Skip to main content

Γερμανικά ινστιτούτα: Χωρίς δυναμική η ανάκαμψη της Ελλάδας

Με σαφώς βραδύτερους των προσδοκιών ρυθμούς εξέρχεται η ελληνική οικονομία από την πολυετή και βαθιά ύφεση, όπως αποκαλύπτουν τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, αλλά και οι εκτιμήσεις των διεθνών οργανισμών. Μετά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο κατέβασε τον πήχυ των προβλέψεων για τους ρυθμούς ανάπτυξης, σειρά έχουν σήμερα τα κορυφαία οικονομικά ινστιτούτα της Γερμανίας, τα οποία στην κοινή έκθεσή τους για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές της Ε.Ε.. δίνουν την εικόνα μίας Ελλάδας, η οποία ακολουθεί αισθμαίνοντας τους περισσότερους εταίρους της στη ζώνη του ευρώ. 

Στην έκθεση, στη σύνταξη της οποίας συμμετέχουν μεταξύ άλλων τα ινστιτούτα DIW Berlin, Ifo, IWH και IfW, η οριστική εκτίμηση για το 2017 κάνει λόγο για μεγέθυνση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 1,3%, την ώρα που η ανάπτυξη για το σύνολο της Ευρωζώνης των 19 κρατών- μελών ήταν 2,5%. Φέτος η ελληνική οικονομία αναμένεται να ανεβάσει ελαφρώς ταχύτητα, με ρυθμούς ανάπτυξης 1,5%, την ώρα που η νομισματική ένωση θα αναπτύσσεται με ρυθμούς 2,3%. Τους ρυθμούς της Ευρωζώνης προβλέπεται να «πιάσουμε» το 2019, όταν τόσο το ελληνικό όσο και το ΑΕΠ της νομισματικής ένωσης προβλέπεται να μεγεθυνθούν κατά 2%. 

Οι επιδόσεις αυτές είναι κατώτερες των επίσημων στόχων, αλλά και των προσδοκιών, που είχαν δημιουργηθεί για μία οικονομία, που είδε το ΑΕΠ της να συρρικνώνεται κατά το 1/4 τα προηγούμενα χρόνια και σήμερα οδεύει προς το τέλος των μνημονίων. 

Για την εφετινή χρονιά η επίδοση της ελληνικής οικονομίας θα είναι η χειρότερη μεταξύ των κρατών-μελών του ευρώ, μαζί με εκείνη της Ιταλίας, που βιώνοντας νέα πολιτική κρίση, υπολογίζεται ότι επίσης θα αναπτυχθεί με ρυθμούς μόλις 1,5%. Σε μία σύγκριση με τις άλλες χώρες του Νότου, το πορτογαλικό ΑΕΠ προβλέπεται να μεγεθυνθεί κατά 2,2% φέτος, ενώ η ισπανική οικονομία αναμένεται να τρέξει με ρυθμούς 2,8%. 

Στην Ιρλανδία, εντυπωσιακές εκτιμάται ότι θα είναι για ακόμη μία χρονιά και οι επιδόσεις της Ιρλανδίας, με ανάπτυξη 7,5%, η οποία όμως οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην μεταφορά της φορολογικής έδρας μεγάλων επιχειρήσεων στη χώρα. Όσο για την μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία, την γερμανική, προβλέπεται να αναπτυχθεί φέτος με ρυθμούς 2,2% και το 2019 να κατεβάσει ελαφρά ταχύτητα στο 2,1%. 

naftemporiki.gr