Skip to main content

Η πρώτη γυναίκα στο Δ.Σ. της Aramco

Σε μία απόφαση- σταθμό για την Saudi Aramco, την κορυφαία πετρελαιοβιομηχανία του πλανήτη, που ετοιμάζεται να περάσει το κατώφλι του χρηματιστηρίου, μία γυναίκα θα ενταχθεί στο διοικητικό συμβούλιο. Η κίνηση είναι σημαντική σε επίπεδο συμβολισμού συνολικά για τη Σαουδική Αραβία, αλλά και για τον ανδροκρατούμενο πετρελαϊκό κλάδο. 

Όπως ανακοινώθηκε πρόκειται για την Λιν Λάβερτι Έλζενχανς, την πρώην πρόεδρο και διευθύνουσα σύμβουλο της αμερικανικής εταιρείας διύλισης πετρελαίου Sunoco Inc. Στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας θα ενταχθούν επίσης ο Σαουδάραβας υποηργός Οικονομικών, Μοχάμεντ Αλ Τζαντάαν, ο υπουργός Οικονομίας και Σχεδιασμού Μοχάμεντ αλ Τουγαίτζρι, ο Πίτερ Σέλα, πρώην πρόεδρος  της Chevron Philips Chemical και ο Άντριου Λίβερις, διευθυντής. 

.Η Έλζεχανς είχε συμπεριληφθεί στη λίστα του Forbes με τις πιο ισχυρές γυναίκες του πλανήτη το 2008, ενώ πριν αναλάβει τα καθήκοντά της στη Sunoco είχε εργαστεί για περισσότερα από 28 χρόνια στη Royal Dutch Shell. Έχει επίσης υπηρετήσει από το 2012 έως το 2017 στο διοικητικό συμβούλιο της Baker Hughes, ενώ διαθέτει μία θέση στο συμβούλιο της GlaxoSmithKline. 

Aξίζει να θυμίσουμε ότι πέρυσι το Χρηματιστήριο της Σαουδικής Αραβίας επέλεξε για πρώτη φορά στη θέση του προέδρου μία γυναίκα, τη Σάρα Αλ Σουχαΐμι.

naftemporiki.gr