Skip to main content

ΟΔΔΗΧ: Αυξημένη επενδυτική όρεξη και χαμηλό επιτόκιο στη δημοπρασία εξάμηνων εντόκων

Την αυξημένη όρεξη των επενδυτών για ελληνικό χρέος επιβεβαίωσε η σημερινή δημοπρασία εξάμηνων εντόκων γραμματίων, από την οποία το δημόσιο άντλησε το ποσό των 875 εκατ. ευρώ  με τη ζήτηση να είναι ιδιαίτερα υψηλή και το επιτόκιο αισθητά μειωμένο. 

Όπως ανακοινώθηκε από τον  ΟΔΔΗΧ η απόδοση στα έντοκα γραμμάτια 26 εβδομάδων, που πωλήθηκαν, διαμο­ρφώ­θηκε στο 0,70%, όταν στην αντίστοιχη δημοπρασία του Απριλίου ήταν στο 1,07%. Το χαμηλό κόστος δανεισμού επετεύχθη, καθώς υποβλήθηκαν συνολι­κές προ­­­σφο­ρές ύψους 2,485 δισεκατομμυρίων ευρώ, οι οποίες και υπερκά­λυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 2,84 φορές.

Η δημοπρασία πραγματοποιήθηκε μέσω των Βα­σικών Διαπραγματευτών Αγοράς (Primary Dealers), και η ημερομηνία διακανονισμού είναι η Παρασκευή 4 Μαΐου 2018. Έγιναν δεκτές προσφορές μέχρι του ύψους  του δημοπρατηθέντος ποσού, κα­­θώς και μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 262,5 εκατομμυρίων Ευρώ.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό Λειτου­ργίας των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς μπορούν να υποβληθούν επιπλέον μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 30% επί του δημοπρατούμενου ποσού, έως την Πέμπτη 3 Μαΐου 2018, στις 12μ.μ. Σημειώνεται ότι κατά τις δημοπρασίες δεν καταβάλλεται προμήθεια.

naftemporiki.gr