Skip to main content

Ριζικές αλλαγές στους κανονισμούς ασφαλείας αεροσκαφών μετά την κρίση 737 ΜΑΧ

Αλλαγές εκ βάθρων στη διαδικασία πιστοποίησης ασφαλείας των αεροσκαφών στην παγκόσμια αεροπορική βιομηχανία αναμένει η Boeing, καθώς ο κλοιός πιέσεων σφίγγει γύρω από τις διεθνείς ρυθμιστικές αρχές να αυστηροποιήσουν το πλαίσιο, ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος μοιραίων δυστυχημάτων όπως οι δύο πρόσφατες συντριβές αεροσκαφών Boeing 737 MAX σε Αιθιοπία και Ινδονησία.

Ο Ντέιβιντ Καλχούν, ανεξάρτητο μέλος στο διοικητικό συμβούλιο της Boeing -της μεγαλύτερης εταιρείας αεροσκαφών στον κόσμο- υπερασπίσθηκε το ρόλο που διαδραμάτισε στην κρίση ο διευθύνων σύμβουλος της Boeing, Ντένις Μιούλενμπουργκ, μετά τις συντριβές των μοιραίων Boeing 737 MAX σε Ινδονησία και Αιθιοπία, προκαλώντας συνολικά το θάνατο 346 επιβατών και πληρώματος.

Στον απόηχο των δυστυχημάτων, έχουνκαθηλωθεί στο έδαφος όλα τα Boeing 737 MAX μέχρις ότου η εταιρεία και οι ρυθμιστικές αρχές συμφωνήσουν στη βελτίωση του συστήματος ελέγχου πτήσεων, που πιστεύεται ότι διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο και στα δύο αεροπορικά δυστυχήματα. «Νομίζω ότι ο επικεφαλής μας έκανε πολύ καλή δουλειά στο να κρατήσει την εταιρεία προσηλωμένη στη διόρθωση του προβλήματος και παράλληλα να αρχίσει να σχεδιάζει μακροπρόθεσμες αλλαγές, που πιστεύω ότι θα είναι ριζικές, όχι μόνο για την Boeing, αλλά και για το σύνολο της αεροπορικής βιομηχανίας», ανέφερε ο κ. Καλχούν σε συνέντευξή του στους «FT».