Skip to main content

Talk of the market: Επενδυτικά σχέδια σε ενέργεια και real estate

Μικτές τάσεις επικρατούν στα διεθνή χρηματιστήρια στις πρώτες ώρες συναλλαγών σήμερα. Ζητούμενο για τον Γενικό Δείκτη εάν θα σταθεροποιηθεί πάνω από τις 900 μονάδες, όπου βρέθηκε με το άνοιγμα. Αν και δεν κατάφερε να διασπάσει την ψυχολογική αυτή αντίσταση χθες, ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,66%, με την μέση αξία των συναλλαγών να διατηρείται σε υψηλά επίπεδα, ήτοι 88 εκατ. ευρώ. Οι τράπεζες εμφάνισαν μικτές τάσεις ενώ διορθωτικά κινήθηκε η ΔΕΗ.

Η ΔΕΗ γνωστοποίησε ότι θα ανακοινώσει τα οικονομικά της αποτελέσματα την Τρίτη 20 Απριλίου, μετά το κλείσιμο της χρηματιστηριακής συνεδρίασης. Ο ΟΤΕ θα ανακοινώσει αποτελέσματα α’ τριμήνου στις 12 Μαΐου, πριν από το άνοιγμα της χρηματιστηριακής συνεδρίασης.

Σύμφωνα με την Ελλ.Στατ. η συνολική οικοδομική δραστηριότητα (ιδιωτική και δημόσια), με βάση τον αριθμό των αδειών οικοδομής που εκδόθηκαν, αυξήθηκε κατά 6,4% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο του 2021. Όσον αφορά την επιφάνεια και τον όγκο, η οικοδομική δραστηριότητα αυξήθηκε κατά 4,9% και 5,4% σε ετήσια βάση αντίστοιχα.

Αύξηση της ζήτησης για τουριστικά ταξίδια από τα τέλη Ιουνίου, στο 75% της εποχής της κανονικότητας, προβλέπει η διοίκηση της Aegean Airlines. Η εταιρεία βρίσκεται στην τελική ευθεία για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 60 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο του προγράμματος κρατικής ενίσχυσης με 120 εκατ. ευρώ. Τα κεφάλαια αυτά σε συνδυασμό με τα διαθέσιμα που ξεπερνούν τα 470 εκατ. ευρώ θα θωρακίσουν την εταιρεία που ετοιμάζεται να υποδεχθεί ταξιδιώτες ενόψει της επανεκκίνησης του τουρισμού. 

Στην υπογραφή νέας σύμβασης προμήθειας πέντε (5) Γερανογεφυρών Στοιβασίας (E-RTG), οι οποίες θα εγκατασταθούν στον Προβλήτα Ι του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων, προχώρησε ο ΟΛΠ. Οι επενδύσεις θα αυξήσουν τη δυναμικότητα του Προβλήτα Ι κατά 30% σε 1,3 εκατ. TEU ανά έτος.

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ενέκρινε το δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξής του ΔΕΣΦΑ 2021-2030 που περιλαμβάνει επενδύσεις προϋπολογισμού άνω των 540 εκατ. ευρώ για την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου σε νέες περιοχές, τη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας και την ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας και της ευρύτερης περιοχής. Σύμφωνα με τον ΔΕΣΦΑ τα έργα του προγράμματος θα συμβάλλουν καθοριστικά στην επίτευξη των εθνικών στόχων για την απολιγνιτοποίηση, προετοιμάζοντας ταυτόχρονα το σύστημα για τη μεταφορά και αποθήκευση υδρογόνου, καθώς και άλλων ανανεώσιμων αερίων στο μέλλον.

Η REDS, μέλος των εταιρειών του ομίλου Ελλάκτωρ, προχωρά στις διαδικασίες για την υλοποίηση του Cambas Park, ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά σχέδια στην Αττική, προϋπολογισμού 200 εκατ. ευρώ, που προβλέπεται να αναπτυχθεί σε επιφάνεια 315 στρεμμάτων, στην έκταση του πρώην οινοποιείου Καμπά.  Η έγκριση με Προεδρικό Διάταγμα της Πολεοδομικής Μελέτης της  Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Παραγωγικών Δραστηριοτήτων (Π.Ο.Α.Π.Δ) στη θέση Κάντζα του Δήμου Παλλήνης, ανοίγει το δρόμο προς την ολοκλήρωση της επένδυσης, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας.

Η Μυτιληναίος ανακοίνωσε μια νέα δεκαετή συμφωνία Σύμβασης Πώλησης Ενέργειας (Power Purchase Agreement – PPA) στην Αυστραλία για την πλειονότητα της ενέργειας που παράγεται από ένα ηλιακό αγρόκτημα 22 MW, του οποίου η κατασκευή θα ξεκινήσει φέτος. Η διαφορά από τα προηγούμενα PPAs είναι ότι αυτό εκτελέστηκε σε πλατφόρμα προμηθειών και συναλλαγών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με βάση το blockchain της WePower. Η Mytilineos διαθέτει ήδη χαρτοφυλάκιο ΦΒ 400 MW στην Αυστραλία με τρία έργα δυναμικότητας 120 MW που βρίσκονται υπό κατασκευή.

Στα προϊόντα bazaar στράφηκε το ενδιαφέρον των καταναλωτών στο οργανωμένο λιανεμπόριο κατά την περίοδο του lockdown. Αυτό επιβεβαιώνουν στοιχεία της Nielsen για το πρώτο τρίμηνο του 2021 που δείχνουν αύξηση 16,5% στη συγκεκριμένη κατηγορία έναντι ανάπτυξης 1,9% στο σύνολο της αγοράς των supermarket. 

Διαδικασίες υλοποίησης του επενδυτικού της πλάνου ύψους 5,7 εκατ. ευρώ εκκινεί η εταιρεία Κλωστήρια Ναυπάκτου. Πρόκειται για τον εκσυγχρονισμό και την επέκταση της παραγωγικής της μονάδας στο Λυγιά Ναυπάκτου. Μέσω της επένδυσης η εταιρεία θα διευρύνει την προϊοντική της γκάμα με την παραγωγή νημάτων compact και θα εκσυγχρονίσει τον υφιστάμενο μηχανολογικό και κτιριακό εξοπλισμό του κλωστηρίου.

Η νέα επένδυση θα αυξήσει την παραγωγική δυναμικότητα της επιχείρησης κατά 35%.

naftemporiki.gr