Skip to main content

Tσουνάμι ρευστοποιήσεων σε Χ.Α. και Ευρώπη

Η νέα εβδομάδα βρίσκει τους Ευρωπαίους να επιχειρούν το πρώτο βήμα προς την κανονικότητα, ελπίζοντας ότι θα αποφύγουν ένα δεύτερο κύμα κρουσμάτων του Covid-19. Αυτό δεν καθησυχάζει όμως τους επενδυτές που ύστερα από μία εβδομάδα ανάκαμψης των δεικτών επιστρέφουν σε μαζικές ρευστοποιήσεις. Τόσο το Χρηματιστήριο Αθηνών όσο και οι μεγάλες αγορές της Ευρώπης παρουσιάζουν απώλειες της τάξης του 3% με 4%. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600  παρουσιάζει απώλειες της τάξης του 2,8% ύστερα από κέρδη της τάξης του 6% τον Απρίλιο. Ο επιμέρους δείκτης των μετοχών της Ευρωζώνης υποχωρεί περισσότερο από 3%. Σφυροκόπημα δέχονται οι μετοχές πετρελαϊκών, αυτοκινητοβιομηχανιών και τραπεζών, με τις μετοχές των συγκεκριμένων κλάδων να κάνουν βουτιά άνω του 5%. 

Σε επίπεδο εταιρειών η ThyssenKrupp βλέπει τη μετοχή της σε ελεύθερη πτώση (-16,4%) στον απόηχο επιστολής της διοίκησης προς τους εργαζομένους, στην οποία επισημαίνεται ότι η πανδημία θα μπορούσε να προκαλέσει νέες σοβαρές οικονομικές δυσκολίες παρά την πώληση των δραστηριοτήτων ανελκυστήρων. 

Το κλίμα είναι βαρύ ανά την Ευρώπη, με τον DAX στη Φραγκφούρτη να υποχωρεί 3,6%, τον CAC 40 στο Παρίσι να καταγράφει πτώση 4,3% και τον FTSE MIB στο Μιλάνο στο -3%. Εξαίρεση αποτελεί το Λονδίνο όπου ο FTSE 100 υποχωρεί μόλις 0,4%. 

Στην Αθήνα στις 13:00 ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί 3,73% στις 603,4 μονάδες με την αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται στα 27 εκατ. ευρώ. Νωρίτερα είχε παρουσιάσει απώλειες έως και 4,1%. Ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει απώλειες της τάξης του 6,4%. Πτώση άνω του 6% και για τον κλάδο ταξιδιών αναψυχής, ενώ εκείνος των κατασκευών υποχωρεί 4,5%. Το σύνολο των κλάδων του ΧΑ βρίσκονται στο κόκκινο. 

naftemporiki.gr