Skip to main content

Γερμανικό ενδιαφέρον για πράσινη ενέργεια, logistics και καινοτομία

Από την έντυπη έκδοση

Tης Βάσως Βεγίρη
[email protected]

Έτος-ορόσημο για τη σύσφιγξη των ελληνογερμανικών οικονομικών σχέσεων και την προσέλκυση πρόσθετων γερμανικών επενδύσεων στην Ελλάδα θα είναι το 2020, με το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο να βάζει ψηλά τον πήχη των προσδοκιών, τόσο μέσω του επικείμενου μεγάλου Οικονομικού Φόρουμ στο Βερολίνο στις 9 Μαρτίου, στο οποίο θα συμμετάσχουν ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, όσο και μέσω ενός δεύτερου αντίστοιχου Οικονομικού που προτίθεται να διοργανώσει το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο, όπως ανακοίνωσε χθες από τη Θεσσαλονίκη η διοίκησή του, στο πλαίσιο της φετινής ΔΕΘ, στην οποία η Γερμανία θα συμμετέχει ως τιμώμενη χώρα, αλλά και με μια πλειάδα πρόσθετων επιμέρους εκδηλώσεων σε Γερμανία και Ελλάδα.

Ανοδική, εξάλλου, είναι σύμφωνα με στοιχεία δεκαμήνου (Ιανουάριος-Οκτώβριος) του 2019 η πορεία του διμερούς εμπορίου με τις ελληνικές εξαγωγές στη Γερμανία να σημειώνουν αύξηση 3,5% και τις γερμανικές εξαγωγές στην Ελλάδα επίσης αυξημένες κατά 8,6%. Το διμερές εμπόριο, όπως σημείωσαν ο πρόεδρος και ο γ.δ. του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, κ.κ. Κωνσταντίνος Μαραγκός και Αθανάσιος Κελέμης, κατέγραψε πτώση της τάξης του 20%-25% την περίοδο 2008-2018 και «άρχισε να τσιμπάει» από το 2018, χρονιά κατά την οποία ανήλθε στα 7,71 δισ. ευρώ, έναντι 6,5 δισ. ευρώ στο pick της κρίσης και 11,5 δισ. ευρώ προ κρίσης, το 2007. Ειδικότερα οι ελληνικές εξαγωγές στη Γερμανία είχαν μείνει στάσιμες τα τελευταία χρόνια στο επίπεδο των 2 δισ. ευρώ, ενώ οι εισαγωγές στην Ελλάδα από τη Γερμανία είχαν κινηθεί επίσης σταθερά στο επίπεδο των 5,74 δισ. ευρώ.

Το επενδυτικό αποτύπωμα της Γερμανίας στην Ελλάδα, όπως σημειώθηκε, είναι της τάξης των 4,2 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 3% του ΑΕΠ, με 27.000 εργαζόμενους και ετήσιο τζίρο 8,3 δισ. ευρώ και όπως τόνισε ο κ. Μαραγκός, απαντώντας σε ερώτηση της «Ν», υπάρχουν στα σκαριά νέες γερμανικές επενδύσεις μεγάλου μεγέθους, μεταξύ των οποίων πρόσθετη νέα επένδυση από γερμανική εταιρεία που έχει ήδη επενδύσει στη χώρα μας. Σημείωσε, μάλιστα, ότι για την επένδυση αυτή υπάρχει ανταγωνισμός και από άλλες χώρες, αλλά πιστεύει πως τελικά μάλλον θα επιλεγεί η Ελλάδα.

Προνομιακοί τομείς για τη συνεργασία Ελλάδας-Γερμανίας, σύμφωνα με τον κ. Κελέμη και με τον διευθυντή του παραρτήματος Βορείου Ελλάδος του Επιμελητηρίου Ματίας Χόφμαν, είναι η πράσινη ενέργεια, τα logistics, η καινοτομία και υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον των γερμανικών εταιρειών για τις ελληνικές startups.

Τιμώμενη χώρα

Πρόθεση του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, σύμφωνα με τη διοίκησή του, είναι η διοργάνωση στη φετινή ΔΕΘ, στην οποία η Γερμανία θα συμμετέχει ως τιμώμενη χώρα, ενός Οικονομικού Φόρουμ ανάλογου βεληνεκούς με αυτό που θα διεξαχθεί στο Βερολίνο στις 9 Μαρτίου, το οποίο θα εστιάζει στην πράσινη οικονομία και τις σχετικές επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα, αλλά θα υπάρχει και έντονο στίγμα του τραπεζικού τομέα. Για τη Θεσσαλονίκη μάλιστα υπάρχει η σκέψη το Φόρουμ να αφορά και τα Βαλκάνια.

Το Φόρουμ στο Βερολίνο διοργανώνεται από το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο και την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων της Γερμανίας, θα φιλοξενηθεί από τον Οίκο της Γερμανικής Οικονομίας «Haus der Deutschen Wirtschaft» και τη συζήτηση θα ανοίξουν ο Έλληνας πρωθυπουργός και η Γερμανίδα καγκελάριος.

Στη ΔΕΘ θα υπάρξει λόγω της επίτιμης συμμετοχής της Γερμανίας εκπροσώπηση της γερμανικής κυβέρνησης σε επίπεδο υπουργού, ενώ οι γερμανικές εταιρείες που θα συμμετέχουν στο Περίπτερο 13 της ΔΕΘ θα είναι, όπως σημειώθηκε, μεγάλα ονόματα από τους τομείς της πράσινης οικονομίας, ήτοι ενέργειας, διαχείρισης απορριμμάτων, ηλεκτροκίνησης -φυσικά και αυτοκινητοβιομηχανίες-, αλλά και πεδίων διμερούς ενδιαφέροντος, όπως η επαγγελματική εκπαίδευση. Παράλληλα, στο Περίπτερο 10 θα υπάρχει συμμετοχή εταιρειών-μελών του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου.