Τα 105 δισ. δολ. άγγιξαν οι παγκόσμιες επενδύσεις στο fintech το 2020 χάρη στις ισχυρές επενδύσεις από επιχειρηματικά κεφάλαια υψηλού κινδύνου (VC).
Σύμφωνα με μελέτη της KPMG, οι επενδύσεις (εξαγορές και συγχωνεύσεις – M&A, ιδιωτικά κεφάλαια – PE και επιχειρηματικά κεφάλαια – VC) το β’ εξάμηνο του 2020 ανήλθαν σε 71,9 δισ. δολ. σημαντικά αυξημένες σε σύγκριση με τα 33,4 δισ. δολ. στο α’ εξάμηνο του 2020. Με επενδύσεις ύψους 42 δισ. δολ. από VC εστιασμένες στο fintech, το 2020 αναδεικνύεται ως η δεύτερη καλύτερη χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ ενώ αναφορικά με τις επενδύσεις στην κυβερνοασφάλεια, αυτές τετραπλασιάστηκαν το 2020 φτάνοντας τα 2 δισ. δολ..
Σύμφωνα με το Pulse of Fintech H2’20, την εξαμηνιαία έκθεση για τις παγκόσμιες τάσεις των επενδύσεων στον τομέα του fintech της KPMG, η συνολική παγκόσμια χρηματοδότηση του fintech από εξαγορές και συγχωνεύσεις (M&A), ιδιωτικά κεφάλαια (PE) και επιχειρηματικά κεφάλαια (VC) ανήλθε στα 105 δισ. δολ. μέσω 2.861 συναλλαγών το 2020.
Μετά από μια σύντομη παύση λόγω της νόσου Covid-19 κατά το α’ εξάμηνο του 2020, οι επενδύσεις στο fintech επανήλθαν δυναμικά κατά το β’ εξάμηνο, έχοντας υπερδιπλασιαστεί μεταξύ του α’ και β’ εξαμήνου. Οι ΗΠΑ αποτέλεσαν τον μεγάλο «ευεργέτη» για τις επενδύσεις στο fintech το 2020, ενώ σε επίπεδο κλάδου, ο τομέας των πληρωμών συνέχισε να κυριαρχεί. Οι ισχυρές επενδύσεις VC στη διάρκεια του έτους συνέβαλλαν στην διατήρηση της δυναμικής των συνολικών επενδύσεων στο fintech. Οι παγκόσμιες επενδύσεις VC με έμφαση στο fintech άγγιξαν τα 42 δισ. δολ. το 2020, συμπεριλαμβανομένων 20,5 δισ. δολ. το β’ εξάμηνο. Τόσο η αμερικανική ήπειρος (23 δισ. δολ.) όσο και οι περιοχές Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (9,2 δισ. δολ.) κατέγραψαν ρεκόρ στις ετήσιες επενδύσεις VC που εστιάζουν στο fintech. Η Robinhood, μια wealthtech εταιρεία με έδρα τις ΗΠΑ, άντλησε τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση από VC το β’ εξάμηνο του 2020: 1,3 δισ. δολ. σε δύο γύρους (600 εκατ. δολ. και 668 εκατ. δολ.). Αρκετές ψηφιακές τράπεζες επίσης προσέλκυσαν γύρους χρηματοδότησης άνω των 500 εκατ. δολ., μεταξύ των οποίων η σουηδική ψηφιακή τράπεζα Klarna (650 εκατ. δολ.), η βρετανική Revolut (580 εκατ. δολ.) και η Chime με έδρα στις ΗΠΑ (533 εκατ. δολ.).
«Πολλοί κλάδοι ήρθαν αντιμέτωποι με δυσκολίες στην άσκηση των δραστηριοτήτων τους λόγω της πανδημίας», αναφέρει ο Anton Ruddenklau, Global Fintech Co-Leader της KPMG, για να προσθέσει: «Το fintech, δεν ήταν ένας από αυτούς, στο μεγαλύτερο μέρος του. Η πανδημία της νόσου COVID-19 έπαιξε καταλυτικό ρόλο σε πολλά επιχειρηματικά μοντέλα του fintech – αποτέλεσε πραγματικό πεδίο δοκιμής δεδομένης της επιταχυνόμενης ζήτησης για ψηφιακά προϊόντα, τόσο από καταναλωτές, όσο και από επιχειρήσεις. Οι πλατφόρμες πληρωμών και ηλεκτρονικού εμπορίου υπήρξαν ιδιαίτερα ελκυστικές για τις επενδύσεις, μαζί με την κυβερνοασφάλεια, δεδομένης της αυξανόμενης χρήσης των ψηφιακών πλατφόρμων».
naftemporiki.gr