Skip to main content

Εβδομάδα πληρωμής κορονο-επιδομάτων

Από την έντυπη έκδοση

Η Εβδομάδα των Παθών αλλά και των πρώτων πληρωμών των κορονο-επιδομάτων ξεκινάει σήμερα, καθώς ολοκληρώνεται μέχρι την Κυριακή του Πάσχα το πρώτο κύμα των μέτρων στήριξης. Πάνω από 800.000 μισθωτοί που τελούν σε αναστολή σύμβασης θα λάβουν τα 800 ευρώ της αποζημίωσης ειδικού σκοπού από τη Μ. Τετάρτη 15 Απριλίου έως και τη Μ. Παρασκευή 17 Απριλίου.

Από τη Μ. Τετάρτη θα ξεκινήσει και η καταβολή των 400 ευρώ στους επιστήμονες που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα τηλεκατάρτισης. Πρόκειται για την προκαταβολή του επιδόματος των 600 ευρώ, η οποία δίνεται με την ενεργοποίηση της επιταγής. Τα υπόλοιπα 200 ευρώ θα καταβληθούν έως το τέλος του Απριλίου. Έως τη Μ. Τετάρτη καταβάλλεται επίσης το Δώρο Πάσχα στους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που παραμένουν ανοικτές και λειτουργούν κανονικά, δηλαδή βρίσκονται εκτός λίστας Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας (ΚΑΔ). Στο… περίμενε μένουν προς το παρόν περίπου 700.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και ιδιοκτήτες ατομικών επιχειρήσεων με έως 5 εργαζόμενους, οι οποίοι θα ξεκινήσουν να κάνουν αιτήσεις για τα 800 ευρώ που δικαιούνται, πιθανότατα αύριο Μ. Τρίτη, όταν και αναμένεται να ανοίξουν στο ψηφιακό περιβάλλον της ΑΑΔΕ και στην ειδική πλατφόρμα myBusinessSupport οι ηλεκτρονικές δηλώσεις. 

Διεύρυνση περιμέτρου

Μιλώντας χθες στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης, προανήγγειλε πως αμέσως μετά το Πάσχα θα μπουν στην «ομπρέλα προστασίας» της ειδικής αποζημίωσης των 800 ευρώ κατηγορίες εργαζομένων που στην πρώτη φάση αξιολόγησης έμειναν απέξω. Ο ίδιος ενδεικτικά ανέφερε τους ξεναγούς, τους καλλιτέχνες, τους ηθοποιούς, τις ταξιθέτριες του Μεγάρου Μουσικής, τους τουριστικούς συνοδούς, τους ωρομίσθιους, τους εργαζόμενους σε επίσχεση εργασίας και άλλους. Άφησε επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο να συμπεριληφθούν στα μέτρα και νέοι τομείς επιχειρήσεων. 
Αιτήσεις μισθωτών

Στο μεταξύ, οι αιτήσεις των μισθωτών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr και των επιστημόνων στην πλατφόρμα elearning.yeka.gr συνεχίζονται. Σήμερα ολοκληρώνεται το πρώτο τριήμερο των διορθώσεων, κατά τη διάρκεια του οποίου δίνεται η δυνατότητα για αλλαγές, διορθώσεις, συμπληρώσεις και ανακλήσεις υπεύθυνων δηλώσεων από εργοδότες και εργαζόμενους. Λόγω των διορθώσεων, η πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr ήταν το Σαββατοκύριακο και θα παραμείνει πιθανότατα και σήμερα ανοιχτή για όλους όσοι θέλουν να κάνουν νέα δήλωση, χωρίς «κόφτη» ΑΦΜ.

Συνεπώς, όσοι δεν πρόλαβαν το πρώτο 10ήμερο είτε επειδή οι εργοδότες τους δεν υπέβαλαν εγκαίρως τη δήλωση αναστολής στην «ΕΡΓΑΝΗ», είτε επειδή έχασαν την προβλεπόμενη ημέρα για το ΑΦΜ τους, έχουν την ευκαιρία να υποβάλουν σήμερα αίτηση, ακόμη κι αν το ΑΦΜ τους δεν λήγει σε 3. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας, στην επικείμενη πληρωμή της 15ης – 17ης Απριλίου αναμένεται να συμπεριληφθούν όλοι οι εργαζόμενοι -είτε προέρχονται από επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή είτε από επιχειρήσεις που υπολειτουργούν βάσει ΚΑΔ- που θα έχουν υποβάλει εγκαίρως ψηφιακή υπεύθυνη δήλωση, τα στοιχεία της οποίας θα διασταυρώνονται χωρίς λάθη με τις δηλώσεις αναστολής που θα έχουν υποβάλει οι εργοδότες στην «ΕΡΓΑΝΗ».

Δηλώσεις εργοδοτών

Την περασμένη Παρασκευή 10 Απριλίου ολοκληρώθηκαν οι δηλώσεις των εργοδοτών που έκλεισαν προσωρινά με κρατική εντολή. Αντίθετα, μέχρι και τη Δευτέρα του Πάσχα 20 Απριλίου θα μπορούν να υποβάλλουν δήλωση αναστολής στην «ΕΡΓΑΝΗ» οι εργοδότες που πλήττονται βάσει ΚΑΔ. Αντίστοιχα, οι εργαζόμενοι που θα μπαίνουν σε αναστολή σε μεταγενέστερο χρόνο ή δεν πρόλαβαν να υποβάλουν αίτηση στο πρώτο «κύμα», έχουν άλλες δύο ευκαιρίες μέσα στον Απρίλιο να υποβάλουν δήλωση με βάση το ΑΦΜ τους, καθώς οι δηλώσεις στην πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr θα συνεχιστούν έως και τις 30 Απριλίου: Αύριο, Μ. Τρίτη, υποβάλλουν μισθωτοί με ΑΦΜ που λήγει σε 4, τη Μ. Τετάρτη με ΑΦΜ που λήγει σε 5, τη Μ. Πέμπτη με ΑΦΜ που λήγει σε 6, τη Μ. Παρασκευή με ΑΦΜ που λήγει σε 7 κ.ο.κ. Το δεύτερο τριήμερο διορθώσεων, συμπληρώσεων και ανακλήσεων έρχεται από τις 21 έως και τις 23 Απριλίου. Αντίστοιχα η δεύτερη πληρωμή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού -800 ευρώ- προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί από τις 27 Απριλίου έως και τις 30 Απριλίου. Το τρίτο και τελευταίο κύμα νέων δηλώσεων θα πραγματοποιηθεί από 21 έως 30 Απριλίου, με διορθώσεις 1-3 Μαΐου και πληρωμή 5-10 Μαΐου. 

Με την ολοκλήρωση της επικείμενης πληρωμής τη Μ. Παρασκευή θα έχει καταβληθεί το πρώτο πακέτο στήριξης στην πλειονότητα των πληττόμενων εργαζόμενων. Αφού πραγματοποιηθούν και οι επόμενες δύο πληρωμές στις 27-30 Απριλίου και 1-10 Μαΐου, θα έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση των μέτρων στήριξης. Τα μέτρα θα επεκταθούν για άλλο ένα 45ήμερο, ώστε να καλύψουν τον Μάιο και τον Ιούνιο.

Νέες οδηγίες στην «ΕΡΓΑΝΗ»

Στο σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» προστέθηκαν νέες οδηγίες για τη συμπλήρωση των δηλώσεων αναστολής συμβάσεων εργασίας. Μια επιχείρηση χαρακτηρίζεται πλέον «κλεισμένη» ακόμη και με ΚΑΔ κύριας δραστηριότητας τουλάχιστον ενός εκ των παραρτημάτων της. Συνεπώς, στην περίπτωση που κάποια επιχείρηση μπορεί να χαρακτηριστεί ταυτόχρονα πληττόμενη και κλειστή, μπορεί να επιλέξει πού θα ενταχθεί. Η εν λόγω δυνατότητα προστέθηκε στο σύστημα από τις 11/4 και αφορά τόσο αρχικές / συμπληρωματικές δηλώσεις, όσο και ορθή επανάληψη δηλώσεων. Η βασική διαφορά των δύο κατηγοριών αφορά το διάστημα ισχύος του χρόνου αναστολής των συμβάσεων των εργαζομένων: για τις κλεισμένες επιχειρήσεις η αναστολή ισχύει την περίοδο 15/3/2020-30/4/2020, ενώ για τις πληττόμενες το 45ήμερο μετά την υποβολή της δήλωσης.