Skip to main content

Η Ελλάδα στην 55η θέση μεταξύ 84 χωρών στην υιοθέτηση ψηφιακού χρήματος

Η Ελλάδα καταλαμβάνει την 55η θέση, σε σύνολο 84 χωρών παγκοσμίως, στην υιοθέτηση ψηφιακού χρήματος, σύμφωνα με τον ΣΕΠΕ, που επικαλείται τον δείκτη Digital Money Index της Citi.

Οι ηλεκτρονικές πληρωμές αποκτούν πλέον ρόλο καταλύτη για την παγκόσμια οικονομία, υπογραμμίζει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδος(ΣΕΠΕ) στην ανάλυσή του για το ψηφιακό χρήμα. Ο ΣΕΠΕ επικαλείται τα στοιχεία της της Citi, που δείχνουν ότι η αύξηση της υιοθέτησης του ψηφιακού χρήματος κατά 10%, παγκοσμίως, θα διευκόλυνε την πρόσβαση στις συμβατικές χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και θα εξασφάλιζε φθηνότερες πιστώσεις για 220 εκατ. άτομα. Αυτό θα ισοδυναμούσε με άνοδο των καταναλωτικών δαπανών κατά 150 δισ. δολάρια αυξάνοντας τα έσοδα των επιχειρήσεων. Συνολικά, οι ψηφιακές πληρωμές μειώνουν το κόστος διαχείρισης των μετρητών για τις επιχειρήσεις κατά 100 δισ. δολάρια.

 Παρά τα εμφανή ευεργετικά αποτελέσματα από τη χρήση του ψηφιακού χρήματος, η διείσδυση σε παγκόσμιο επίπεδο παραμένει σήμερα χαμηλή, αν και βαίνει συνεχώς αυξανόμενη, παρατηρεί ο ΣΕΠΕ.

Τα τελευταία πέντε χρόνια, η ετοιμότητα των χωρών, διεθνώς, για το ψηφιακό χρήμα έχει βελτιωθεί κατά 5,5%. Η Ελλάδα, σύμφωνα με το δείκτη Digital Money Index, που συντάσσει ετησίως εδώ και έξι χρόνια η Citi, σε συνεργασία με το Imperial College London, κατατάσσεται στην 55η θέση ανάμεσα σε 84 χώρες, παγκοσμίως, στην υιοθέτηση του ψηφιακού χρήματος. Ο Δείκτης ομαδοποιεί τις χώρες σε τέσσερις κατηγορίες, ανάλογα με την ετοιμότητά τους για την υιοθέτηση ψηφιακών μέσων πληρωμών: αρχικό στάδιο, αγορές σε ανάπτυξη, ενδιάμεσο στάδιο και χώρες σε ετοιμότητα (incipient, emerging, in-transition, materially ready). Η Ελλάδα, με βάση την αξιολόγηση της έρευνας, ανήκει στην δεύτερη κατηγορία, στις αναδυόμενες αγορές για τις ψηφιακές πληρωμές. 

Οι δέκα χώρες που θεωρούνται πιο ώριμες, παγκοσμίως, όσον αφορά τις ψηφιακές πληρωμές είναι, σύμφωνα με τον Digital Money Index, είναι η Φινλανδία, η Σουηδία, η Νορβηγία, οι ΗΠΑ, η Μεγάλη Βρετανία, η Σιγκαπούρη, η Ελβετία, η Ολλανδία, η Δανία και η Νέα Ζηλανδία. Στον αντίποδα, στις τελευταίες δέκα θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης βρίσκονται η Νιγηρία, η Αλγερία, η Ζάμπια, το Καμερούν, η Τανζανία, το Νεπάλ, η Βενεζουέλα, το Μάλι, η Μοζαμβίκη και η Αιθιοπία.