Από την έντυπη έκδοση
Του Μωυσή Λίτση
[email protected]
Περί τις 500.000 θέσεις εργασίας θα χαθούν αν δεν υπάρξει «συντεταγμένο» Brexit υποστηρίζει μελέτη για λογαριασμό του δημάρχου του Λονδίνου Σαντίκ Καν. Την ίδια στιγμή οι ηγέτες της καμπάνιας υπέρ της εξόδου ζητούν νέο δημοψήφισμα, θεωρώντας βέβαιη την εκ νέου επικράτηση του Brexit. Σύμφωνα με μελέτη της εταιρείας οικονομικών Cambridge Econometrics, θα χαθούν περί τις 500.000 θέσεις εργασίας και 50 δισ. λίρες σε επενδύσεις τα επόμενα δώδεκα χρόνια αν η Βρετανία δεν καταφέρει να εξασφαλίσει εμπορική συμφωνία με την Ε.Ε. Η μελέτη αυτή στηρίζεται σε πέντε διαφορετικά σενάρια για το Brexit, από την πιο σκληρή έως την πιο ήπια έξοδο, και εξετάζει τις οικονομικές επιπτώσεις σε εννέα βιομηχανικούς κλάδους, από τον χρηματοπιστωτικό τομέα ως τις κατασκευές.
Η μελέτη υποστηρίζει ότι στην περίπτωση μη συμφωνίας η βιομηχανία που θα πληγεί περισσότερο θα είναι οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και οι επαγγελματίες, με μείωση 119.000 θέσεων εργασίας σε εθνικό επίπεδο. Ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν, που παρήγγειλε την εν λόγω μελέτη, δήλωσε πως «αν η κυβέρνηση συνεχίσει να χειρίζεται ανεπιτυχώς τις διαπραγματεύσεις, θα οδηγηθούμε σε μία χαμένη δεκαετία χαμηλής ανάπτυξης και απασχόλησης». «Οι υπουργοί εξαντλούν τον χρόνο τους για την επιτυχή κατάληξη των διαπραγματεύσεων» πρόσθεσε.
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Καν, η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι επισήμανε ότι εργάζεται προκειμένου να εξασφαλίσει την καλύτερη εμπορική συμφωνία με την Ε.Ε. «Τα στοιχεία που επικαλέστηκε αφορούν το σενάριο “μη συμφωνίας”. Αυτό το οποίο κάνουμε είναι να εργαζόμαστε για την καλύτερη συμφωνία για τον βρετανικό λαό και το Brexit» δήλωσε στους δημοσιογράφους η Μέι.
«Μπορούμε να πετύχουμε διευθετήσεις και συμφωνίες με την Ε.Ε. και είμαι πεπεισμένη ότι θα είμαστε σε θέση να εξασφαλίσουμε μία καλή συμφωνία» επισήμανε η Βρετανίδα πρωθυπουργός.
Η Βρετανία και η Ε.Ε. θα ξεκινήσουν σύντομα διαπραγματεύσεις για τη νέα μετά το Brexit μεταξύ τους εμπορική σχέση. Εγχείρημα δύσκολο, καθώς η Βρετανία φαίνεται να επιδιώκει να συνεχίσει να έχει πρόσβαση στην ενιαία αγορά, ιδίως για τον ζωτικής σημασίας χρηματοοικονομικό τομέα του λονδρέζικου Σίτι.
Την ίδια στιγμή, υπέρ ενός νέου δημοψηφίσματος αρχίζουν και τάσσονται όχι οι πολέμιοι της εξόδου με την ελπίδα να ανατρέψουν την απόφαση του 2016 για Brexit, αλλά οι οπαδοί της εξόδου, επιδιώκοντας μια νέα αδιαμφισβήτητη επικράτηση.
Ο υπέρμαχος του Brexit, πρώην ηγέτης του Κόμματος της Ανεξαρτησίας Νάιτζελ Φάρατζ, δήλωσε χθες σε εκπομπή του Καναλιού Πέντε, ότι αρχίζει να καλοβλέπει το ενδεχόμενο ενός δεύτερου δημοψηφίσματος για το Brexit, λέγοντας πως μια νέα ψηφοφορία θα αναδείξει το στρατόπεδο της «Εξόδου» ξανά νικητή, βάζοντας τέλος στη διαμάχη.
«Ίσως, απλά ίσως, καταλήγω στο σημείο να σκέφτομαι ότι θα έπρεπε να έχουμε ένα δεύτερο δημοψήφισμα για την παραμονή στην Ε.Ε.» επισήμανε ο Φάρατζ. «Πιστεύω πως αν γίνει δεύτερο δημοψήφισμα για την παραμονή στην Ε.Ε. θα δώσουμε τέλος στο ζήτημα για μια γενιά. Το ποσοστό που θα ψηφίσει υπέρ της εξόδου την επόμενη φορά θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερο από αυτό που ήταν την τελευταία φορά».
Υπέρ ενός νέου δημοψηφίσματος με ανάλογο σκεπτικό τάχθηκε και ο Άρον Μπανκς, από τους συνιδρυτές της καμπάνιας υπέρ της «Εξόδου». «Αν δεν δράσουμε ριζικά τώρα, θα γλιστρήσουμε σε ένα ψεύτικο Brexit, το οποίο θα είναι μόνο κατ’ όνομα. Οι πραγματικοί οπαδοί του Brexit θα βρεθούν στη γωνία και η μόνη λύση τώρα είναι να επιστρέψουμε στις κάλπες και να αφήσουμε τον κόσμο να φωνάξει από τις ταράτσες τη στήριξή του στο αληθινό Brexit» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Μπανκς.
Η Βρετανία εξακολουθεί να παραμένει διχασμένη στο θέμα αυτό, με ορισμένους πολιτικούς, όπως ο πρώην πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, να ζητούν την ανατροπή της απόφασης για το Brexit. Αρκετοί βουλευτές ζητούν επίσης να γίνει νέα ψηφοφορία για τους όρους της συμφωνίας εξόδου.
Εκπρόσωπος της Βρετανίδας πρωθυπουργού επισήμανε για μία ακόμη φορά ότι η Μέι δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε νέο δημοψήφισμα για την παραμονή στην Ε.Ε.