Skip to main content

VW: Πτώση κερδών και καμπανάκι για τους δασμούς

Η Volkswagen έβαλε στην άκρη 1 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση νομικών ζητημάτων και είδε τα λειτουργικά κέρδη της να μειώνονται το πρώτο τρίμηνο. Παράλληλα προειδοποίησε πως απαιτείται «ρεαλισμός» απέναντι στην απειλή των δασμών και σημείωσε πως για το σύνολο του έτους το περιθώριο κέρδους στον τομέα επιβατικών οχημάτων θα κινηθεί στο κατώτερο σημείο των προσδοκιών. 

Η κορυφαία γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία  εμφάνισε κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων ύψους 3,9 δισ. ευρώ έναντι 4,2 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2018. Τα αποτελέσματα ήταν εν πολλοίς σε ευθυγράμμιση με τις προβλέψεις αναλυτών σε πρόσφατη δημοσκόπηση του Reuters, που τοποθετούσαν τα κέρδη EBITDA στα 3,92 δισ. ευρώ. 

Ο όγκος των πωλήσεων αυτοκινήτων μειώθηκε το πρώτο τρίμηνο, ωστόσο αυτό αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία. Έτσι τα έσοδα ενισχύθηκαν 3,1% στα 60 δισ. ευρώ. Η VW επιμένει στο στόχο για αύξηση των ετήσιων εσόδων κατά 5%. 

Ο διευθύνων σύμβουλος, Χέρμπετ Ντις, έχει υπογραμμίσει επίσης ότι η εταιρεία πρέπει να εντείνει τις προσπάθειές της καθώς έχει μεταξύ άλλων να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο επιβολής δασμών στα αυτοκίνητα από τις ΗΠΑ. Στο παρελθόν είχε υπολογίσει πως στο χειρότερο σενάριο για τους δασμούς, το πλήγμα θα ήταν 2,5 δισ. ευρώ ετησίως ή 13% των εκτιμώμενων κερδών.  

Σε δηλώσεις του στο CNBC ο οικονομικός διευθυντής, Φρανκ Βίτερ, εξέφρασε την ελπίδα να αποφευχθεί η εξέλιξη, αλλά σημείωσε πως η εταιρεία πρέπει να είναι προετοιμασμένη για όλα τα ενδεχόμενα. 

«Σίγουρα ελπίζουμε ότι οι εμπορικές διαμάχες θα επιλυθούν, αλλά δεν είναι μυστικό ότι το 100% των Porsche εξάγονται από την Ευρώπη στις ΗΠΑ» είπε χαρακτηριστικά. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters, CNBC