Skip to main content

Market beat: Κρίσιμη η σημερινή συνεδρία καθώς προσεγγίζονται ισχυρές αντιστάσεις

Του Κώστα Ιωαννίδη

Με πέντε στις πέντε ανοδικές συνεδριάσεις οι θεσμικοί οδήγησαν τους βασικούς δείκτες πάνω ή κοντά σε σημαντικές στηρίξεις που στο πρόσφατο παρελθόν διαπεράστηκαν καθοδικά και τώρα που άρχισε η ανηφόρα είναι πιθανό να λειτουργήσουν σαν αντιστάσεις. Βέβαια πολλοί θα αναφερθούν στις «δικαιολογημένες» πιέσεις, λόγω των μεγάλων κερδών σε λίγες μέρες που εμφάνισαν αρκετά blue chip και ειδικά των Τραπεζών. Αλλά η στήλη θεωρεί πως η υπερβολή στο ξεφόρτωμα θέσεων όταν κορυφώθηκαν οι προσδοκίες για Grexit είναι ο οδηγός της τρέχουσας ανόδου και όσο υποχωρούν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων τόσο θα μεγαλώνει η διάθεση για ανάληψη ρίσκου. Η αγορά της Αθήνας θα ανεβαίνει όσο υποχωρούν τα επιτόκια στα δεκαετή ομόλογα που χθες πέρασαν κάτω από το 11% όταν δυο μέρες πριν ήταν σχεδόν 13%. Οι ξένες αγορές χθες εμφάνισαν μεικτή εικόνα με κυριαρχία των αρνητικών κλεισιμάτων.

Περιμένουμε αν συνεχιστεί η ανοδική δυναμική να εμφανιστούν αντιστάσεις από την ώρα που ο 25άρης θα πλησιάσει τις 246 μονάδες. Γιατί έρχεται από κάτω προς τα πάνω και αν παρατηρήσουμε τις συναλλαγές στο τρέχον έτος θα διαπιστώσουμε ότι σε τρεις διαφορετικές περιόδους οι 246 μονάδες αποτελούσαν τις κατώτερες τιμές του σε συνεδριάσεις που έδωσαν κλεισίματα γύρω από τις 250 μονάδες.

Η εκτίμηση της στήλης είναι πως δεν θα υπάρξουν τόσο μεγάλες πιέσεις από τους επενδυτές που κινούνται κυνηγώντας  βραχυπρόθεσμου ορίζοντα κέρδη. Γιατί στις δυο τελευταίες συνεδριάσεις διαπιστώθηκε το ξεφόρτωμα σε μετοχές με μεγάλο rebound ενδοσυνεδριακά αλλά εκείνοι που πούλησαν διαπίστωσαν ότι στο τέλος της μέρας οι μετοχές τους κινήθηκαν ακόμα ψηλότερα. Ειδικά στα τραπεζικά blue chip που πρωταγωνίστησαν σταθερά σε επίπεδο τζίρου αυτή τη βδομάδα δοθήκαν μεγάλες μάχες μεταξύ αγοραστών και πωλητών.  Κανένας δεν μπορεί να παραπονεθεί αυτή την εποχή για παιχνίδια έναντι των ιδιωτών επενδυτών. Οι μάχες και για την ακρίβεια οι πολύ-μονομαχίες σε κάθε επιμέρους τίτλο του 25άρη κατά την ελεύθερη διαπραγμάτευση, γίνονται με τρόπο, που κάθε συναλλασσόμενος έχει το χρόνο να σκεφτεί πριν αντιδράσει. Δόθηκαν χθες ευκαιρίες στους συμμετέχοντες τέσσερις φορές για κάθε είδους κίνηση. Αφού τόσες διέγραψε το εύρος της διακύμανσής του ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, για να κλείσει κοντά στην ανώτερη τιμή ημέρας.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Με μικτά πρόσημα έκλεισαν τελικά χθες οι αμερικανικοί δείκτες, καθώς στην αγορά εκδηλώθηκαν αντίρροπες δυνάμεις λόγω των διφορούμενων στοιχείων που ανακοινώνουν οι εισηγμένες για το πρώτο τρίμηνο του έτους. Επίσης, οι επενδυτές τήρησαν στάση αναμονής για τη συνεδρίαση της Federal Reserve η οποία θα ολοκληρωθεί αργότερα μέσα στην μέρα σήμερα.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,40% στις 18.110,14 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημείωσε απώλειες 0,10% στις 5.055,42 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 έκλεισε ανοδικά κατά 0,28% στις 2.114,76 μονάδες.

Στο ταμπλό, η Twitter έκλεισε με απώλειες 18%, καθώς απογοήτευσε την αγορά με τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου που ανακοίνωσε. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι τα προσαρμοσμένα κέρδη της διαμορφώθηκαν στα 7 σεντς ανά μετοχή και τα έσοδα της διαμορφώθηκαν στα 436 εκατ. δολάρια. 

Επίσης, η Apple σημείωσε απώλειες 1,6%, διορθώνοντας από τα ιστορικά υψηλά των 133,60 δολαρίων που βρέθηκε στην αρχή της συνεδρίασης, με αφορμή την ανακοίνωση ότι τα κέρδη της αυξήθηκαν κατά 33% σε ετήσια βάση στα 13,57 δισ. δολάρια, έναντι 10,2 δισ. δολαρίων στο αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους.

Στον αντίποδα, η Merck σημείωσε κέρδη 5%, καθώς ανακοίνωσε ότι τα κέρδη και τα έσοδα το πρώτο τρίμηνο του έτους διαμορφώθηκαν στα 85 σεντς ανά μετοχή και στα 9,4 δισ. δολάρια αντίστοιχα. Οι αναλυτές ανέμεναν τα κέρδη να μην ξεπεράσουν τα 75 σεντς ανά μετοχή.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, άνοδο 5% σημείωσε ο σύνθετος δείκτης τιμών κατοικιών είκοσι πόλεων Case-Shiller, στις ΗΠΑ, τον Φεβρουάριο. Οι αναλυτές ανέμεναν σε ετήσια βάση αύξηση των τιμών κατά 4,8%.

ΕΥΡΩΠΗ

Με σημαντικές απώλειες έκλεισαν την Τρίτη οι ευρωπαϊκοί δείκτες, με τους επενδυτές να επηρεάζονται από τα δυσμενέστερα του αναμενομένου στοιχεία από τις εθνικές οικονομίες της Ευρωζώνης, ενώ αποτίμησαν αρνητικά τα εταιρικά αποτελέσματα που ανακοινώνονται.

Ειδικότερα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100  υποχώρησε κατά 1,03% στις 7.031 μονάδες, ο γερμανικός DAX  κατέγραψε απώλειες 1,89% στις 11.812 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε πτωτικά κατά 1,82% στις 5.173 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε απώλειες 1,49% στις 406,28 μονάδες, με τον κλάδο της υγείας να καταγράφει τις μεγαλύτερες απώλειες στον δείκτη.

Στο ταμπλό, η Commerzbank σημείωσε απώλειες 5,7%, μετά τη αιφνιδιαστική ανακοίνωση ότι θα προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου ύψους 1,4 δισ. ευρώ, προκειμένου να ενισχύσει την κεφαλαιακή της βάση και να εναρμονιστεί με τους κανόνες της τραπεζικής ένωσης.

Επίσης, η Standard Chartered υποχώρησε κατά 3,2%, μετά την ανακοίνωση ότι τα προ φόρων κέρδη πρώτου τριμήνου μειώθηκαν κατά 22%, ενώ τα επισφαλή δάνεια αυξήθηκαν κατά 80%. Τα προ φόρων κέρδη υποχώρησαν στα 1,47 δισ. δολάρια από τα 1,88 δισ. δολάρια. Παράλληλα, η Royal Philips βρέθηκε στο -5%, καθώς τα καθαρά κέρδη της ανήλθαν σε 100 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 27% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο. Οι πωλήσεις, ωστόσο, αυξήθηκαν κατά 14%.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, σε  επίπεδα – ρεκόρ εκτινάχθηκε ο αριθμός των ανέργων στη Γαλλία τον Μάρτιο, αντιστρέφοντας πλήρως την πτώση που είχε καταγραφεί στην αρχή της χρονιάς. Ο αριθμός των καταγεγραμμένων ανέργων που αναζητούν εργασία αυξήθηκε κατά 0,4% από τον Φεβρουάριο και ανήλθε σε 3.509.800.

ΧΑ

Την πέμπτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση κατέγραψε το Χρηματιστήριο Αθηνών, καταφέρνοντας να επανακτήσει τα επίπεδα των 800 μονάδων, για πρώτη φορά μετά τις 12 Μαρτίου. 

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε αυξημένος κατά 1,41% στις 806,01 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που έπιασε η αγορά, ήταν στις 812,28 μονάδες και η χαμηλότερη στις 791,08. Η καθαρή αξία συναλλαγών αυξήθηκε κατά 7,91% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Δευτέρας, διαμορφούμενη στα 96,64 εκ. ευρώ περίπου, ενώ έγιναν 3,89 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις. 

Η κυβέρνηση προσδοκά να φτάσει σε μια ενδιάμεση συμφωνία με τους πιστωτές μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, προχωρώντας στην προώθηση ενός νομοσχεδίου – «σκούπα», με το οποίο προσδοκά να λύσει τον γρίφο της διαπραγμάτευσης. Με αυτόν τον τρόπο εκτιμάται ότι θα «ικανοποιηθεί» και ένα πάγιο αίτημα των δανειστών οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις να ψηφίζονται από το ελληνικό κοινοβούλιο πριν φτάσει η όποια συμφωνία στα κοινοβούλια των κρατών-μελών.

Οι κινήσεις αυτές λαμβάνονται ως θετικές από την αγορά, με τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’sνα αναφέρει ότι πλέον θεωρείται περισσότερο πιθανή η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της  Ο οίκος S&P καταγράφει τις κινήσεις στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων μέσω του δικού του δείκτη ελληνικών κρατικών τίτλων, ο οποίος υποχώρησε την περασμένη εβδομάδα κατά 3,3 ποσοστιαίες μονάδες στο 18,72% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, παρά το γεγονός ότι δεν υπήρξε αποτέλεσμα στο Eurogroup της Ρίγας την Παρασκευή.

Η χθεσινή συνεδρίαση, ωστόσο, μόνο “ομαλή” δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, με το πρόσημο και τη διάθεση να έχουν αλλάξει αρκετές φορές. Ο FTSΕ25, με χαμηλό ημέρας στο -0,38% ολοκλήρωσε στο +1,31% και τις 241,65 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών του έφτασε στα 96 εκατ. ευρώ και στο 95% περίπου του συνολικού. Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 2,57% στις 632 μονάδες, ενώ προηγουμένως είχε βρεθεί μέχρι τις 640,48 μον. (+3,95%).

Από τους 25 τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι 18 έκλεισαν θετικά, με τη μετοχή της Motor Oil να ξεχωρίζει, αφού κατέγραψε κέρδη 9,48% στα 8,20. Ακολούθησε η μετοχή της Ελλάκτωρ στο +7,10%, της Πειραιώς με άνοδο 7,04% και της MIGστο +11,16%. 

Ιδιαίτερα θετικές οι παρουσίες των Ελληνικών Πετρελαίων (+4,88%), της ΓΕΚ Τέρνα (+4,88%), της Τέρνα Ενεργειακή(+4,13%), της Alpha Bank(+3,68%), της Viohalco(+3,15%) και της ΕΧΑΕ(+2,42%).

Αντιθέτως πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Jumbo (-2,74%), της Aegean Airlines (-2,27%), της ΜΕΤΚΑ (-1,20%), του ΟΠΑΠ (-1%), της Τιτάν (-0,70%) και της ΕΥΔΑΠ(-0,20%).

Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε ο κλάδος του Πετρελαίου – Αερίου   (+7,57%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση ο κλάδος των Μέσων Ενημέρωσης (-10,00%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 75 κινήθηκαν ανοδικά, 34 καθοδικά, ενώ η τιμή 24 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.

Τεχνική ανάλυση

Οι Τράπεζες του 25άρη

Στην δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας οι θεσμικοί ανάγκασαν τον δείκτη των blue chip να διαγράψει τροχιά που επανέλαβε τέσσερις φορές το εύρος διακύμανσης του. Αυτό συνέβη και στις τέσσερις μετοχές Τραπεζών του 25άρη αλλά η διαφοροποίηση έγινε στο φινάλε της διαπραγμάτευσης. Οι ΑΛΦΑ και ΠΕΙΡ έκλεισαν, η πρώτη κοντά και η δεύτερη πάνω στο μέγιστο μέρας. Ενώ η ΕΥΡΩΒ με 0% μεταβολή έκλεισε πλησιέστερα στο ελάχιστο μέρας, με την ΕΤΕ να κλείνει στο μέσο της ημερήσιας διακύμανσης.

Τεχνικά με βάση την στατιστική προϊστορία, αναμένουμε οι ΕΤΕ και ΕΥΡΩΒ να διατηρήσουν τα τρέχοντα επίπεδα τιμών. Αφού αν παρατηρήσουμε την πορεία όλων των τραπεζικών blue chip από τις 25 Φεβρουαρίου, που ξεκίνησε η πλέον κοντινή κάθοδός τους, διαπιστώνουμε πως στις 4 Μαρτίου έκαναν μια στάση στην κάθοδο. Τότε σημειώθηκε μια αλυσίδα σταθεροποιητικών συνεδριάσεων που την διαδέχθηκε η βουτιά που όρισε για όλες τα κατώτερα επίπεδα του Μαρτίου.

Λοιπόν, οι ΕΤΕ και ΕΥΡΩΒ έχουν επανέλθει στα επίπεδα της συσσώρευσης πριν την πτώση του Μαρτίου. Ενώ για την ΠΕΙΡ αυτά τα επίπεδα είναι κοντά στα 0,495 ευρώ με την μετοχή χθες στα 0,380 και η ΑΛΦΑ ήταν και συσσώρευσε από τις 4 Μαρτίου πάνω από τα 0,340 ευρώ και χθες έκλεισε στα 0,310 ευρώ.

Συνεπώς είναι στατιστικά δικαιολογημένη μια διαφοροποίηση στην πορεία των τραπεζικών Blue chip με τις ΑΛΦΑ και ΠΕΙΡ να φαίνεται ότι ευνοούνται περισσότερο από την προϊστορία των συναλλαγών τους τελευταίους τρεις μήνες. Οι επενδυτές στα παράγωγα μάλλον συμφωνούν με τη ζώνη αντίστασης του 25άρη στις 250 μονάδες, όπως την προσδιορίσαμε χθες, αφού στα options οι τιμές εξάσκησης που επιλέγουν φθάνουν το πολύ ως τις 250 μονάδες.

Από χθες αναφερθήκαμε στις πιθανές οροφές για τον 25άρη μετά την αντίσταση των 238 μονάδων που ήταν η κορυφή για τον 25άρη από τις 11 Μαρτίου ως προχθές. Είχαν εγγραφεί στη συνεδρίαση της 24ης Μαρτίου ως μέγιστο μέρας στις 238,11 μονάδες και κλείσιμο στις 237,7. Μετά ακολούθησε μια συνεδρία που επικράτησαν τόσο μεγάλες πιέσεις που ο 25άρης έπεσε -4,54%. Από τότε χρειάστηκαν 19 συνεδριάσεις για να δούμε το δείκτη των παραγώγων πάνω από τις 238 μονάδες. Τεχνικά ο δείκτης έχει τη δυνατότητα να κινηθεί ακόμα ψηλότερα και η δυναμική της χθεσινής συνεδρίασης επιτρέπει να προσδοκούν οι επενδυτές στα ΣΜΕ του 25άρη ψηλότερες τιμές ως τα επίπεδα άνω των 250 μονάδων.

Για την ακρίβεια περιμένουμε αν συνεχιστεί η ανοδική δυναμική να εμφανιστούν αντιστάσεις από την ώρα που ο 25άρης θα πλησιάσει τις 246 μονάδες. Γιατί έρχεται από κάτω προς τα πάνω και αν παρατηρήσουμε τις συναλλαγές στο τρέχον έτος θα διαπιστώσουμε ότι σε τρεις διαφορετικές περιόδους οι 246 μονάδες αποτελούσαν τις κατώτερες τιμές του σε συνεδριάσεις που έδωσαν κλεισίματα γύρω από τις 250 μονάδες. Αυτό ίσχυσε στη συνεδρία της 16/1 με ελάχιστο στις 247,28 μονάδες και κλείσιμο στις 252,56, στη συνεδρία της 22/1 με ελάχιστο στις 246,76 μονάδες και κλείσιμο στις 250,28. Κατόπιν εμφανίστηκαν πάλι αυτά τα επίπεδα τον Φεβρουάριο στη συνεδρία της 19/2 με ελάχιστο στις 246,28 μονάδες και κλείσιμο στις 254,07. Αλλά και τον Μάρτιο στη συνεδρία της 19/2 με ελάχιστο στις 246,28 μονάδες και κλείσιμο στις 254,07.

Χονδρικά λοιπόν η ζώνη από τις 246 μονάδες ως τις 254 φαίνεται από τη στατιστική προϊστορία να είναι μια πιθανή οροφή στην τρέχουσα ανοδική κίνηση. Το διεθνές κλίμα είναι υπέρ της συνέχισης της ανοδικής δυναμικής αν και υπάρχει στους επενδυτές του δολαρίου η αγωνία για την πολιτική της Fed στα επιτόκια. Κάτι που μάλλον θα ξεκαθαριστεί σήμερα. 

Σήμερα

Οι Ασιατικές αγορές μετοχών σήμερα Τετάρτη απομακρύνθηκαν από κορυφές επτά χρόνων, ενώ οι επενδυτές αποχώρησαν από πολυσύχναστες θέσεις long στο δολάριο καθώς η Federal Reserve ολοκληρώνει τη διήμερη συνάντηση για τη νομισματική της πολιτική.

Η ευρεία υποχώρηση του αμερικανικού νομίσματος ήρθε μετά από μια σειρά αδύναμων μακροοικονομικών δεδομένων, που δείχνουν ότι η Fed θα μπορούσε να ξεκινήσει αργότερα την αύξηση των επιτοκίων, και αψήφησαν ένα άλμα στις αποδόσεις των 10 ετών ομολόγων.

Οι συναλλαγές ήταν χαμηλές σήμερα με την ιαπωνική αγορά σε διακοπές και λίγα σημαντικά στοιχεία που να αφορούν στις ασιατικές οικονομίες.

Αυτό βοήθησε να σταθεροποιηθεί ο δείκτης δολαρίου στο  96,103 μετά την επαφή με το χαμηλότερο επίπεδο από τις 5 Μαρτίου. Το ευρώ διαμορφώθηκε στα 1,0972 δολάρια αλλά σταμάτησε πριν από την αντίσταση στα 1,1000 δολάρια.

Το δολάριο πήγε καλύτερα σχετικά με το γεν στα 118,84 γιεν  η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας αναμένεται να επαναβεβαιώσει τη μαζική εκστρατεία τόνωσης της οικονομίας σε συνεδρίαση επί της πολιτικής της την Πέμπτη.

Η συζήτηση για  πιο επιθετική πολιτική χαλάρωσης στην Κίνα έχει προσθέσει επίσης μια ώθηση προς τα άνω σε πολλές περιφερειακές χρηματιστηριακές αγορές, αν και το μέγεθος των πρόσφατων κερδών προκάλεσε ρευστοποιήσεις σήμερα.

Ο κύριος δείκτης Σαγκάης έφτασε κάτω -0,8%, αλλά εξακολουθεί να είναι σχεδόν 40% πάνω σε ετήσια βάση μέχρι στιγμής. Ο δείκτη MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας υποχώρησε 0,6% αγγίζοντας πρόσφατα τα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές του 2008.

Η Αυστραλιανή αγορά μετοχών υποχώρησε 1,2% μετά από επανειλημμένα προσπάθειες να περάσει πάνω από το ψυχολογικό φράγμα στις 6000 μονάδες.

Οι αποδόσεις των 10ετών αμερικανικών ομολόγων ήταν κοντά σε επίπεδα ρεκόρ ενός μηνός στο 2,010%, την Τετάρτη.

Οι τιμές του πετρελαίου γλίστρησαν καθώς οι προσδοκίες για τα αποθέματα αργού των ΗΠΑ έχουν φθάσει σε επίπεδα ρεκόρ και αντισταθμίζουν την ανασφάλεια από την κατάσταση στη Μέση Ανατολή με την πτώση να υποστηρίζεται από ένα μαλακότερο δολάριο. Το μπρεντ έπεσε 21 σεντς στα 64,43 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα futures του αμερικανικού αργού υποχώρησαν 23 σεντς, φθάνοντας στα 56,83 δολάρια.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Δημήτρης Τζάνας της TecGroup

Το βαρύ κλίμα για τη Χώρα που καταγράφηκε στο Eurogroup της 24/4, οδήγησε σε Κυβερνητικές πρωτοβουλίες με αποτέλεσμα την ουσιαστική αναδόμηση της διαπραγματευτικής ομάδας ώστε να μεγιστοποιηθεί η πιθανότητα να υπάρξει συμφωνία στις επόμενες ημέρες.

Έτσι, θα είναι δυνατή η επικύρωσή της στο Eurogroup της 11/5 για να υπάρξει η πολυπόθητη εκταμίευση κάποιων ποσών προς τη Χώρα και να διακοπεί η δημοσιοποίηση σεναρίων για τις ημερομηνίες κατά τις οποίες θα συμβεί πιστωτικό γεγονός, εξαιτίας της αδυναμίας εκπλήρωσης κάποιας δανειακής υποχρέωσής της. 

Το σενάριο αυτό υποστηρίζεται από την πρωτοβουλία κατάθεσης ειδικού φορολογικού νομοσχεδίου προκειμένου να πεισθούν οι Δανειστές ότι η πρόθεση της Χώρας να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις συνοδεύεται από συγκεκριμένες πράξεις, ενώ θεωρείται ότι στον τομέα των Αποκρατικοποιήσεων θα συνομολογηθούν ουσιαστικές ενέργειες, αφήνοντας τα του Ασφαλιστικού και Εργασιακού Τομέα σε μελλοντικό χρόνο.

Το “ενάρετο” αυτό σχέδιο που κάποια funds ψήφισαν τις τελευταίες ημέρες, έδωσε το “φιλί της ζωής” στο Ελληνικό Χρηματιστήριο που κατέγραψε ράλι ανακούφισης 100 περίπου μονάδων ωθώντας το Γενικό Δείκτη πάνω από τις 800 μονάδες, ενώ υπήρξε άνετη απορρόφηση της προσφοράς τίτλων όσων επιδίωξαν την καταγραφή των βραχυπρόθεσμων κερδών τους.

Η εξέλιξη αυτή ήταν εύλογη καθώς η μεγάλη αποεπένδυση που έχει προηγηθεί, υπό το καθεστώς της υψηλής αβεβαιότητας και του μεγάλου φόβου για την ενδεχόμενη επέλευση του “grexit”, είχαν μετατρέψει το Ελληνικό Χρηματιστήριο σε ένα εξαιρετικά συμπιεσμένο ελατήριο, έτοιμο να εκτιναχτεί στο άκουσμα οποιασδήποτε θετικής είδησης.

Τεχνικά, η υπέρβαση των 800 μονάδων μπορεί να αποτελέσει ένα κομβικό σημείο προκαλώντας την ανατροφοδότηση του αγοραστικού ενδιαφέροντος νέων επενδυτών, αναπτερώνοντας θετικές προσδοκίες αλλά πάντα με βραχυπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα.

Ωστόσο, οι κίνδυνοι για την Ελληνική Οικονομία κάθε άλλο παρά έχουν παραμεριστεί, γεγονός που προκύπτει και από την αναφορά του Πρωθυπουργού στο ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφίσματος στο (μικρής έστω πιθανότητας) ενδεχόμενο που δεν υπάρξει συμφωνία με τους Δανειστές.

Έτσι, η υψηλή μεταβλητότητα που έχει συνοδεύσει την Ελληνική Αγορά τους τελευταίους μήνες, αναμένεται να συνεχιστεί, εωσότου ολοκληρωθούν οι συμφωνίες με τους Δανειστές περιλαμβάνοντας και την αναδιάρθρωση του δυσβάστακτου χρέους.

Ως τότε, η Ελληνική Οικονομία θα ζει με την ελάχιστη ρευστότητα που έχει επιτρέψει το Κράτος να υπάρχει, μεταθέτοντας την επανεκκίνησή της μετά το 1ο εξάμηνο, στο βαθμό που η νέα διαπραγματευτική ομάδα πετύχει στο έργο της.

Ελπιδοφόρα πάντως, είναι η σοβαρή αποκλιμάκωση των αποδόσεων των Ελληνικών ομολόγων (στο 10,9% τα 10ετη) πιστοποιώντας ότι υπάρχει η διάθεση για αναθεώρηση του Ελληνικού ρίσκου από τους επενδυτές εξωτερικού, λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη τις μηδενικές έως αρνητικές αποδόσεις των περισσότερων Ευρωπαϊκών ομολόγων καθώς υλοποιείται η ποσοτική χαλάρωση από την ΕΚΤ.

Ξένοι αναλυτές

Barclays: Οι Ασιατικές μετοχές υποχωρούν πριν την απόφαση από τη σύνοδο επί της πολιτικής Fed

Οι περισσότερες ασιατικές αγορές μετοχών έπεσαν το πρωί, με επικεφαλής το χρηματιστήριο στην Ινδονησία. Οι δείκτες των Κινεζικών αγορών υποχώρησαν γιατί ο  δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης για την Κίνα Westpac MNI μειώθηκε τον Απρίλιο στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε μηνών. Το χρηματιστήριο στην Ιαπωνία είναι κλειστό για διακοπές σήμερα.

Το δολάριο παρέμεινε σταθερό κατά τη σύνοδο Ασίας μετά από πέντε ημέρες sell-off. Η απροσδόκητα χαμηλή εμπιστοσύνη των καταναλωτών στις ΗΠΑ, προστίθεται στις αποδείξεις  για πιο αργή βελτίωση στην αγορά εργασίας. Οι τιμές των σπιτιών εξακολουθούν να διατηρούν ανοδική δυναμική, ο S&P/Case-Shiller Δείκτης Τιμών Ακινήτων αυξήθηκε σημαντικά το Φεβρουάριο (0,9%), για έκτο συνεχόμενο μήνα με αύξηση. Σήμερα, έρχεται η προκαταρτική εκτίμηση για το ΑΕΠ των ΗΠΑ, η οποία αναμένουμε να δείξει αύξηση ύψους 1% το 1ο τρίμηνο. Αναμένουμε ότι η FOMC θα παραμείνει σε αναμονή. Αλλαγές στη γλώσσα είναι απίθανο να περιέχει σε αναφορά ημερολογιακό χρόνο, θέτοντας έτσι την FOMC σε πλήρη λειτουργία εξάρτηση δεδομένων.

Η Ανάπτυξη του Ηνωμένου Βασιλείου Q1 αποτέλεσε αρνητική έκπληξη από την άλλη πλευρά, συμπαρασύροντας προς τα κάτω την πλειονότητα των βρετανικών μετοχών. Η μεταβολή του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο ήρθε στο 0,3% q / q (2,4% y / y) έναντι της αγοραίας συναίνεσης για 0,5% q / q (2,6% y / y), και τώρα δείχνει ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 2,3%. Η απελευθέρωση του ΑΕΠ προσθέτει στην προεκλογική αβεβαιότητα και έχει ωθήσει προς τα κάτω τον δείκτη FTSE 100. Η στερλίνα υποχώρησε έναντι του ευρώ, αλλά συνέχισε την τάση ανατίμησης έναντι του δολαρίου ΗΠΑ.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές υποχώρησαν, με επικεφαλής τον DAX. Οι Ισπανικές μετοχές υπεραπέδοσαν  κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης χθες, από μια προς τα άνω αναθεώρηση στις προβλέψεις της κυβέρνησης επί της ανάπτυξης στο 2,9% το τρέχον έτος.

Οι τιμές του πετρελαίου παρέμειναν σταθερές κατά την πρωινή συνεδρίαση της Ασίας αφού η αμερικανική κυβέρνηση διέψευσε προηγούμενη αναφορά ότι ένα πλοίο των ΗΠΑ κατασχέθηκε από το Ιράν.

Είναι μια πολυάσχολη εβδομάδα για τις κεντρικές τράπεζες, με αρκετές σημαντικές αποφάσεις σχετικά με τα επιτόκια που εκκρεμούν: η FOMC, Riksbank (σήμερα) και BoJ, RBNZ (Πέμπτη) σε DM, και την Ταϊλάνδη, τη Βραζιλία (Τετάρτη) και τη Ρωσία, το Μεξικό (Πέμπτη) στην ΕΜ.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Ικανοποίηση με την αναμόρφωση της δομής της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας δηλώνουν πηγές της Κομισιόν, ενώ η εκπρόσωπος τους επιτρόπου Οικονομία Πιερ Μοσκοβισί ανέφερε ότι υπάρχει σύγκλιση απόψεων ότι οι διαπραγματεύεσεις θα πρέπει να γίνουν πιο παραγωγικές και αποτελεσματικές. Όπως δήλωσε η Ανίκα Μπράιτχαρτ όταν ρωτήθηκε για τις αλλαγές στη διαπραγματευτική ομάδα, σημασία έχει τα πρόσωπα που μετέχουν στην ομάδα να έχουν εντολή να διαπραγματευτούν. «Εφόσον έχουν την εξουσιοδότηση να διαπραγματευτούν είμαστε ικανοποιημένοι».

Βήμα – βήμα ξεκινά και πάλι τη διαπραγμάτευση η ελληνική πλευρά, προφανώς ελπίζοντας σε τμηματική καταβολή της δόσης των 7,2 δισ. ευρώ, καθώς τα μεγάλα «αγκάθια», του ασφαλιστικού και των παρεμβάσεων στις εργασιακές σχέσεις, αλλά και στο ΦΠΑ, μετατίθενται για τον Ιούνιο και την τελική διαπραγμάτευση. Η νέα διαπραγματευτική ομάδα, υπό τους Γιάννη Βαρουφάκη και Ευκλείδη Τσακαλώτο, κινείται στο ίδιο πνεύμα του τριμήνου που πέρασε, με βασική φιλοσοφία ότι «θα συμβιβαστούμε, αλλά δεν θα βγούμε συμβιβασμένοι από τη διαπραγμάτευση», ενώ και οι δύο παραδέχονται ότι «όσο πλησιάζουμε στο τέλος, τόσο αυξάνεται η ένταση της δουλειάς. Τα τελευταία μέτρα στο σπριντ είναι τα πιο δύσκολα».

Την εθελοντική αποκάλυψη των καταθέσεων που έχουν Έλληνες στην Ελβετία έναντι καταβολής ποσού φόρου έχει ως στόχο νομοσχέδιο που θα προωθήσει η κυβέρνηση, όπως προκύπτει από δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη μετά την συνάντησή του με τον Ελβετό υφυπουργό Διεθνών Χρηματοοικονομικών Σχέσεων Ζακ ντε Βατεβίλ.

Στην εκτίμηση ότι, παρά το όσα ακούγονται περί Grexit, τίποτα τελικά δεν θα συμβεί και η Ελλάδα δεν θα γίνει νέα Αργεντινή, προέβη ο ο ανταποκριτής της καναδικής εφημερίδας Globe and Mail στην Ευρώπη, Έρικ Ρεγκούλι, σε άρθρο του με τίτλο «Η Γερμανία ευθύνεται για τον ανηφορικό αγώνα της Ελλάδας». Παράλληλα, τονίζει ότι στο τέλος η Ελλάδα θα επιτύχει κάποιου είδους συμφωνία με τους δανειστές της και θα παραμείνει στην Ευρωζώνη.     

Το ενδεχόμενο μία χώρα να κηρύξει στάση πληρωμών εντός της νομισματικής ένωσης είναι εφικτό, χωρίς να ακολουθήσει η κατάρρευση του συστήματος, επεσήμανε ο επικεφαλής της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας (Bundesbank) Γενς Βάιντμαν σε ομιλία του, τονίζοντας πως τα κράτη μέλη πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη για τις επιπτώσεις των πολιτικών τους αποφάσεων. Ο κ. Βάιντμαν, που είναι επίσης μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, εκτίμησε παράλληλα ότι πρέπει να υπάρχει μία αντιστοιχία μεταξύ του ελέγχου και της υποχρέωσης.

Αύξηση 1,4%, στα 30,5 δισ. ευρώ από 30,1 δισ. ευρώ, εμφάνισε το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και των μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων που εξυπηρετούν νοικοκυριά (ΜΚΙΕΝ), σε ετήσια βάση, το τέταρτο τρίμηνο του 2014, όπως προκύπτει από τους τριμηνιαίους μη χρηματοοικονομικούς λογαριασμούς θεσμικών τομέων. Η τελική καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών και των μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων που εξυπηρετούν νοικοκυριά μειώθηκε κατά 0,2% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, από 32,7 δισ. ευρώ σε 32,6 δισ. ευρώ.

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης με θέμα την προπαρασκευή του σχεδίου νόμου για την κωδικοποίηση των μεταρρυθμιστικών προτάσεων που περιέχει η «λίστα Βαρουφάκη», η οποία πραγματοποιήθηκε υπό τον υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, στην Βουλή. Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη ομάδα, που συστήθηκε την Κυριακή με απόφαση του Πρωθυπουργού, συνεδρίασε για πρώτη φορά χθες στο υπουργείο Οικονομικών και η νέα σύσκεψη σε λιγότερο από 24 ώρες αποτυπώνει ανάγλυφα την επιτάχυνση των διαδικασιών για μια ενδιάμεση συμφωνία με τους εταίρους.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Σε επίπεδα – ρεκόρ εκτινάχθηκε ο αριθμός των ανέργων στη Γαλλία τον Μάρτιο, αντιστρέφοντας πλήρως την πτώση που είχε καταγραφεί στην αρχή της χρονιάς. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, ο αριθμός των καταγεγραμμένων ανέργων που αναζητούν εργασία αυξήθηκε κατά 0,4% από τον Φεβρουάριο και ανήλθε σε 3.509.800. Το προηγούμενο ρεκόρ είχε καταγραφεί τον περασμένο Δεκέμβριο και ανερχόταν σε 3.500.700 ανέργους.

Στις αγορές κεφαλαίων για χρηματοδότηση μέσω της έκδοσης επταετούς ομολόγου βγήκε σήμερα η Κύπρος, 10 μήνες ύστερα από την πρώτη έξοδο που πραγματοποίησε μετά τον αποκλεισμό της από τις διεθνείς αγορές το 2011. Σύμφωνα με πληροφορίες του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων, σήμερα το πρωί άνοιξε το βιβλίο προσφορών, το οποίο θα κλείσει το απόγευμα οπότε θα ανακοινωθούν οι λεπτομέρειες της έκδοσης που θα αφορούν την χρονική διάρκεια του ομολόγου, το επιτόκιο δανεισμού και το ποσό που αντλήθηκε.

Η αποδυνάμωση του δολαρίου ενίσχυσε για ακόμη μία ημέρα το χρυσό, ο οποίος έκλεισε με άνοδο, ενώ σταθεροποιητικά κινήθηκε το αργό, πέριξ των επιπέδων των 57 δολαρίων.  Ειδικότερα, τα συμβόλαια παράδοσης Ιουνίου του χρυσού έκλεισαν με κέρδη 0,9% στα 1.213,90 δολάρια η ουγγιά. Παράλληλα, το αργό πετρέλαιο παράδοσης Μαΐου ενισχύθηκε κατά 0,1%, κλείνοντας στα 57,06 δολάρια.

Σε επίπεδα ρεκόρ έφτασαν οι αναφορές για ύποπτες δραστηριότητες που δέχθηκε το 2014 η αρμόδια ελβετική αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος εν μέρει λόγω της αυξημένης επαγρύπνησης των ελβετικών τραπεζών για τέτοιου είδους περιπτώσεις. Η χώρα έχει δεχθεί έντονες πιέσεις από το εξωτερικό για το τραπεζικό απόρρητο, τη φοροδιαφυγή και το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Κάτω από τις προβλέψεις των αναλυτών διαμορφώθηκαν τα κέρδη της Ford Motor το πρώτο τρίμηνο, ενώ οι πωλήσεις της εταιρείας στη Βόρεια Αμερική μειώθηκαν. Η δεύτερη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία των ΗΠΑ διατήρησε, πάντως, τις ετήσιες προβλέψεις της για προ φόρων κέρδη μεταξύ 8,5 δισ. και 9,5 δισ. δολαρίων. Όπως ανακοίνωσε χθες, τα καθαρά κέρδη της μειώθηκαν κατά 7% στα 924 εκατ. δολάρια ή 23 σεντς ανά μετοχή, από 989 εκατ. δολάρια ή 24 σεντς ανά μετοχή το αντίστοιχο διάστημα του 2014. Οι αναλυτές ανέμεναν κέρδη 26 σεντς ανά μετοχή.

Στα επίπεδα – ρεκόρ των 3,2 δισ. ευρώ ανήλθαν το 2014 οι ξένες επενδύσεις που προσέλκυσε η Γερμανία, κυρίως χάρη στο αυξημένο ενδιαφέρον από την Κίνα, όπως ανακοίνωσε η υπηρεσία εμπορίου και επενδύσεων (GTA). Στη διάρκεια του 2014, οι ξένοι επενδυτές εγκαινίασαν 1.199 νέα έργα στη Γερμανία, αριθμός αυξημένος κατά το ένα πέμπτο έναντι του 2013, ενώ η αξία των πρότζεκτ αυξήθηκε κατά 18,5% στα 3,2 δισ. ευρώ.