Του Κώστα Ιωαννίδη
Το ΧΑ έδειξε στις συνόδους γύρω από το Πάσχα των καθολικών και των ορθοδόξων πως είναι σε θέση να μην επιστρέψει στην μονιμότητα της καθόδου των τιμών. Διότι ακόμα και στη συγκεκριμένη περίοδο, των πιέσεων από ρευστοποιήσεις λόγω συντονισμένου παγκόσμιου ξεπουλήματος, οι επενδυτές δεν πέρασαν τις τιμές σε επίπεδα που ανατρέπουν την ανοδική μεσοπρόθεσμη τάση.
Η διεθνής πολιτική επισκίασε τα θεμελιώδη μεγέθη στα κίνητρα για την συμμετοχή σε αξίες υψηλού ρίσκου, ή τη φυγή. Φέτος έγινε σαφές, πως οι εξελίξεις ξεβολεύουν τους θεσμικούς και τα τμήματα ανάλυσης των επενδυτικών οίκων. Η μακροχρόνια άνοδος που ξεδιπλώθηκε διεθνώς με χαμηλή μεταβλητότητα δεν έχει πλέον την «ομαλότητα» που τη χαρακτήριζε. Η περίοδος αυξημένης μεταβλητότητας παράγεται από τις εντάσεις στο παγκόσμιο εμπόριο, τις εντάσεις γεωπολιτικού χαρακτήρα και τις εντάσεις από τη στροφή που θέλει να κάνει η διακυβέρνηση Τραμπ, στις υποδομές της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου. Τα παραπάνω αποτελούν παράγοντες παραγωγής του φόβου, που είναι ο μοναδικός εχθρός των αξιών υψηλού ρίσκου. Όμως αν δούμε την κατάσταση ψύχραιμα, διαπιστώνουμε πως το φόβο αντικαθιστά εύκολα η απληστία. Γιατί ακόμα οι επαγγελματίες δεν έχουν εγκαταλείψει τις προσδοκίες τους πως τα μεγαλύτερα επενδυτικά τους κέρδη θα προκύψουν από μετοχές.
Η πρώτη εβδομάδα του Απριλίου, έφερε ένα μεγάλο ξεπούλημα, που άφησε το βαρύτερο μετοχικό δείκτη του πλανήτη S&P500 στις 2604,47 μονάδες στις 6 Απριλίου, λίγο πιο πάνω από το ελάχιστό του για το 2018 (2581,00 στις 8 Φεβρουαρίου).
Πολλοί ειδοποιούσαν πως αν συνεχιζόταν τη Δευτέρα η πτώση, θα είχαμε εγγραφή νέου χαμηλού έτους και προειδοποιητικό σήμα πως η διόρθωση κατά 10,2%, από την κορύφωση στις 26 Ιανουαρίου, δεν τελείωσε. Αυτό, θα είχε σαν συνέπεια να υπάρχει στα σκαριά μια πτώση σε εξέλιξη, κατά 20% και πάνω, δηλαδή να επικρατήσει ένα bear market. Οι συνεδριάσεις που ακολούθησαν δεν επαλήθευσαν τα αρνητικά σενάρια, αφού από την πρώτη σύνοδο ξεκίνησε μια άνοδος, που δεν την εμπόδισαν φόβοι για εντάσεις στο διεθνές εμπόριο, αλλά το ενδεχόμενο μιας πολεμικής σύρραξης στο έδαφος της Συρίας. Προκλήθηκε από τα tweets του Προέδρου των ΗΠΑ για το θέμα της χρήσης των χημικών εκεί, εναντίον αμάχων. Η χειρουργική επέμβαση, στα σημεία που υπήρχαν υπόνοιες πως αποτελούν εργαστήρια παραγωγής χημικών αερίων, με πάνω από 100 ρουκέτες από τη συμμαχία ΗΠΑ Γαλλίας και Αγγλίας, έγινε τελικά μέσα στο Σαββατοκύριακο και δεν υπάρχει αποτύπωση των αντιδράσεων των επενδυτών.
Σήμερα οι ασιατικές αγορές μετοχών είχαν μικτή εικόνα και οι τιμές του πετρελαίου μειώθηκαν σήμερα Δευτέρα, καθώς η ανακούφιση από τα συμπεράσματα μετά από τα χτυπήματα που πραγματοποίησαν οι ΗΠΑ κατά της Συρίας, μετριάστηκε από ανησυχίες για πιθανή αντίδραση της Ρωσίας σε νέες κυρώσεις από την Ουάσιγκτον.
Δεδομένου ότι η κατάσταση στη Μέση Ανατολή εξακολουθεί να είναι ρευστή, οι κινήσεις ήταν με μέτριους όγκους και προς τις δύο κατευθύνσεις. Τα συμβόλαια για τον S&P500 σημείωσαν άνοδο 0,38%, ενώ ο Nikkei της Ιαπωνίας πρόσθεσε 0,2%. Ωστόσο, ο ευρύτερος δείκτης μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός της Ιαπωνίας υποχώρησε 0,2% καθώς τα κινεζικά blue chip που σχηματίζουν τον CSI300 σημείωσαν πρόωρη πτώση 0,7%.
Στην Ασία, η Κίνα αύριο αναφέρει το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της για το πρώτο τρίμηνο, με τις προβλέψεις της αγοράς να συγκεντρώνονται γύρω από μια αύξηση μεταξύ του 6,7% ως 6,8%. Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναφέρουν την εικόνα από τις λιανικές πωλήσεις αργότερα σήμερα και υπάρχουν περίπου 15 ομιλητές της Federal Reserve στο ημερολόγιο, με ομιλίες στη διάρκεια της εβδομάδας. Επίσης, αυτή την εβδομάδα, το ΔΝΤ θα πραγματοποιήσει τις εαρινές συναντήσεις μεταξύ κεντρικών τραπεζιτών και υπουργών Οικονομικών στην Ουάσινγκτον.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας
ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ ΚΟΣΜΟΣ
Οι αγορές περιμένουν προς τα που θα γύρει η ζυγαριά στις ΗΠΑ
Δεν χρειάζονται επιχειρήματα για τη δύναμη που φαίνεται να έχει η κίνηση των δεικτών των επιμέρους αγορών της Wall Street, στην εξέλιξη της πορείας των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών και των αποδόσεων σε κρατικά ομόλογα παγκοσμίως. Την υπογραμμίζει ο, σχεδόν ολοκληρωτικός, συντονισμός της κίνησης των τιμών φέτος από το Μάρτιο και μετά. Η εβδομάδα που πέρασε, είχε σαν κληρονομιά ένα μεγάλο ξεπούλημα, που άφησε το βαρύτερο μετοχικό δείκτη του πλανήτη S&P500 στις 2604,47 μονάδες στις 6 Απριλίου, λίγο πιο πάνω από το ελάχιστό του για το 2018 (2581,00 στις 8 Φεβρουαρίου).
Πολλοί ειδοποιούσαν πως αν συνεχιζόταν τη Δευτέρα η πτώση, θα είχαμε εγγραφή νέου χαμηλού έτους και προειδοποιητικό σήμα πως η διόρθωση κατά 10,2%, από την κορύφωση στις 26 Ιανουαρίου, δεν τελείωσε. Αυτό, θα είχε σαν συνέπεια να υπάρχει στα σκαριά μια πτώση σε εξέλιξη, κατά 20% και πάνω, δηλαδή να επικρατήσει ένα bear market. Οι συνεδριάσεις που ακολούθησαν δεν επαλήθευσαν τα αρνητικά σενάρια, αφού από την πρώτη σύνοδο ξεκίνησε μια άνοδος, που δεν την εμπόδισαν φόβοι για εντάσεις στο διεθνές εμπόριο, αλλά το ενδεχόμενο μιας πολεμικής σύρραξης στο έδαφος της Συρίας. Προκλήθηκε από τα tweets του Προέδρου των ΗΠΑ για το θέμα της χρήσης των χημικών εκεί, εναντίον αμάχων. Η χειρουργική επέμβαση, στα σημεία που υπήρχαν υπόνοιες πως αποτελούν εργαστήρια παραγωγής χημικών αερίων, με πάνω από 100 ρουκέτες από τη συμμαχία ΗΠΑ Γαλλίας και Αγγλίας, έγινε τελικά μέσα στο Σαββατοκύριακο και δεν υπάρχει αποτύπωση των αντιδράσεων των επενδυτών.
Μέτρησαν οι εξελίξεις στα γεωπολιτικά
Ωστόσο από την πρόσφατη ιστορία της παγκόσμιας κεφαλαιαγοράς, αν δεν υπάρξει εμπλοκή στο έδαφος, αυτές οι κινήσεις αφήνουν τις αγορές ασυγκίνητες. Βέβαια μέσα στη βδομάδα, μετά το πρώτο tweet του Προέδρου Τραμπ πως θα χρησιμοποιήσει νέους πανίσχυρους και έξυπνους πυραύλους για να χτυπήσει το καθεστώς που χρησιμοποιεί αυτά τα όπλα κατά των πολιτών, η τιμή του πετρελαίου εκτινάχθηκε, από το φόβο η προσφορά να μειωθεί δραματικά. Σε εκείνη τη φάση και οι μετοχικοί δείκτες βούλιαξαν μέσα στη βδομάδα, αλλά αντέδρασαν την επόμενη μέρα μετά το δεύτερο tweet του Προέδρου που καθησύχαζε τους επενδυτές. Αφήνοντας ανοικτό το πότε θα δοθεί το χτύπημα στον Άσαντ. Αν και κινήθηκαν οι συμμαχικές δυνάμεις δυο μέρες αργότερα.
Με όλες αυτές τις αναταράξεις το τελικό αποτέλεσμα σε εβδομαδιαία βάση σε διεθνές επίπεδο ήταν θετικό για τις μετοχές και σχετικά ουδέτερο για τις αγορές ομολόγων.
Στη δεύτερη εβδομάδα του Απριλίου, ο S&P 500, κλείνοντας στις 2656,30 μονάδες, είχε άνοδο +1,99% ενώ στο 2018 διατήρησε απώλειες -0,65%. Ο Dow, με μεταβολή +1,79%, έκλεισε στις 24.360,14 μονάδες, στο 2018 απέδωσε -1,45%. Ο S&P400 ανέβηκε +1,61% με επίδοση φέτος -0,88%, αλλά ο Russell 2000 της μικρής κεφαλαιοποίησης, με μεταβολή +2,39%, εμφάνισε ετήσια απόδοση +0,91%. Ο δε Nasdaq, με άνοδο +2,77%, διατήρησε κέρδη +2,94% το 2018.
Ο χρυσός κινήθηκε ανοδικά, κατά +0,84%, στα 1348,60 δολάρια η ουγκιά, με απόδοσή το 2018 +3,33%. Παράλληλα κινήθηκε το πετρέλαιο Crude κατά +8,78%. Στο 2018 γράφει κέρδη +12,13%.
Ο FTSE100 του Λονδίνου κέρδισε +1,13% στη βδομάδα και έχει απώλειες στο 2018 -5,50%. Ο DAX ανέβηκε +1,64%, με ετήσια επίδοση -3,68%, ο CAC είχε μεταβολή +1,08%, με απόδοση την τρέχουσα χρονιά +0,05%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας ενισχύθηκε +0,87% και στο έτος αποδίδει -2,75%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία με μεταβολή +1,75%, στο 2018 αποδίδει +6,76%. Ο Bovespa της Βραζιλίας έχασε -0,57%, με +10,38% επίδοση φέτος, ενώ ο Bolsa του Μεξικού κερδίζοντας +1,76%, έχει επίδοση για το 2018 -1,19%.
Ο Nikkei, με εβδομαδιαία μεταβολή +0,98%, στο 2018 εμφάνισε απώλειες -4,33%. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα είχε μεταβολή +1,05% και επίδοση για φέτος -0,50%. Ο δείκτης Sensex στην Ινδία κέρδισε +1,68%, στο 2018 αποδίδει +0,40%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng εκτινάχθηκε κατά +3,23% και στο 2018 έχει επίδοση +2,97%. Άνοδο +0,89% εμφάνισε ο δείκτης του χρηματιστηρίου της Σαγκάης SSE Comp. Ind., με επίδοση στο έτος -4,48%.
Η ζυγαριά
Η ζυγαριά με την οποία μετρούν τις προοπτικές της οικονομίας των ΗΠΑ και κατ’ επέκταση της παγκόσμιας οι επενδυτές, έχει μείνει στη μέση περίπου αυτές τις ημέρες. Δίνοντας δικαίωμα στους απαισιόδοξους να προσδοκούν μια πραγματική βουτιά στις μετοχικές αξίες, αν γύρει προς την πλευρά των γεγονότων που θα φρενάρουν την παγκόσμια ανάπτυξη. Παράλληλα όμως και οι, επί πολλά χρόνια, δικαιωμένοι αισιόδοξοι θεσμικοί διατηρούν, σε μεγάλο ποσοστό, τις θετικές προσδοκίες τους για το μέλλον των τιμών στη Νέα Υόρκη και από αυτές στα περισσότερα τοπικά χρηματιστήρια.
Υπάρχουν για την ώρα δύο σημαντικά αλλά και αντικρουόμενα σήματα που προέρχονται από τον Λευκό Οίκο: Το σήμα υπέρ της ευημερίας των επιχειρήσεων έχει τροφοδοτηθεί από την μείωση των ρυθμίσεων για την οικονομική δραστηριότητα στο εσωτερικό και τις φορολογικές περικοπές. Απέναντι υπάρχει το σήμα υπέρ του προστατευτισμού της τοπικής οικονομίας που αυξάνει τις προοπτικές ενός εμπορικού πολέμου, κάτι που θα ήταν κακό για τις επιχειρήσεις.
Κανένας από τους αισιόδοξους δεν παραβλέπει το, λόγω προστατευτισμού, αρνητικό σήμα, αλλά επιμένουν στην άποψη πως τελικά θα επικρατήσει το υπέρ της αναθέρμανσης σήμα για τις επιχειρήσεις, όπως αποτυπώνεται σαφέστερα στα κέρδη των εισηγμένων του S & P 500. Με άλλα λόγια, δεν αναμένουνε ότι ο πόλεμος των λέξεων γύρω από το εμπόριο θα μετατραπεί σε έναν άμεσο εμπορικό πόλεμο. Πρέπει να παραμείνει ένας πόλεμος των λέξεων, εωσότου οι διαπραγματεύσεις λύσουν αθόρυβα τα ζητήματα.
Ο Xi Jinping πρωτοπόρος της παγκοσμιοποίησης
Αυτή τη θέση ενίσχυσε σημαντικά η στάση του Προέδρου της Κίνας Xi Jinping, που με ομιλία του στο Φόρουμ Boao, μια ετήσια σύνοδο κορυφής που θεωρείται το “ασιατικό Νταβός”, φαινόταν να κάνει ειρήνη με τις ΗΠΑ. Αφού μεταξύ άλλων δήλωσε ότι: Η Κίνα δεν επιδιώκει εμπορικό πλεόνασμα. «Πρέπει να αποφύγουμε την διάθεση για κυριαρχία και να απορρίψουμε τα παιχνίδια μηδενικού αθροίσματος. Πρέπει να αποφύγουμε το πειρασμό να «χαλιναγωγήσουμε τον γείτονά μας» και να απορρίψουμε την πολιτική εξουσίας ή την ηγεμονία, όπου ο ισχυρός φοβερίζει τους αδύναμους.
Επιπλέον, οι χώρες πρέπει να παραμείνουν προσηλωμένες στο δόγμα των ανοιγμάτων, στην τάση για συνδεσιμότητα με αμοιβαία οφέλη, να οικοδομήσουμε μια ανοιχτή παγκόσμια οικονομία και να ενισχύσουμε τη συνεργασία στο πλαίσιο των G-20, APEC και άλλων πολυμερών συστημάτων. Πρέπει να προωθήσουμε την απελευθέρωση και τη διευκόλυνση του εμπορίου και των επενδύσεων, να υποστηρίξουμε το πολυμερές εμπορικό σύστημα. Με αυτόν τον τρόπο, θα κάνουμε την οικονομική παγκοσμιοποίηση, πιο ανοικτή, χωρίς αποκλεισμούς, ισορροπημένη και ευεργετική για όλους». Μίλησε σαν πραγματικός καθοδηγητής της παγκοσμιοποίησης.
Ο Πρόεδρος Trump θα μπορούσε πραγματικά να σώσει την παγκοσμιοποίηση, προωθώντας δίκαιες συναλλαγές σε διμερή βάση, όπως έχουμε πρόσφατα σημειώσει. Η προσέγγιση αυτή είναι περισσότερο λογική και αποτελεσματική από την πολυμερή προσέγγιση, η οποία απαιτεί πολύ χρόνο για να διαπραγματεύσεις για να επιλύσει τις εμπορικές τριβές. Ο Κινέζος ηγέτης επιβεβαιώνει σαφώς ότι προτιμά την δεύτερη προσέγγιση έναντι ενός εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ και οι αισιόδοξοι πιστεύουν πως μπορεί να βρεθεί μια μέση λύση.
Τα μηνύματα για πτώση
Οι απαισιόδοξοι αναλυτές επιμένουν ότι πληθαίνουν οι ενδείξεις πως έρχεται ύφεση και αναφέρουν σημάδια από τους “δείκτες τέλους κάθε ανοδικού κύκλου” που σηματοδότησαν αξιόπιστα το τέλος της ανάπτυξης στο παρελθόν, δηλαδή το τέλος του bull market για μετοχές. Παραθέτουμε με μικρά σχόλια τα κατ’ αυτούς σημαντικότερα.
Η αναστροφή στην καμπύλη των αποδόσεων θεωρείται η πλέον ενδεικτική λυχνία προ της βύθισης. Η καμπύλη αποδόσεων είναι η διαφορά μεταξύ των αποδόσεων των μακροπρόθεσμων ομολόγων του Δημοσίου και των αποδόσεων των βραχυπρόθεσμων ομολόγων, τυπικά των 10 ετών έναντι των δύο ετών. Από το 1962, η καμπύλη αποδόσεων ανεστράφη πριν από όλες από τις επτά περιόδους ύφεσης, με διάρκεια πέντε μηνών ή περισσότερο. Για την ώρα είναι επίπεδη. Η αναστροφή της είναι που έχει σημασία.
Από το 1970, το 80% των bull market κορυφώθηκε όταν η ανεργία έπεσε αρκετά χαμηλά, ώστε να προκαλέσει μεγάλες μισθολογικές αυξήσεις. Ως τέτοια θεωρείται μια αύξηση των μισθών στο εύρος 3% -4%, και προκαλεί προβλήματα επειδή οι μισθοί αρχίζουν να κλαδεύουν την αύξηση των κερδών. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε επίπεδα αύξησης μισθών 2,6%, αλλά και σημαντικές μειώσεις φόρων. Έτσι υπάρχουν ακόμα περιθώρια ελιγμών.
Εντοπίζουν επίσης αρκετοί πολιτικές τριβές στην Ευρώπη. Ενώ ορισμένοι επενδυτές ανησυχούν για την πολιτική σταθερότητα των ΗΠΑ, λόγω του απρόβλεπτου χαρακτήρα του Προέδρου Donald Trump, υπάρχουν άλλοι που ανησυχούν για την Ευρώπη. Εκεί η επιβράδυνση της ανάπτυξης ενδέχεται να επιδεινώσει τις ανησυχίες σχετικά με τη μετανάστευση και να διογκώσει τις διαφωνίες μεταξύ των κρατών μελών, σχετικά με τη νομισματική και δημοσιονομική πολιτική. Αυτά θεωρούν πως είναι παράγοντες που συμβάλλουν στην άνοδο των αυτονομιστικών κινήσεων και των κομμάτων διαμαρτυρίας. “Η Ευρώπη αγωνίζεται για το πολιτικό της μέλλον και δεν υπάρχει συναίνεση. Η Βρετανία δεν θα είναι η τελευταία χώρα που θα εγκαταλείψει την Ευρώπη.” Σημείωσε πρόσφατα ο Michael Grant της Calamos Investments.
Όταν ο πληθωρισμός αρχίζει να αυξάνεται, οι επενδυτές έχουν αμφιβολίες σχετικά με τις αποτιμήσεις των χρηματιστηρίων. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο υψηλότερος πληθωρισμός σημαίνει υψηλότερο κόστος για τις εταιρείες και χαμηλότερα περιθώρια κέρδους. Η κρίσιμη τιμή για τον πληθωρισμό είναι περίπου 3%. Παράγοντες όπως η τεχνολογία, η φθηνή ξένη εργασία και η δημογραφική γήρανση (οι ηλικιωμένοι παράγουν και ξοδεύουν λιγότερα) θα συνεχίσουν να ασκούν πτωτική πίεση στις τιμές.
ΧΑ
«Σεμνή» συνέχεια της πρώτης, η δεύτερη εβδομάδα του Απρίλη
Μετά από το ανοδικό ξεκίνημα του μήνα (+2,46%) η δεύτερη και κουτσουρεμένη από την αργία μετά το Πάσχα, έφερε επίσης υπολογίσιμη άνοδο. Ωστόσο η διατήρηση της επενδυτικής απληστίας πέρασε από τη δοκιμασία μιας μεγάλης βουτιάς, στην φάση που η παγκόσμια κεφαλαιαγορά κινήθηκε υπό το κράτος του φόβου. Τον προκάλεσε η συντηρούμενη περιοδικά ένταση στο πεδίο των εμπορικών σχέσεων των ΗΠΑ με την Κίνα και η εκτίναξη των γεωπολιτικών εντάσεων στην ευαίσθητη περιοχή της Μέσης Ανατολής και συγκεκριμένα στη Συρία.
Τα νεότερα από το εσωτερικό πολιτικό σκηνικό ήταν επίσης αρκετά και λειτούργησαν υπέρ του κλαδέματος της διάθεσης για ρίσκο. Σε γενικές γραμμές ωστόσο, θα λέγαμε πως η αγορά κινήθηκε σε συντονισμό με τις διεθνείς, τις οποίες ανεβοκατεβάζουν τα tweets του Προέδρου των ΗΠΑ, αλλά και οι ενέργειες της συμμαχίας Γαλλίας, ΗΠΑ και Αγγλίας, μετά τη χρήση χημικών στη Συρία. Η πολιτική επισκίασε τα θεμελιώδη μεγέθη στα κίνητρα για την συμμετοχή σε αξίες υψηλού ρίσκου, ή τη φυγή. Η αργία της Δευτέρας του Πάσχα κράτησε εκτός συναλλαγών τους επενδυτές στην Αθήνα, μια μέρα που η ανακούφιση διεθνώς, επέτρεψε στους βασικούς δείκτες να κινηθούν συντονισμένα ανοδικά.
Την Τρίτη, πάλι τα ξένα χρηματιστήρια κινήθηκαν ανοδικά και το ΧΑ ακολούθησε. Το άνοιγμα έγινε με ανοδικό χάσμα και οι θεσμικοί έδωσαν στις τιμές των βασικών δεικτών ανοδική δυναμική. Έτσι, με τη συμπλήρωση μιας ώρας και δέκα λεπτών ελεύθερης διαπραγμάτευσης, ο ΓΔ βρέθηκε στις 814,5 μονάδες που αποτέλεσε το μέγιστο εβδομάδας. Έκλεισε στις 810,5 με κέρδη +1,17% και ο 25άρης στις 2100 περίπου, με μεταβολή +0,95%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 88,947 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 30,726 εκατ. ευρώ. Ήταν ο καλύτερος έναντι εκείνων των δυο προηγούμενων εβδομάδων. Στο επίκεντρο βρέθηκαν οι τράπεζες του 25άρη.
Την Τετάρτη, η απειλή επικείμενης στρατιωτικής δράσης των ΗΠΑ στη Συρία συγκλόνισε τους επενδυτές, που έστειλαν τις τιμές του πετρελαίου στα υψηλότερα επίπεδα από τα τέλη του 2014. Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -1,39% και έφθασε στις 799,31 μονάδες, ενώ ο 25άρης έκλεισε στις 2064,82 με μεταβολή -1,66%. Μόλις 6 από 16 ήταν τα ανοδικά blue chip, ωστόσο ο τζίρος βούλιαξε στα 49,652 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 7,355 εκατ. Φάνηκε πως χάθηκε το στοίχημα της υπέρβασης των 800 μονάδων, που επιτεύχθηκε τη Μεγάλη Εβδομάδα και ισχυροποιήθηκε την Τρίτη. Αλλά την Πέμπτη, με ένα ακόμα tweet του Προέδρου των ΗΠΑ, ότι η επίθεση στη Συρία «θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί πολύ σύντομα ή όχι και τόσο σύντομα» επικράτησε ανακούφιση διεθνώς, που την «εκμεταλλεύτηκαν» οι ελληνικές μετοχές. Έτσι, μετά την εγγραφή του κατώτερου ημέρας και βδομάδας για τον ΓΔ, στις 795,64 μονάδες, επικράτησε σταθερή ανοδική τάση, που τον έκλεισε στο μέγιστο μέρας. Ο ΓΔ με κέρδη +0,85% και έφθασε στις 806,08 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2075,8 με μεταβολή +0,53%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 60,286 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 11,498 εκατ. ευρώ. Στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας οι θεσμικοί έδωσαν στις τιμές των βασικών δεικτών μεικτή δυναμική, αλλά κίνηση σταθερά σε θετικό πεδίο. Ο ΓΔ με τη βοήθεια των δημοπρασιών κατέληξε στις 810,93, ήτοι +0,60% ψηλότερα και ο 25άρης έκλεισε στις 2101,12 μονάδες με μεταβολή +1,22%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 51,163 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 10,493 εκατ.
Η εβδομάδα έδωσε άνοδο +1,22% στο ΓΔ με τον 25άρη στο +1,02% και τον FTSEM στο +1,46%. Με την ανάλογη των ξένων δεικτών άνοδο, ο ΓΔ στο έτος κερδίζει +1,07%, ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης +0,86% και της μεσαίας +6,09%. Ο δε Απρίλιος, που έφθασε στο μέσο του, έχει ωθήσει ψηλότερα τον ΓΔ κατά +3,90%, τον 25άρη +4,03% και τον FTSEM χαμηλότερα -0,63%. Ο μέσος τζίρος του ΧΑ διαμορφώθηκε στα 62,5 εκατ. ευρώ και των προσυμφωνημένων συναλλαγών στα 15,02.
Η εικόνα των blue chip στη δεύτερη εβδομάδα του Απριλίου ήταν μεικτή, αλλά στο μήνα είναι εξαιρετικά θετική. Με κέρδη που ξεχωρίζουν εμφανίζονται οι ΜΥΤΙΛ +7,78% στη βδομάδα και +11,49% στο μήνα, ΕΥΡΩΒ +6,11% και +12,05% στο μήνα, και ΕΧΑΕ +4,70% και +5,38% στο μήνα. Ακολουθούν με άνοδο από +1,8% ως +2,5% εννέα, οι ΣΑΡ +2,49% και +0,70% στο μήνα, ΟΠΑΠ +2,39% και +1,40% στο μήνα, ΑΔΜΗΕ +2,28% και +1,82% στο μήνα, ΓΡΙΒ +2,21% και +4,52% στο μήνα, ΟΤΕ +2,18% και +2,64% στο μήνα, ΛΑΜΔΑ +1,85% και +3,29% στο μήνα, ΔΕΗ +1,82% και +8,28% στο μήνα, ΤΕΝΕΡΓ +1,79% και +2,81% στο μήνα, και ΕΥΔΑΠ +1,68% και +1,34% στο μήνα. Με μεταβολές όσο και οι βασικοί δείκτες εντοπίσαμε τις ΜΠΕΛΑ +1,08% και +3,45% στο μήνα, και ΤΙΤΚ +1,19% και +5,46% στο μήνα. Ενώ με οριακή εβδομαδιαία άνοδο συναντάμε τις ΕΕΕ +0,59% και +1,87% στο μήνα και νέο υψηλό έτους και τελευταίων δώδεκα μηνών, και ΒΙΟ +0,15% αλλά +1,03% στο μήνα.
Οι εννέα πτωτικές μετοχές του 25άρη χωρίζονται σε όσες είχαν μικρή πτώση, ήτοι ΦΦΓΚΡΠ -0,12% και +4,80% στο μήνα, ΕΛΠΕ -0,25% και +2,17% στο μήνα, ΜΟΗ -0,54% και +0,55% στο μήνα, και ΓΕΚΤΕΡΝΑ -0,76% και +6,34% στο μήνα. Υπάρχουν και αυτές που έχασαν από -1% ως -2,9% και ήταν ΠΕΙΡ -1,07% αλλά +7,78% στο μήνα, ΑΛΦΑ -1,87% αλλά +6,07% στο μήνα, ΟΛΠ -1,88%, και -3,44% στο μήνα, η μόνη πτωτική του Απριλίου, ΑΡΑΙΓ -2,57% και +1,90% στο μήνα, και ΕΤΕ -2,83% αλλά +5,16% στο μήνα.
Τεχνική ανάλυση – παράγωγα
Με μεγάλο discount τα ΣΜΕ στο ξεκίνημα της εβδομάδας εκπνοής
Στην προτελευταία εβδομάδα κυριαρχίας των σειρών Απριλίου, είχαμε αύξηση των όγκων στα ΣΜΕ του FTSE25, κατά 75,08%. Σημειώθηκε επίσης, μικρή άνοδος +4,88%, στις ανοικτές θέσεις. Ο δείκτης των παραγώγων κατέληξε στις 2101,12 μονάδες, με εβδομαδιαία μεταβολή +1,02%. Στα options του, ο συνολικός όγκος αυξήθηκε έναντι της περασμένης, ενώ σε 1 call αντιστοιχούσε περίπου 1 put.
Οι όγκοι στα ΣΜΕ του δείκτη συνολικά ανήλθαν σε 5958 συμβόλαια, καταλήγοντας με 9.569 ανοικτές θέσεις από 9.124 στις 5 Απριλίου. Ο μέσος όγκος της σειράς Απριλίου, διαμορφώθηκε στα 1213 ΣΜΕ, ενώ για τη σειρά Μαΐου διαμορφώθηκε στα 276 από 82 συμβόλαια ημερησίως. Οι ανοικτές θέσεις της σειράς Απριλίου είναι 9.016 από 8.936 και της επόμενης 549 από 188 ΣΜΕ. Οι τελευταίες πράξεις του ΣΜΕ κυρίαρχης σειράς, έγιναν στις 2083,00 μονάδες. Με προπορεία του υποκείμενου δείκτη 18 μονάδων έναντι του ΣΜΕ Απριλίου και 11 έναντι του ΣΜΕ λήξης Μαΐου.
Ο Απόστολος Μάνθος της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ σημείωνε για την τεχνική εικόνα της αγοράς: Η υψηλή συναλλακτική δραστηριότητα (88,9 εκατ. ευρώ), που παρατηρήθηκε την περασμένη Τρίτη, μετά την ανοδική διάσπαση, στις 804 μονάδες, της καθοδικής γραμμής τάσης, που καθόριζε από το Φλεβάρη την πτωτική πορεία του Γενικού Δείκτη και παρά το ‘προφανές’ ‘pullback’ πάνω στην εν λόγω γραμμή προς επιβεβαίωσή της, έχει ανάψει το ‘πράσινο φώς’ για την πραγματοποίηση μιας ανοδικής κίνησης άνω των 814 μονάδων. Κίνηση, που μπορεί με τα κατάλληλα εφόδια να σπρώξει τον Γενικό Δείκτη προς τις παρυφές των 840 μονάδων, αλλάζοντας, έτσι, άρδην τη βραχυχρόνια επενδυτική ψυχολογία.
Για το δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE25, το διαγραμματικό ζητούμενο είναι η διαμόρφωση ενός ανοδικού “πατήματος” άνω των 2080 μονάδων, στοιχείο, που μπορεί να τον φέρει με αξιώσεις στο κατώφλι των 2135 μονάδων. Ανοδική απόδραση από το εν λόγω επίπεδο αντίστασης, θα θέσει ως επόμενο στόχο το όριο των 2200 μονάδων.
Η κατάκτηση των 840 μονάδων για τον Τραπεζικό Δείκτη, έχει θέσει σε “συναγερμό” το “στρατόπεδο” των “Bulls”, ωθώντας τους να λάβουν θέσεις μάχης για το επόμενο πολύ σημαντικό επίπεδο αντίστασης των 900 μονάδων. Θετικές ενδείξεις λαμβάνουμε και από το δείκτη Σχετικής Δύναμης (RSI), μετά και την εμφανή ανοδική διάσπαση της πτωτικής γραμμής, που τον διέπει από τα μέσα του Γενάρη.
Στα υπ’ όψιν ότι μετά τις 19 Απριλίου (ενημέρωση των διοικήσεων των Τραπεζών στη Φραγκφούρτη για τα αποτελέσματα των “stress tests”) θα αρχίσουν να διαρρέουν στο ταμπλό τα πρώτα σημάδια τρίμηνης τάσης.
Σχόλια εγχώριων αναλυτών
Ο Κώστας Φέγγος της Versal ΑΕΠΕΥ
Η περίοδος πριν από το Πάσχα είναι συνήθως δύσκολη για το Χρηματιστήριο. Ιδιαίτερα φέτος με όλη την ένταση στα γεωπολιτικά, η κατάσταση φόβισε πολλούς. Παρόλα αυτά διατηρήσαμε σημαντικά επίπεδα στηρίξεων, που διατηρούν τις ελπίδες για καλύτερη πορεία.
Το Χρηματιστήριο κατάφερε να κρατήσει σημαντικές στηρίξεις και να ανακάμψει. Ο εκθετικός κινητός μέσος των 200 ημερών για το Γενικό Δείκτη βρίσκεται στις 786 μονάδες, ενώ για τον FTSE25 στις 2042 μονάδες.
Τα αποτελέσματα των εισηγμένων συνεχώς βελτιώνονται, με πολλές από αυτές να ξεκινούν να ενδιαφέρονται για τους Μετόχους τους, δίνοντας μερίσματα, ή προχωρώντας σε επαναγορές μετοχών.
Διαθέσιμα χρήματα για την Ελλάδα, υπάρχουν στο λεγόμενο πακέτο Junker, τα οποία μάλιστα πρέπει να διατεθούν σε εταιρείες του Ιδιωτικού τομέα. Οι καμπύλες επιτοκίων της Ελλάδας έχουν διορθωθεί και οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν έρθει σε λογικά επίπεδα. Οι Τράπεζες αναμένουν τα αποτελέσματα των “stress tests” και δεν αναμένονται αρνητικές ειδήσεις. Παρόλα αυτά κανείς δεν φαίνεται να ενθουσιάζεται και το Χρηματιστήριο φυτοζωεί.
Μέρος του προβλήματος είναι η διεθνής γεωπολιτική αστάθεια, που επηρεάζει και τα Ξένα Χρηματιστήρια, τα οποία όμως, σε αντίθεση με το Ελληνικό, κινούνται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Βασικό μέρος του προβλήματος είναι η Ελληνική γεωπολιτική αστάθεια, καθώς τελευταία είμαστε σε “επαναδιαπραγμάτευση”, σχεδόν, με όλους τους Γείτονές μας. Η ουσία του προβλήματος όμως είναι η αναποφασιστικότητα. Τον Αύγουστο τελειώνει το πρόγραμμα στήριξης και ακόμη ένα μεγάλο μέρος των “προαπαιτούμενων”, δεν έχει ολοκληρωθεί.
Αφού δεν είδαμε σημαντικές πτώσεις μέχρι το Πάσχα και με την προϋπόθεση ότι δεν θα έχουμε άσχημες εκπλήξεις στα γεωπολιτικά, οι προοπτικές του Χ.Α. παραμένουν θετικές για το 2018. Όμως πρέπει άμεσα να λύσουμε χρόνια προβλήματα και να προσελκύσουμε επενδύσεις στο Ιδιωτικό τομέα, χρησιμοποιώντας τη στήριξη των Ευρωπαϊκών κονδυλίων.
Σήμερα
Οι ασιατικές αγορές μετοχών είχαν μικτή εικόνα και οι τιμές του πετρελαίου μειώθηκαν σήμερα Δευτέρα, καθώς η ανακούφιση από τα συμπεράσματα μετά από τα χτυπήματα που πραγματοποίησαν οι ΗΠΑ κατά της Συρίας, μετριάστηκε από ανησυχίες για πιθανή αντίδραση της Ρωσίας σε νέες κυρώσεις από την Ουάσιγκτον.
Δεδομένου ότι η κατάσταση στη Μέση Ανατολή εξακολουθεί να είναι ρευστή, οι κινήσεις ήταν με μέτριους όγκους και προς τις δύο κατευθύνσεις. Τα συμβόλαια για τον S&P500 σημείωσαν άνοδο, ενώ ο Nikkei της Ιαπωνίας πρόσθεσε 0,25%. Ωστόσο, ο ευρύτερος δείκτης μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός της Ιαπωνίας υποχώρησε 0,5% καθώς τα κινεζικά blue chip που σχηματίζουν τον CSI300 σημείωσαν πτώση 0,7%.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία και η Βρετανία εξαπέλυσαν 105 πυραύλους που στόχευσαν εκεί που το Πεντάγωνο δήλωσε ότι ήταν τρεις εγκαταστάσεις χημικών όπλων στη Συρία, ως αντίποινα για πιθανή επίθεση με χρήση δηλητηριωδών αερίων στη Douma στις 7 Απριλίου.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε την Κυριακή ότι περαιτέρω επιθέσεις στη Συρία από τη Δύση θα έφερναν χάος στις παγκόσμιες υποθέσεις, καθώς η Ουάσιγκτον προετοίμασε την κατάσταση για να αυξήσει την πίεση στη Ρωσία με νέες οικονομικές κυρώσεις.
Όμως, με τον απολογισμό της αποστολής, οι επενδυτές στοιχημάτισαν πως τα χειρότερα είχαν αποφευχθεί. Οι traders παρακολουθούσαν με προσοχή την ιαπωνική πολιτική σκηνή μετά από έρευνα που έδειξε ότι ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Shinzo Abe, είχε πέσει στο 26,7%, το χαμηλότερο ποσοστό από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του στα τέλη του 2012.
Το ευρώ ήταν σταθερό στα 1,2330 δολάρια, ενώ ο δείκτης του δολαρίου άγγιξε τις 89,772 μονάδες.
Στις αγορές βασικών προϊόντων, ο χρυσός κέρδισε 0,1% στα 1.346,61 δολάρια την ουγγιά, αλλά παρέμεινε πολύ χαμηλότερα από την κορυφή της περασμένης εβδομάδας στα 1.365,23.
Οι τιμές του πετρελαίου γκρεμίστηκαν αφού το ακατέργαστο των ΗΠΑ υποχώρησε 56 σεντς στα 66,83 δολάρια το βαρέλι.
Στην Ασία, η Κίνα αναφέρει το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της για το πρώτο τρίμηνο αύριο, με τις προβλέψεις της αγοράς να συγκεντρώνονται γύρω από αύξηση 6,7% σε 6,8%.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναφέρουν τις λιανικές πωλήσεις αργότερα σήμερα και υπάρχουν περίπου 15 ομιλητές της Federal Reserve στο ημερολόγιο της εβδομάδας.
Επίσης, αυτή την εβδομάδα, το ΔΝΤ θα πραγματοποιήσει τις εαρινές συναντήσεις μεταξύ κεντρικών τραπεζιτών και υπουργών Οικονομικών στην Ουάσινγκτον.