Skip to main content

Talk of the market: O «χρησμός» της Μοοdy’s και oι αποφάσεις του Eurogroup

Η Moody’s δίνει κατεύθυνση σήμερα στο ελληνικό χρηματιστήριο. Κρίσιμης σημασίας η στάση που θα τηρήσει ο οίκος αναφορικά με την αξιολόγηση της εθνικής οικονομίας, σε συνέχεια του μπαράζ δυσμενών προβλέψεων για την επικείμενη ύφεση το 2020. 

-Κρίσιμη και η σύνοδος του Eurogroup σήμερα το μεσημέρι. Στο επίκεντρο οι ανάγκες – που προσαυξάνονται εν όψει της επανεκκίνησης του τουριστικού κλάδου – για στήριξη εργαζόμενων και επιχειρήσεων με πιστωτικές γραμμές του ESM. 

-Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται η τακτική αναθεώρηση του δείκτη MSCI Greece

-Όσο για τον Γενικό Δείκτη στο Χρηματιστήριο, η ισορροπία των 600 μονάδων είναι εύθραυστη. Αλλά και στο διεθνές περιβάλλον επικρατεί έντονη μεταβλητότητα, με τους επενδυτές που φοβούνται να μη χάσουν τον ανοδικό κύκλο στα χρηματιστήρια να ποντάρουν με “μισή καρδιά” στην ανάκαμψη τύπου “V” νωρίτερα από το τέλος του 2020. Εξάλλου, στη φάση της επανεκκίνησης της παγκόσμιας οικονομίας στην οποία έχουμε εισέλθει δεν υπάρχουν βεβαιότητες ενώ αμφισβητείται έντονα η ανάκαμψη τύπου “V”. O Νοuriel Roubini μάλιστα σε συνέντευξή του στο Bloomberg χαρακτήρισε αυτό το σενάριο ψευδαίσθηση

-Η ελληνική αγορά κερδίζει Έλληνες πελάτες όσο οι ξένοι μαζεύουν κέρδη και παίρνουν αποστάσεις. Τα στοιχεία του AXIA Numbers δείχνουν ότι τον Απρίλιο συνεχίστηκε για πέμπτο μήνα η αυξητική τάση της συμμετοχής Ελλήνων ιδιωτών στη συνολική αξία συναλλαγών, με εισροές 54,92 εκατ. ευρώ έναντι εκροών από ξένους επενδυτές 54,88 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ στο τέλος Απριλίου ήταν ενισχυμένη κατά 9,3%, ως αποτέλεσμα της ανόδου του Γ.Δ. κατά 12,5% συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα. Πάντως η αξία των συναλλαγών μειώθηκε 43,9% στα 1,022 δισ. ευρώ και η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ ανήλθε σε 36,92 δισ. ευρώ αυξημένη κατά 9,3% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και μειωμένη κατά 13,2% συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι.

– Άνοιξε ο δρόμος για την ενεργοποίηση του μεγάλου έργου στο Ελληνικό, καθώς ο διαγωνισμός για την ανάθεση του Integrated Resort Casino περνά στην επόμενη φάση. Μετά την απόρριψη από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) του αιτήματος της Hard Rock International (HRI) να ανασταλεί η απόφαση που την απέκλειε από τον διαγωνισμό, η Επιτροπή Ελέγχου και Εποπτείας Παιγνίων (ΕΕΕΠ) που διεξάγει τον διαγωνισμό μπορεί να περάσει στο άνοιγμα της προσφοράς της κοινοπραξίας Mohegan Gaming & Entertainment – ΓΕΚ Τέρνα, ενώ θα δρομολογούνται οι πρόσδομες εργασίες στην περιοχή όπου θα αναπτυχθεί το έργο.

Ακριβότερα από κάθε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΟΟΣΑ διαθέτουν τις υπηρεσίες τους οι ελληνικές εταιρείες τηλεπικοινωνιών σύμφωνα με μελέτη της Επιτροπής Ανταγωνισμού, που “φλερτάρει” με αρμοδιότητες που σήμερα υποστηρίζει η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων(ΕΕΤΤ). Θεωρεί την ελληνική αγορά κλειστή ολιγοπωλιακή, οπότε για να μειωθούν οι υψηλές τιμές χρειάζεται να δραστηριοποιηθεί και τέταρτος παίχτης, κάτι που εξυπηρετεί η διαδικασία για το 5G.

-Και ευρωπαϊκούς πόρους για την ακτοπλοΐα θα διεκδικήσει το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής σε συνέχεια της χρηματοδότησης ύψους 15 εκατ. ευρώ που εξασφάλισε από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Όπως είπε σε διαδικτυακή συνέντευξη Tύπου ο υπουργός Γιάννης Πλακιωτάκης, αναφορικά με τους διαγωνισμούς για την παραχώρηση των 10 περιφερειακών λιμανιών εάν υπάρξει επενδυτικό ενδιαφέρον και ώριμες συνθήκες θα προχωρήσουν με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και την εξασφάλιση των θέσεων εργασίας και αυτό ισχύει και για τις επενδύσεις της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά. Σημειώνεται ότι το ΣτΕ έκανε δεκτή την αίτηση ακύρωσης του ΟΛΠ για την υπόθεση άρνησης της Περιφέρειας χορήγησης άδειας εγκατάστασης ναυπηγείου στην ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη Περάματος. 

-Διατήρησε την αναπτυξιακή δυναμική της η Lavipharm το 2019 και παρόλη τη σημαντική επιβάρυνση από τα rebates και clawbacks που επιβλήθηκαν από την Πολιτεία, η καθαρή θέση της βελτιώθηκε κατά 5,1 εκατ. ευρώ, ενώ οι πωλήσεις του ομίλου, χωρίς την αφαίρεση rebates και clawbacks, σημείωσαν αύξηση 7,5%

naftemporiki.gr