Τα έκτακτα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων από τις οικονομίες ανά τον κόσμο οδήγησαν σε ρεκόρ εκδόσεων κρατικού χρέους στη διάρκεια του Απριλίου. Εν μέσω των προσπαθειών από τις κυβερνήσεις να δημιουργήσουν «ασπίδα προστασίας» μπροστά στην οικονομική κρίση, οι εκδόσεις χρέους(ομόλογα και δάνεια) ανήλθαν στο ποσό ρεκόρ των 2,6 τρισ. δολαρίων τον Απρίλιο, υπερβαίνοντας το προηγούμενο ρεκόρ 2,1 τρισ. δολαρίων του Μαρτίου, όπως δείχνουν τα στοιχεία του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου(IIF).
‘Eως σήμερα, έχουν εφαρμοσθεί περιοριστικά μέτρα σε 187 χώρες ή περιοχές του κόσμου στις προσπάθειες των αρχών να εμποδίσουν την εξάπλωση του κορωνοϊού. Το γενικευμένο lockdown οδηγεί την παγκόσμια οικονομία στο χειρότερο οικονομκό σοκ από την εποχή της Μεγάλης Ύφεσης του ’30.
Για να αποτρέψουν την κατάρρευση του παγκόσμιου ΑΕΠ, οι ηγέτες ανά τον κόσμο προχώρησαν σε έκτακτα μέτρα στήριξης. «Η αύξηση του παγκόσμιου χρέους είναι αναπόφευκτη και θα συμβεί. Διανύουμε δύσκολες εποχές και δεν χρειάζεται να αμφισβητούμε τους λόγους για τους οποίους δανείζονται οι κυβερνήσεις», επισημαίνει στο CNBC ο Εμρ Τιφίκ, ειδικός σε ζητήματα χρέους στο ΙΙF.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του IIF, το παγκόσμιο χρέος εκτιμάται ότι έσπασε κάθε ρεκόρ κατά τους τρεις πρώτους μήνες του 2020, αγγίζοντας τα 257 τρισ. δολάρια, με τη συνολική αξία του κρατικού χρέους να υπερβαίνει τα 70 τρισ. δολάρια.
naftemporiki.gr