Skip to main content

Γιατί το δολάριο παραμένει ασφαλές «στοίχημα» ακόμη και στην εποχή του Covid-19

Mπορεί οι ΗΠΑ να κατέχουν τη θλιβερή πρωτιά της χώρας με τα περισσότερα κρούσματα κορωνοϊού στον κόσμο, ξεπερνώντας το φράγμα του ενός εκατομμυρίου. Και τα στοιχεία δείχνουν ότι το πέρασμα του Covid-19 είναι σαρωτικό στην αμερικανική οικονομία, με βαθιά ύφεση και «στρατιές» ανέργων. Και όμως, το δολάριο παραμένει για τους επενδυτές ένα από τα πιο ασφαλή στοιχήματα ακόμη και σε αυτή την κρίση.

Παρότι ο νέος κορωνοϊός εξαπλώνεται με ταχείς ρυθμούς και οι διεθνείς οργανισμοί προειδοποιούν για άνευ προηγουμένου ύφεση της αμερικανικής οικονομίας, το δολάριο συνεχίζει να απολαμβάνει το κύρος του ως ασφαλούς «καταφυγίου». 

Στη διάρκεια του Απριλίου, ο δείκτης δολαρίου –που δείχνει τις επιδόσεις του δολαρίου έναντι «καλαθιού» με τα σημαντικότερα ξένα νομίσματα, όπως ευρώ, στερλίνα, γιέν, δολάριο Καναδά, ελβετιό φράγκο και σουηδική  κορώνα- ανατιμήθηκε έως και 4%.  Από τις αρχές του έτους, το δολάριο καταγράφει κέρδη πάνω από 2% έναντι του ευρώ και πάνω από 5% έναντι της στερλίνας. Δεν είναι μόνο οι φοβισμένοι επενδυτές που προστρέχουν στην ασφάλεια του δολαρίου. Οι κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο ενισχύουν τα αποθέματά τους σε αμερικανικό νόμισμα, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό των διεθνών συναλλαγών πραγματοποιείται σε δολάρια. 

Ποια είναι όμως εκείνα τα θεμέλια που επιτρέπουν στο δολάριο, ακόμη και σε αυτή την κρίση, να παραμένει «βασιλιάς» των αγορών; Κυρίως το γεγονός ότι οι ΗΠΑ θεωρούνται, σε μεγάλο βαθμό, πολιτικά και οικονομικά σταθερή χώρα. Παράλληλα, η ισοτιμία του δολαρίου δεν εμφανίζει μεγάλες διακυμάνσεις, όπως για παράδειγμα, οι ισοτιμίες νομισμάτων από αναδυόμενες οικονομίες, όπως η τουρκική λίρα ή το πέσο Αργεντινής. 

Πέρυσι, προτού ξεσπάσει η πανδημία του κορωνοϊού, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Στίβεν Μνούτσιν, υπερηφανευόταν για την επιρροή του δολαρίου. «Για μένα είναι πολύ σημαντικό και ενέχει μείζονος ευθύνης το γεγονός ότι το δολάριο αποτελεί το βασικό αποθεματικό νόμισμα παγκοσμίως και το δολάριο είναι πολύ ισχυρό», είχε επισημάνει σε πρόσφατες δηλώσεις του. «Το δολάριο είναι ισχυρό, χάρη στην αμερικανική οικονομία και διότι οι επενδυτές θέλουν να διακρατούν δολάρια και αποζητούν την ασφάλεια του αμερικανικού δολαρίου». Περισσότερα από 1,8 τρισ. δολάρια βρίσκονται σε κυκλοφορία ανά τον κόσμο. Θεωρείται μάλιστα ότι τα δύο-τρίτα των χαρτονομισμάτων των 100 δολαρίων και σχεδόν το ήμισυ των χαρτονομισμάτων των 50 δολαρίων βρίσκονται εκτός ΗΠΑ. Τα τελευταία χρόνια, εντείνονται οι εκκλήσεις για ένα εναλλακτικό αποθεματικό νόμισμα και κάποιες  χώρες, όπως η Κίνα, προωθούν το δικό τους νόμισμα ως εναλλακτική του δολαρίου στις διεθνείς συναλλαγές. 

Ορισμένοι προτείνουν και τα ψηφιακά νομίσματα ως δυνητική εναλλακτική. Για το άμεσο μέλλον όμως, δύσκολο να φαντασθεί κανείς κάποιο άλλο νόμισμα που θα μπορούσε να απειλήσει τη λάμψη του δολαρίου και να του αφαιρέσει τα σκήπτρα του «βασιλιά».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από CBNC