Skip to main content

Κέρδη άνω του 1% στη Wall Street 

Σημαντικά κέρδη εμφάνισαν σήμερα οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, στον απόηχο της δημοσίευσης των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της Federal Reserve.

Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,64% στις 17.716,39 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κατέγραψε κέρδη κατά 1,59% στις 4.920,71 μονάδες και ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 κινήθηκε ανοδικά κατά 1,05% στις 2.066,68 μονάδες.

Στο ταμπλό, οι μετοχές της Amazon και της Chevron εμφάνισαν κέρδη άνω του 2% , ενώ από την πλευρά τους, Allergan και Pfizer εκτινάχθηκαν έως 5% παρά το «ναυάγιο» στο σχέδιο συγχώνευσής τους.

Σύμφωνα με τα πρακτικά της Federal Reserve από τη συνεδρίαση του Μαρτίου, αρκετά μέλη της εκτελεστικής επιτροπής εξέφρασαν την επιφυλακτικότητά τους για την περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων, εν όψει και της προσεχούς συνεδρίασης του Απριλίου. Παράλληλα, οι Αμερικανοί τραπεζίτης υπογράμμισαν τους αυξανόμενους παγκόσμιους κινδύνους αλλά και την αδυναμία των κεντρικών τραπεζών να τους διαχειριστούν.

Στο μεταξύ, η τιμή του πετρελαίου κινήθηκε έντονα ανοδικά στα επίπεδα των 37 δολαρίων ανά βαρέλι, καθώς τα συμβόλαια WTI ενισχύθηκαν κατά 5,21% στα 37,76 δολάρια και τα συμβόλαια Brent κατά 4,91% στα 39,73 δολάρια.

Στην Ιαπωνία, ο Nikkei 225 υποχώρησε κατά 0,22% στις 15.698 μονάδες, ενώ στη Νότια Κορέα, ο Kospi ενισχύθηκε κατά 0,57% στις 1.974 μονάδες. Στην Αυστραλία, ο ASX 200 σημείωσε άνοδο κατά 0,17% στις 4.933 μονάδες.

Στην Κίνα, το χρηματιστήριο της Σαγκάη διολίσθησε κατά 0,50% στις 3.038 μονάδες ενώ το χρηματιστήριο της Σένζεν ενισχύθηκε κατά 0,18% στις 518 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ, ο Χανγκ Σενγκ κατέγραψε κέρδη κατά 0,05% στις 20.187 μονάδες.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, πτωτικά κινήθηκε τον Φεβρουάριο η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία, δεχόμενη πιέσεις από τον εξασθενημένο μεταποιητικό κλάδο. Συγκεκριμένα, η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε κατά 0,5% έναντι του Ιανουαρίου, παρά το γεγονός ότι οι αναλυτές ανέμεναν πτώση της τάξης του 1,8%. Σημειώνεται ότι τον Ιανουάριο, η παραγωγή αυξήθηκε κατά 2,3%.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, το 4,1% των μετοχών του χρηματιστηρίου του Μεξικού, Bolsa Mexicana de Valores, απέκτησε το χρηματιστήριο της Βραζιλίας, BM&F Bovespa SA. Το ύψος του deal ανέρχεται στα 37 εκατ. δολάρια και η συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί τους επόμενους μήνες.

Για το βραζιλιάνικο χρηματιστήριο, η απόκτηση μέρους των μετοχών του Bolsa Mexicana de Valores, δεν αποτελεί την πρώτη «επεκτατική» κίνηση, καθώς ήδη διαθέτει μετοχές στο χρηματιστήριο της Χιλής (8%). Στόχος του μάλιστα, είναι η επέκταση στα χρηματιστήρια της Αργεντινής, της Κολομβίας και του Περού.

Παράλληλα, στον «αέρα» κινδυνεύει να τιναχθεί η μεγα-συγχώνευση 160 δισ. δολ. μεταξύ των φαρμακοβιομηχανιών Pfizer και Allergan -η μεγαλύτερη στο είδος της- μετά τους νέους περιορισμούς που επέβαλε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, προκαλώντας σοκ στη Wall Street.

Oι κινήσεις του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών ήταν περισσότερο επιθετικές από ό,τι αναμενόταν, ενώ αποτελούν το τρίτο «κύμα» μέτρων κατά των επονομαζόμενων inversion deals. Τα νέα μέτρα αναμένεται να καταστήσουν πιο δύσκολη τη μεταφορά των φορολογικών εδρών από τις αμερικανικές εταιρείες εκτός των ΗΠΑ και τη μεταφορά στη συνέχεια των κερδών τους σε χώρες με χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές.

Στην Κίνα, ο δείκτης υπηρεσιών της Caixin ενισχύθηκε τον Μάρτιο στις 52,2 μονάδες έναντι 51,2 μονάδων τον Φεβρουάριο, υποδηλώνοντας την ενδυνάμωση του κινεζικού κλάδου υπηρεσιών.

Τέλος, την πώληση του 40% της Agri στο μεγαλύτερο καναδικό συνταξιοδοτικό ταμείο ανακοίνωσε η Glencore. Το ύψος του deal ανέρχεται στα 2,5 δισ. δολάρια και εφόσον, η συμφωνία εγκριθεί από το καναδικό ταμείο, τότε η συναλλαγή θα ολοκληρωθεί το β’ εξάμηνο του 2016. Η Agri δραστηριοποιείται στον κλάδο της αγροτικής παραγωγής και η πώλησή της εντάσσεται στο πλαίσιο συρρίκνωσης της Glencore στα ζημιογόνα περιουσιακά της στοιχεία.

naftemporiki.gr