Skip to main content

Toυρκία: Ο κορωνοϊός χτυπάει μεταποίηση και εξαγωγές

Το φθηνό πετρέλαιο συνέβαλε στην υποχώρηση του πληθωρισμού στην Τουρκία τον Απρίλιο, όμως η πανδημία του κορωνοϊού χτυπάει αλύπητα την τουρκική οικονομία, όπως δείχνουν τα στοιχεία για τη μεταποιητική δραστηριότητα και τη «βουτιά» των εξαγωγών τον ίδιο μήνα.

Τα μέτρα που έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση του προέδρου, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, για να περιορίσει την εξάπλωση του κορωνοϊού αναμένεται να οδηγήσουν σε ύφεση την οικονομία. Η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού ανοίγει το δρόμο στην κεντρική τράπεζα να προχωρήσει σε επιθετικά μέτρα νομισματικής χαλάρωσης. Οι ρυθμοί αύξησης των τιμών καταναλωτή επιβραδύνθηκαν στο 10,94% τον Απρίλιο, κυρίως χάρη στη διολίσθηση των τιμών στα καύσιμα και έναντι ρυθμών 11,86% του Μαρτίου. Ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει από το υψηλό 15ετίας -πάνω από 25%- που είχε αγγίξει τον Οκτώβριο του 2018, εν μέσω της συναλλαγματκής κρίσης που είχε οδηγήσει σε 30% υποτίμηση της λίρας. 

Την ίδια στιγμή, η πτώση 41,6% των εξαγωγών και η βουτιά 32,2% των εισαγωγών οδήγησε σε διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος κατά 13,2%, στα 3,4 δισ. δολάρια σε ετήσια βάση.

Δυσοίωνα και τα μηνύματα από τη μεταποίηση, που εισήλθε σε βαθύτερη ύφεση τον Απρίλιο. Ο δείκτης ΡΜΙ υποχώησε στο 33,4 από 48,1 του Μαρτίου,  στα χαμηλότερα επίπεδα από την εποχή της πιστωτικής κρίσης.

naftemporiki.gr