Skip to main content

‘Εκπτωση έως 83% στο κόστος εκμετάλλευσης δασικών εκτάσεων

Από την έντυπη έκδοση

Της Τέτης Ηγουμενίδη
[email protected]

Μειώθηκε σημαντικά το ύψος του ανταλλάγματος χρήσης για τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις σε εκτάσεις δασικού χαρακτήρα, στο πλαίσιο της διαδικασίας για την κατάρτιση και κύρωση των δασικών χαρτών. Η κυβέρνηση κάνει λόγο για μειώσεις που φθάνουν το 83%.

Ειδικότερα, σε Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), που υπογράφεται από τους αναπληρωτές υπουργούς Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλο και Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη, καθορίζεται εκ νέου το αντάλλαγμα χρήσης για τις εκτάσεις δασικού χαρακτήρα που καλλιεργούνται γεωργικά και των οποίων η μορφή άλλαξε από δάσος σε αγρό από το 1975 έως το 2007, ως εξής και ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της περιοχής που έχει γίνει η επέμβαση:

(α) Σε δημόσια δάση και δασικές εκτάσεις, το αντάλλαγμα χρήσης υπολογίζεται στο 20% της καθοριζόμενης αξίας τους (αξία δάσους).

(β) Σε ιδιωτικά δάση και δασικές εκτάσεις, το αντάλλαγμα χρήσης υπολογίζεται στο 12,5% της καθοριζόμενης αξίας τους.

(γ) Σε δημόσιες εκτάσεις των περιπτώσεων α’ & β’ της παραγράφου 5 του άρθρ. 3 του  ν. 998/1979 ως ισχύει (χορτολιβαδικές ή βραχώδεις ή πετρώδεις), το αντάλλαγμα χρήσης υπολογίζεται στο 15% της καθοριζόμενης αξίας τους.

Για τις εκτάσεις που άλλαξαν χρήση από δάσος σε αγρό από το 1975 έως το 2007 υπάρχει πρόσθετη επιβάρυνση, της τάξης του 10% της «αξίας δάσους», που θα καλύπτει τη «δαπάνη αναδάσωσης». Οπότε τα ποσοστά για τις ανωτέρω κατηγορίες εκτάσεων διαμορφώνονται σε 30%, 22,5% και 25%, αντίστοιχα. Οι εκτάσεις προ του 1975 δεν υπόκεινται στη «δαπάνη αναδάσωσης».

Το αντάλλαγμα χρήσης μπορεί να καταβληθεί σε 100 δόσεις με ελάχιστη δόση 30 ευρώ.

Η μείωση αυτή συμπληρώνει τη μείωση που προέβλεψε ο νόμος 4467/2017 στο κόστος εξαγοράς μιας έκτασης δασικού χαρακτήρα που άλλαξε χρήση για γεωργική εκμετάλλευση πριν από το 1975, όπου προβλέπεται η καταβολή του 1/4 της αντικειμενικής αξίας. Με τον ίδιο νόμο έχουν επέλθει και σημαντικές βελτιώσεις των απαιτήσεων της αίτησης που υποβάλλουν στις Δασικές Υπηρεσίες οι αγρότες και καλλιεργητές, αφού δεν απαιτείται πια υποβολή οικονομοτεχνικής μελέτης για τις εκτάσεις που εκχερσώθηκαν μεταξύ 1975-2007, εφόσον αυτές είναι ενταγμένες στο ΟΣΔΕ, ενώ σε όλες τις παραπάνω εκτάσεις επιτρέπεται πια η ύπαρξη μικροεγκαταστάσεων (υπόστεγα, μετρητές ΔΕΗ, δεξαμενές, γεωτρήσεις, κ.λπ.) που εξυπηρετούν τη γεωργική καλλιέργεια. Σύμφωνα με τον κ. Φάμελλο, «μέχρι την 12η Ιουνίου υπάρχει η δυνατότητα τακτοποίησης των εκκρεμοτήτων, χωρίς την υποβολή άσκοπων αντιρρήσεων και με ιδιαίτερα μειωμένο τίμημα, έως και 83%, σε 100 δόσεις για τους καλλιεργητές και ιδιοκτήτες, για τις περιοχές που υπάρχουν αναρτημένοι δασικοί χάρτες. Παράλληλα οι ρυθμίσεις αυτές είναι διαθέσιμες για όλο τον αγροτικό κόσμο της χώρας και μπορούν από τώρα να αξιοποιηθούν και στις περιοχές που οι χάρτες θα αναρτηθούν την ερχόμενη περίοδο».

Δωρεάν αντιρρήσεις

Στο μεταξύ, με άλλη ΚΥΑ που συνυπογράφεται από τους προαναφερόμενους δύο αναπληρωτές υπουργούς καθορίζεται ατέλεια (δωρεάν) για την υποβολή αντιρρήσεων επί των αναρτημένων δασικών χαρτών για:
* Τους ΟΤΑ Α’ (δημοτικές) και Β’ Βαθμού (σε περίπτωση που υποβάλλουν αντίρρηση κατά τη διαδικασία ανάρτησης των δασικών χαρτών).
* Περιοχές που χαρακτηρίζονται ως δασικές  στη φωτοερμηνεία της παλαιότερης αεροφωτογράφησης, αλλά περιλαμβάνονται σε κληροτεμάχια του αναδασμού, και
* Περιοχές που χαρακτηρίζονται ως χορτολιβαδικές ή βραχώδεις ή πετρώδεις είτε κατά την παλαιότερη είτε κατά την πρόσφατη αεροφωτογράφηση, αλλά περιλαμβάνονται σε περιοχές του αναδασμού.

Οι παραπάνω περιπτώσεις προστίθενται στις 5 άλλες ατελούς υποβολής αντιρρήσεων, οι οποίες καθορίστηκαν για πρώτη φορά με την ΚΥΑ 147797/2746/ 30.11.2016 και οι οποίες αφορούν περιοχές που α) συμπεριλήφθηκαν στον δασικό χάρτη λόγω μη αποτύπωσης των εγκεκριμένων σχεδίων πόλεως, β) χαρακτηρίζονται ως δασικές στη φωτοερμηνεία της παλαιότερης αεροφωτογράφησης, αλλά περιλαμβάνονται σε κληροτεμάχια του εποικισμού, γ) χαρακτηρίζονται ως χορτολιβαδικές ή βραχώδεις ή πετρώδεις είτε κατά την παλαιότερη είτε κατά την πρόσφατη αεροφωτογράφηση, αλλά περιλαμβάνονται σε περιοχές του εποικισμού, δ) με τελεσίδικη πράξη χαρακτηρισμού και ε) με εκκρεμείς πράξεις χαρακτηρισμού.

Παραδείγματα

Το υπουργείο Περιβάλλοντος έδωσε επίσης στη δημοσιότητα τα παρακάτω παραδείγματα υπολογισμού του κόστους εξαγοράς ή απόκτησης χρήσης εκτάσεων δασικού χαρακτήρα, που καλλιεργούνται (με υπόθεση αξίας 600 ευρώ/στρ τόσο για την αντικειμενική, όσο και γι’ αυτή του δάσους):

4Α) Εξαγορά έκτασης για καλλιέργεια που ξεκίνησε πριν από το 1975, σε δημόσιες εκτάσεις δασικού χαρακτήρα: Παλιές διατάξεις: 500 ευρώ/στρ (τα 200 ευρώ για κυριότητα σε 4 δόσεις, τα 300 ευρώ εφάπαξ). Νέες διατάξεις: 270 ευρώ/στρ σε 100 δόσεις, μείωση κόστους  46%.
 

4Β) Κόστος έγκρισης επέμβασης (χρήση) για καλλιέργεια που ξεκίνησε πριν από το 1975, σε δημόσιες εκτάσεις δασικού χαρακτήρα. Παλιές διατάξεις: Δεν υπήρχε δυνατότητα απόκτησης μόνο της χρήσης της έκτασης. Ο καλλιεργητής όφειλε να αιτηθεί την εξαγορά με 500 ευρώ/στρ (περίπτωση Α). Νέες διατάξεις: 120 ευρώ/στρ σε 100 δόσεις, μείωση κόστους  76%.
 

4Γ) Κόστος έγκρισης επέμβασης (χρήση) για καλλιέργεια που ξεκίνησε πριν από το 1975 σε ιδιωτικές εκτάσεις δασικού χαρακτήρα: Παλιό καθεστώς: 180 ευρώ εφάπαξ για τη χρήση. Νέες διατάξεις: 75 ευρώ/στρ σε 100 δόσεις, μείωση κόστους 58,3%.

4Δ) Κόστος έγκρισης επέμβασης (χρήση) για καλλιέργεια μετά το 1975 έως το 2007, σε δημόσιες εκτάσεις δασικού χαρακτήρα: Παλιές διατάξεις: 921,25 ευρώ/στρ σε 100 δόσεις. Νέες διατάξεις: 180 ευρώ/στρ σε 100 δόσεις, μείωση κόστους 80,5%.
4Ε) Κόστος έγκρισης επέμβασης (χρήση) για καλλιέργεια μετά το 1975 έως το 2007, σε ιδιωτικές εκτάσεις δασικού χαρακτήρα: Παλιές διατάξεις: 801,25 ευρώ/στρ σε 100 δόσεις. Νέες διατάξεις: 135 ευρώ/στρ σε 100 δόσεις, μείωση κόστους 83,2%.