Skip to main content

Ομόλογα: Μικρή διόρθωση, υψηλός τζίρος στην ΗΔΑΤ

Mικρή διόρθωση για τα ελληνικά ομόλογα, μετά το δυναμικό ράλι των προηγουμένων ημερών, καθώς τα ενθαρρυντικά στοιχεία για την κινεζική ανάπτυξη έστρεψαν τους επενδυτές μακριά από τις αγορές κρατικού χρέους. Διεύρυνση των αποδόσεων και για τους κρατικούς τίτλους της ευρύτερης Ευρωζώνης, με την απόδοση του γερμανικού 10ετούς να διευρύνεται σε υψηλά τεσσάρων εβδομάδων.

Στην ΗΔΑΤ ξεχώρισε ο υψηλός όγκος συναλλαγών, που ανήλθε στα 58 εκατ. ευρώ. Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου κινήθηκε στο 3,31%, με το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου να παραμένει σχεδόν σταθερό, στις 323 μονάδες βάσης. Παρά τη μικρή διόρθωση, η απόδοση παραμένει στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2005. Στους βραχυπρόθεσμους τίτλους, η απόδοση του ομολόγου λήξης το 2022 κινήθηκε στο 1,63% και του πενταετούς στο 2,18%. Η απόδοση της επταετίας διαμορφώθηκε στο 2,60%.

Στην υπόλοιπη Ευρωζώνη, η βελτιωμένη τάση ανάληψης ρίσκου, μετά τα θετικά στοιχεία από Κίνα απομάκρυνε τους επενδυτές από το «καταφύγιο» του χρέους χωρών υψηλής επενδυτικής διαβάθμισης. Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς διευρύνθηκε σχεδόν κατά τέσσερις μονάδες βάσης, αγγίζοντας το 0,10% για πρώτη φορά σε διάστημα τεσσάρων εβδομάδων. Η απόδοση έχει διευρυνθεί σχεδόν κατά 20 μονάδες βάσης από το ναδίρ δυόμισι ετών -κάτω από το μηδέν- που είχε αγγίξει τον προηγούμενο μήνα.