Skip to main content

Μοσκοβισί: Χαμηλότερη από το αναμενόμενο η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη το α’ τρίμηνο

Ενδεχομένως χαμηλότερη από το αναμενόμενο θα είναι η ανάπτυξη της Ευρωζώνης κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους σύμφωνα με τον Επίτροπο Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, που σημείωσε επίσης ότι οι προβλέψεις για το άμεσο μέλλον έχουν επιδεινωθεί.

«Δυστυχώς, η πρόβλεψη για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα έχει επιδεινωθεί. Γενικά, πλέον αναμένουμε ότι η αύξηση του ΑΕΠ κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους θα είναι θετική αλλά χαμηλότερη από αυτό που περιμέναμε», είπε ο Μοσκοβισί σε ομιλία του στο Ινστιτούτο Πίτερσον της Ουάσινγκτον.

Ο Επίτροπος είπε ότι η Κομισιόν θα δώσει στη δημοσιότητα τις Εαρινές Οικονομικές Προβλέψεις της στις 3 Μαΐου. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στις δικές του προβλέψεις που ανακοίνωσε την Τρίτη θεωρεί ότι οι προοπτικές για την ευρωζώνη φέτος και τον επόμενο χρόνο είναι δυσμενέστερες από το αρχικά αναμενόμενο.

Ο Μοσκοβισί εξήγησε ότι στην Ευρώπη «προκλήσεις σχετιζόμενες με την πολιτική διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών και με θέματα ασφαλείας μπορεί επίσης να πυροδοτήσουν εξελίξεις που θα εξελιχθούν σε προσκόμματα για τις επενδύσεις και την ανάπτυξη».

Σημείωσε όμως ότι όλα αυτά δεν σηματοδοτούν μια «θεμελιώδη και διαρκή αδυναμία» αλλά σημαίνουν ότι «πρέπει να αναλάβουμε ακόμη πιο αποφασιστική δράση για να ενισχύσουμε την ανάπτυξη».