Skip to main content

To παράδοξο των αγορών για μετοχές και ομόλογα

Οι αγορές μετοχών και ομολόγων ανά τον κόσμο επιδίδονται σε ράλι από τις αρχές του έτους, με τον παράδοξο συγχρονισμό τους να αποτελεί δίλημμα για τους αναλυτές και συνάμα την ισχυρότερη ένδειξη της σύγχυσης που επικρατεί για την κατεύθυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης.

Οι αγορές ομολόγων προσελκύουν το ενδιαφέρον σε περιόδους οικονομικής ή γεωπολιτικής αβεβαιότητας, τότε που οι επενδυτές αναζητούν ασφαλή καταφύγια. Οι αγορές μετοχών, από την άλλη, μονοπωλούν την προσοχή σε περιόδους όπου επικρατεί κλίμα αισιοδοξία και διάθεση των επενδυτών για ανάληψη ρίσκου.

Ο βασικός καταλύτης για τα κέρδη τόσο σε ομόλογα όσο και σε μετοχές ήταν η αιφνίδια απόφαση της Φέντεραλ Ριζέρβ στις αρχές Ιανουαρίου, να κάνει παύση στον κύκλο αύξησης του κόστους χρήματος, καθώς οι τέσσερις επιτοκιακές αυξήσεις του 2018 φούντωσαν τις ανησυχίες ότι ασκεί υπερβολικά επιθετική νομισματική πολιτική, καθώς η οικονομία των ΗΠΑ άρχισε να εμφανίζει σημάδια επιβράδυνσης και ο πληθωρισμός παρέμενε αναιμικός. Αυτοί οι φόβοι καταπόντισαν τις αγορές τον Δεκέμβριο.

Από τον Ιανουάριο όμως, τα διεθνή χρηματιστήρια έχουν ανακτήσει το μεγαλύτερο μέρος του εδάφους που είχαν χάσει τους τελευταίους μήνες του 2018, τότε που ο S&P 500 είχε βρεθεί στο χείλος της bear market. Από τις αρχές του έτους όμως, οι αγορές μετοχών έχουν ανακάμψει δυναμικά, με τον S&P 500 ενισχυμένο κατά 16% και κοντά σε ιστορικά υψηλά. Στην Ευρώπη, ο STOXX 600 εμφανίζει ανάλογα κέρδη σχεδόν 16%, ενώ τα κέρδη των χρηματιστηριακών δεικτών της Κίνας προσεγγίζουν το 30%.

Ανάλογη ευφορία επικρατεί και στις αγορές ομολόγων. Ο δείκτης ομολόγων υψηλής απόδοσης ICE Merrill Lynch είναι ενισχυμένος 8,6% από τις αρχές του έτους, ενώ ο δείκτης κρατικών ομολόγων(Merrill Lynch World sovereign bond) εμφανίζει κέρδη σχεδόν 1,5%.

Στη Wall Street, το ράλι της τελευταίας δεκαετίας οφείλεται ουσιαστικά στα πολύ χαμηλά επιτόκια. Το γεγονός ότι η Fed φαίνεται να απέχει από μελλοντικές αυξήσεις επιτοκίων, σε συνδυασμό με τις ευρύτερες ενδείξεις ότι οι κεντρικές τράπεζες θα ασκήσουν υποστηρικτική νομισματική πολιτική, ωθούν προς τα πάνω τα χρηματιστήρια. Εγκυμονεί όμως ο κίνδυνος μιας απότομης πτώσης, εάν ενισχυθούν οι φόβοι περί ύφεσης, προειδοποιεί σε ανάλυση στο Reuters ο Χιροάκι Χαγιάσι, managing director στη Fukoku Capital Management, στο Τόκιο.

Και, παρά τον παράδοξο συγχρονισμό, από την κατεύθυνση των αγορών διαφαίνεται ότι οι επενδυτές γνωρίζουν ότι, δέκα χρόνια μετά την κρίση, δεν αρκούν μόνο τα χαμηλά επιτόκια για να στηρίξουν την παγκόσμια ανάπτυξη.