Skip to main content

Η Κύπρος δεν είναι πια ο αγαπημένος προορισμός για τους Ρώσους ολιγάρχες

Για τις ρωσικές επιχειρήσεις η Κύπρος έχει πάψει να είναι αυτό που ήταν. Οι νέοι κανόνες κατά του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, που έχει προωθήσει η Λευκωσία, οδηγούν τους Ρώσους (που πλήττονται μεταξύ άλλων από αμερικανικές κυρώσεις) μακριά από τον άλλοτε «παράδεισο». 

Η αξία των λογαριασμών ξένων υπηκόων- κυρίως Ρώσων- στις κυπριακές τράπεζες είχε υποχωρήσει στα 7,1 δισ. ευρώ στα τέλη Νοεμβρίου, σύμφωνα με στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της Κύπρου, που παρουσιάζει το Bloomberg. To ποσό είναι κατά πολύ χαμηλότερο από το απόγειο των 21,5 δισ. ευρώ, που είχε καταγραφεί στα τέλη του 2012. 

Η En + Group ανακοίνωσε τον Νοέμβριο ότι σχεδιάζει να μεταφερθεί από το Τζέρσι στη Ρωσία αντί της Κύπρου, όπως αρχικά σχεδίαζε. Πρόκειται για τον βασικό μέτοχο της βιομηχανίας αλουμινίου Rusal του Ρώσου ολιγάρχη, Όλεγκ Ντεριπάσκα, που έχει βρεθεί στο στόχαστρο των αμερικανικών αρχών. Οι λογαριασμοί του Βίκτορ Βέξελμπεργκ, που είναι επίσης στην αμερικανική «μαύρη» λίστα, και του οποίου η Renova Group είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος στην Τράπεζα Κύπρου, έχουν παγώσει σύμφωνα με την τράπεζα.

Οι εκροές ρωσικών κεφαλαίων σηματοδοτούν μία πλήρη αναστροφή της τάσης, που άρχισε αμέσως μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης και που επιταχύνθηκε μετά την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2004 και την είσοδο στη ζώνη του ευρώ το 2008. Για τους Ρώσους επενδυτές η Κύπρος ήταν μια χώρα εξαιρετικά χαμηλής φορολογίας, αλλά και ένα ασφαλές και σταθερό μέρος ως μέλος της Ευρωζώνης.

naftemporiki.gr