Skip to main content

Mε το βλέμμα στις Βρυξέλλες το Χρηματιστήριο Αθηνών

Με το βλέμμα στις Βρυξέλλες εκκίνησε το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να προσδοκούν σ΄ ένα θετικό αποτέλεσμα από το σημερινό Eurogroup.

Αυτή τη στιγμή (10.55), ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 1,17% στις 612,68 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να εμφανίζει άνοδο κατά 1,56% στις 171,04 μονάδες. Ο τζίρος κινείται σε ικανοποιητικά επίπεδα – και συγκεκριμένα στα 8,31 εκατ. ευρώ. Από το σύνολο των μετοχών, 30 ενισχύονται, οκτώ υποχωρούν και έξι διατηρούνται αμετάβλητες.

Ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη κατά 3,53% στις 39,35 μονάδες, καθώς η Τράπεζα Πειραιώς ενισχύεται κατά 2,92%, η Εθνική Τράπεζα κατά 3,51%, η Eurobank κατά 3,41% και η Alpha Bank κατά 2,36%.

Στο ταμπλό, κέρδη άνω του 2% εμφανίζουν οι μετοχές του Ελλάκτορα, της ΕΥΔΑΠ, της MIG και της Τέρνα Ενεργειακή, ενώ κοντά στο 1,5% διαμορφώνεται η άνοδος για ΔΕΗ και ΟΛΠ. Αντίθετα, η Grivalia Properties διολισθαίνει κατά 1,31%, το Πλαίσιο κατά 3,32% και η Σαράντης κατά 3,74%.

Την ίδια ώρα, σημαντική για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αλλά και τις προοπτικές ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους, θεωρείται η σημερινή έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, στις Βρυξέλλες, ωστόσο δύσκολα θα υπάρξουν σήμερα τελικές αποφάσεις.

Οι δηλώσεις και οι προτάσεις, μέσω διαρροών, που βλέπουν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ώρες κινούνται πολλές φορές σε αντίθετη κατεύθυνση και αυτό προφανώς οφείλεται στην πολυπλοκότητα των θεμάτων, που έχει ως αποτέλεσμα να μην έχει διαμορφωθεί ακόμη η απαραίτητη συναίνεση.

Πάντως, χθες, κοινοτικές πηγές εκτιμούσαν ότι στη σημερινή συνεδρίαση δύσκολα θα υπάρξει οριστική απόφαση, όχι μόνο εξαιτίας των διαφωνιών στο θέμα του εφεδρικού «πακέτου», αλλά και λόγω της συζήτησης για το χρέος. Κι αυτό γιατί μέχρι και πριν από λίγες μέρες κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι υποστήριζαν ότι πρώτα θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και μετά θα ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος.

Συγχρόνως, εμπροσθοβαρές, τουλάχιστον στο σκέλος όλων ανεξαιρέτως των φορολογικών μέτρων, θα είναι το πακέτο των 5,4 δισ. ευρώ – ή 3% του ΑΕΠ – όπως προκύπτει από το προσχέδιο του μνημονίου. Εκτός από τις αυξήσεις στον φόρο εισοδήματος και τη μείωση του αφορολόγητου  «μπροστά» έρχονται και οι περισσότεροι έμμεσοι φόροι. Από την 1η Ιουλίου ο βασικός συντελεστής ΦΠΑ θα ανέλθει στο 24%, ενώ οι αυξήσεις των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε τσιγάρα, ποτά, καύσιμα κ.λπ. θα ισχύσουν ακόμη και από την 1η Ιουνίου.

Το χρονοδιάγραμμα που αποκαλύπτεται από το προσχέδιο του μνημονίου δείχνει ότι μέχρι το τέλος του 2016 θα έχουν επιβληθεί όλα τα φορολογικά μέτρα της νέας συμφωνίας. Μεταξύ αυτών και μια δυσάρεστη έκπληξη της τελευταίας στιγμής για εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Σε όλες τις ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες εταιρείες (τις λεγόμενες προσωπικές), ο φορολογικός συντελεστής για τα κέρδη του 2016 αυξάνεται από το 26% στο 29%.

Τέλος, σε επίπεδα οριακής οικονομικής βιωσιμότητας θα κινείται το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης της χώρας εάν δεν υπάρξει οικονομική ανάκαμψη, παρά τις νέες περικοπές συνταξιοδοτικών δαπανών που προβλέπει η νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της οικονομικής έκθεσης, αλλά και της αναλογιστικής μελέτης βιωσιμότητας του ασφαλιστικού που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας, προκύπτει ότι παρά τη δημοσιονομική προσαρμογή ύψους 3,5 δισ. ευρώ που θα προέλθει από τη μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης έως το 2019, το μέλλον του ασφαλιστικού είναι εξαιρετικά ευάλωτο και επισφαλές.

Αξίζει να επισημάνουμε ότι η αναλογιστική μελέτη αφορά τα τέσσερα ταμεία κύριας ασφάλισης (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, Δημοσίου), χωρίς να συνυπολογίζονται οι εκκρεμείς αιτήσεις συντάξεων που συνολικά πλησιάζουν τις 330.000 (κύριες, επικουρικές, εφάπαξ, μερίσματα), ενώ απουσιάζουν μελέτες για τα άλλα δύο ταμεία κύριας ασφάλισης, δηλαδή για το ΕΤΑΑ και το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ.

naftemporiki.gr