποία είχαν γεννήσει φόβους για την πορεία της οικονομίας.
Παρόλα αυτά αναγνώρισε πως οι κίνδυνοι επιμένουν. «Οι διεθνείς εμπορικές αντιπαραθέσεις δεν έχουν ακόμη λυθεί. Πρέπει ακόμη να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, προκειμένου να βρούμε αποδεκτές λύσεις, που θα καθιστούν εφικτό το ελεύθερο εμπόριο» σημείωσε, ενώ επανέλαβε την ανάγκη για μείωση της γραφειοκρατίας και των φορολογικών βαρών για τις επιχειρήσεις.
Σε σημερινό σημείωμά της η Capital Economics σχολιάζει πως τα δεδομένα του πρώτου τριμήνου «πιθανότατα δεν συνιστούν την έναρξη μίας βιώσιμης ανάκαμψης για την γερμανική οικονομία». Όπως εξηγεί η ανάκαμψη των κατασκευών έχει να κάνει εν πολλοίς με τις καιρικές συνθήκες και πιθανότατα δεν θα επαναληφθεί. Την ίδια ώρα οι έρευνες για το επιχειρηματικό κλίμα δείχνουν ότι εξακολουθεί να υπάρχει απαισιοδοξία για το μέλλον.
Όσο για την ανάκαμψη στα πραγματικά εισοδήματα των νοικοκυριών και την ιδιωτική κατανάλωση, σύμφωνα με τους αναλυτές της CE, είναι ελπιδοφόρα, αλλά δεν μπορεί από μόνη να αντισταθμίσει τις ισχυρότατες πιέσεις στη μεταποίηση. Στο πλαίσιο αυτό υπολογίζουν ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας θα επιβραδυνθούν στο 0,2% για το υπόλοιπο του έτους.
naftemporiki.gr