Από την έντυπη έκδοση
– «Οι τάσεις διόρθωσης των ξένων αγορών ήταν η βασική αιτία ανακοπής του ισχυρού ράλι της ελληνικής αγοράς, το όποιο έφερε τον Γενικό Δείκτη για πρώτη φορά πάνω από τα επίπεδα διαπραγμάτευσης μετά τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων (26/6/2015). Τα προαπαιτούμενα μέτρα (και αντίμετρα) ψηφίστηκαν το βράδυ της Πέμπτης και πλέον το βλέμμα εστιάζεται στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, σήμερα το μεσημέρι» σχολιάζει ο κ. Μάνος Χατζηδάκης από την Beta Αχεπευ και συνεχίζει:
– «Αν και η έγκριση της δόσης θα πρέπει να θεωρείται σχεδόν δεδομένη, το ενδιαφέρον θα κινηθεί γύρω από τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ρύθμισης του χρέους. Στην ατζέντα του Eurogroup αναφέρεται στα προς συζήτηση θέματα η εξέταση των μεσοπρόθεσμων μέτρων και η βιωσιμότητα του χρέους, ωστόσο οι επίσημες δηλώσεις των υπουργών Οικονομικών δεν κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση. Επομένως τα ουσιώδη αναμένονται το απόγευμα της Δευτέρας στη συνέντευξη Τύπου, όπου πιθανόν να υπάρξει αποσαφήνιση του οδικού δρόμου και των ενεργειών που θα ακολουθηθούν στο θέμα του χρέους, το οποίο ήδη προεξοφλείται θετικά από την ελληνική αγορά ομολόγων και μετοχών.
– Φαίνεται ότι η παρούσα φάση σηματοδοτεί μια καμπή για τις μετοχές και τα ελληνικά ομόλογα, καθώς το χρηματιστηριακό αφήγημα αλλάζει περιεχόμενο, αποκτά μια πιο μακρινή στόχευση και βάζει νέους καταλύτες στο προσκήνιο. Η ποσοτική χαλάρωση, η επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων και το άνοιγμα της πώλησης των “κόκκινων” δανείων, θα αποτελέσουν, πλέον, τις κατευθυντήριες δυνάμεις της αγοράς, σε μια περίοδο που μπορεί να αποδειχθεί πολύ χρήσιμη για τις επιχειρήσεις.
– Ουσιαστικά, η επόμενη μεγάλη δόση έρχεται τον Ιούλιο του 2018 (περίπου 2 δισ. ευρώ), δημιουργώντας ωφέλιμο χρόνο, χωρίς το στρες των διαπραγματεύσεων και δεδομένου και των θετικών προβλέψεων για την αύξηση του ΑΕΠ, οι εισηγμένες θα μπορούσαν να έχουν ισχυρότερο αποτύπωμα κερδοφορίας, δικαιολογώντας καλύτερα επίπεδα διαπραγμάτευσης με δημιουργία αξίας εκ των έσω. Αν και η παραπάνω πρόταση μπορεί να μοιάζει περισσότερο σαν ευχή, το γύρισμα και η βελτίωση που παρατηρήθηκε το 2016 στα εταιρικά κέρδη, φαίνεται από τις πρώτες εντυπώσεις του α’ τριμήνου να έχει συνέχεια (Ελ. Πετρέλαια, Σαράντης, ΟΤΕ, κ.λπ.)».
ΖΑΦ. – [email protected]