Skip to main content

Π. Τόμσεν: Ισχυρό το οικονομικό πλήγμα του Covid19 στην Ελλάδα

Η εξάρτηση της Ελλάδας από κλάδους όπως ο τουρισμός, η ναυτιλία και οι μεταφορές, που δέχονται ισχυρό πλήγμα από την κρίση του νέου κορωνοϊοιύ και την «καραντίνα»  στην οποία έχει μπει ολόκληρος ο πλανήτης θα στοιχίσει ακριβά στην Ελλάδα, προειδοποιεί ο Πολ Τόμσεν. Ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ σημειώνει πάντως ότι είναι λάθος να γίνονται συγκρίσεις μεταξύ χωρών με πολύ διαφορετικά χαρακτηριστικά καθώς και ότι είναι πολύ νωρίς να υπολογιστεί ο ακριβής αντίκτυπος στο χρέος. 

Λίγες ώρες πριν δοθούν στη δημοσιότητα οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ (Fiscal Monitor) για τα δημοσιονομικά μικρών και μεγάλων οικονομιών του πλανήτη, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας ο κ Τόμσεν παραχώρησε συνέντευξη Τύπου. Ερωτηθείς για τη χώρα μας, είπε ότι η πανδημία ήρθε να την χτυπήσει σε μία πολύ κρίσιμη στιγμή, αφού είχε αρχίσει να βλέπει τους καρπούς των προσπαθειών της επώδυνης δημοσιονομικής προσαρμογής με την οικονομία να αναπτύσσεται δυναμικά.

Κληθείς να κάνει σύγκριση με άλλες χώρες του ευρώ, είπε: «Είναι λάθος, όμως, να συγκρίνουμε τις χώρες μεταξύ τους σε ό,τι αφορά το θέμα της πανδημίας. Οι χώρες έχουν διαφορετικές δυνατότητες και κάθε μία αντιδρά βάσει αυτών». Για τον οικονομικό αντίκτυπο προειδοποίησε πως στην Ελλάδα είναι πιο έντονος από ό,τι σε άλλες χώρες καθώς τομείς- πυλώνες του ΑΕΠ δέχονται σημαντικότατες πιέσεις. 

Δέχθηκε βεβαίως ερώτηση και για το προφίλ της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και σε ποιο βαθμό αυτό επιδεινώνεται από την νέα κρίση. Εδώ θέλησε να είναι συγκρατημένος και να κρατήσει χαμηλόυς τόνους. «Είναι πολύ νωρίς να γνωρίζουμε τι ακριβώς θα συμβεί με το ελληνικό χρέος» είπε και εξήγησε πως όλα θα εξαρτηθούν από το πόσο θα διαρκέσουν τα μέτρα περιορισμού και τι επιπτώσεις θα έχουν αυτά. 

Αξίζει να σημειωθεί πως πηγές του ΥΠΟΙΚ την ίδια ώρα επισημαίνουν πως έως το τέλος Ιουνίου θα αξιοποιηθούν τα 12 έως 14 δισ. ευρώ από τα ταμειακά διαθέσιμα συνολικού ύψους 20 δισ. ευρώ και όχι ολόκληρο το ποσό, αφού είναι σημαντικό να υπάρχει απόθεμα στην άκρη. Η χρήση των συγκεκριμένων διαθεσίμων αρχίζει να γίνεται σταδιακά από τον τρέχοντα μήνα ενώ αναμένεται να ενταθεί το Μάιο. Το ποσό αυτό αφορά τα μέτρα που θα ληφθούν το επόμενο διάστημα συμπεριλαμβανομένων και των κλαδικών παρεμβάσεων. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι η πορεία των εσόδων τον Μάρτιο ήταν καλύτερη από το αναμενόμενο. Ειδικότερα τα φορολογικά έσοδα εμφανίζονται μειωμένα κατά 200 εκατ. ευρώ .

naftemporiki.gr