Πιθανή θεωρεί ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης των ΗΠΑ, ακόμη και αν η οικονομία της Ευρωζώνης παραμείνει σε τροχιά ανάκαμψης.
Σύμφωνα με τους δείκτες μελλοντικής οικονομικής δραστηριότητας – οι οποίες βασίζονται σε πληροφορίες που είναι διαθέσιμες για το Μάρτιο – θα υπάρξει μια κάμψη της οικονομικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ, ενώ προμηνύεται επιβράδυνση στον Καναδά, στην Κίνα, στη Βραζιλία και τη Ρωσία.
Η οικονομία των ΗΠΑ είχε ένα κακό ξεκίνημα το 2015, καθώς το πρώτο τρίμηνο αναπτύχθηκε κατά μόλις 0,2% σε ετησιοποιημένη βάση. Οι αναλυτές του ΟΟΣΑ πιστεύουν ότι ένα μεγάλο μέρος αυτής της αδυναμίας ήταν λόγω των κακών καιρικών συνθηκών, ενώ αναμένεται ο ρυθμός να επιστρέψει στα επίπεδα του 2014 κατά το υπόλοιπο του έτους.
Οι δείκτες του ΟΟΣΑ για τη μελλοντική δραστηριότητα δείχνουν ότι ο σχετικός σύνθετος δείκτης (leading indicator) για τις ΗΠΑ μειώθηκε σε καθέναν από τους τρεις πρώτους μήνες του έτους, ενώ πλέον βρίσκεται στις 99,6 μονάδες, από 101,1 μονάδες το Δεκέμβριο. Σημειώνεται εδώ ότι ο leading indicator πάνω από τις 100 μονάδες δείχνει η οικονομία θα αναπτυχθεί.
Παράλληλα, οι πρόδρομοι δείκτες υποδεικνύουν ότι η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει και πάλι μια αποσπασματική, και ως εκ τούτου σχετικά αδύναμη, ανάκαμψη το 2015. Υποστηρίζουν, επίσης, ότι η ανάκαμψη στη Γαλλία και στην Ιταλία θα στηρίξει τη συνεχή επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης της Ευρωζώνης. Αλλά αυτό θα μπορούσε περισσότερο να αντισταθμιστεί από την επιβράδυνση στις ΗΠΑ και την Κίνα, τη μεγαλύτερη και τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, αντίστοιχα.
Τέλος, ο σύνθετος δείκτης του ΟΟΣΑ για τα 34 μέλη του μειώθηκε στις 100,1 μονάδες το Μάρτιο, από 100,2 το Φεβρουάριο, ενώ ο κορυφαίος δείκτης για την Ευρωζώνη παρέμεινε αμετάβλητος στις 100,7 μονάδες.