Στην ανάγκη δημιουργίας ενός νέου, κοινού «δημοσιονομικού εργαλείου», προκειμένου να διατηρείται η συνοχή των χωρών – μελών της Ευρωζώνης ακόμη και όταν δέχονται επιθέσεις από χρηματοπιστωτικές αγορές, στάθηκε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.
Μιλώντας σε εκδήλωση στη Φλωρεντία, ο κ. Ντράγκι τάχθηκε υπέρ ενός νέου εργαλείου με τη στήριξη των κρατών της Ευρωζώνης, για τη βοήθεια των πιο αδύναμων χωρών, εάν αυτές «τιμωρούνται υπερβολικά» από τους επενδυτές σε περιόδους κρίσεων χρέους, όπως είπε.
«Χρειαζόμαστε ένα πρόσθετο δημοσιονομικό μέσο για να διατηρήσουμε τη σύγκλιση κατά τη διάρκεια μεγάλων σοκ, χωρίς να χρειάζεται να επιβαρύνουμε πολύ τη νομισματική πολιτική», σημείωσε ο κ. Ντράγκι.
«Στόχος του θα ήταν η δημιουργία ενός επιπλέον επιπέδου σταθεροποίησης που θα ενίσχυε την εμπιστοσύνη στις εθνικές πολιτικές», πρόσθεσε, σύμφωνα με το Reuters.
Όπως σημειώνει το πρακτορείο, αντίστοιχες ιδέες είχαν τεθεί επί τάπητος την περίοδο 2010-2012, συναντώντας ωστόσο την αντίσταση της Γερμανίας, η κυβέρνησή της οποίας φοβάται ότι θα πρέπει να καλύψει τις πιο χρεωμένες χώρες της Ευρωζώνης, όπως η Ιταλία.
Η πρόταση του κ. Ντράγκι δεν συνοδευόταν από πολλές λεπτομέρειες και ο ίδιος παραδέχθηκε ότι το όποιο τέτοιο εργαλείο δεν είναι «εύκολο να σχεδιασθεί εννοιολογικά», λόγω και των κανόνων της Ε.Ε. σχετικά με τη χρηματοδότηση των κυβερνήσεων.
Ο διοικητής της ΕΚΤ ανέφερε εξάλλου ότι το ενιαίο νόμισμα χαίρει της εμπιστοσύνης των πολιτών της Ευρωζώνης, αλλά όπως υπογράμμισε, «θα πρέπει να αποφέρει τη σταθερότητα και τα οφέλη που έχει υποσχεθεί».