Skip to main content

Φόβοι για νέα νομισματική κρίση στην Αργεντινή

Η έντονη μεταβλητότητα που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα στις αγορές της Αργεντινής, περίπου ένα χρόνο μετά το σφυροκόπημα που δέχθηκαν οι αναδυόμενες αγορές, δημιουργεί φόβους για νέα νομισματική κρίση στη χώρα που δοκιμάζετια από ύφεση και ετοιμάζεται για προεδρικές εκλογές. 

Το πέσο κινείται κοντά στα 43,68 δολαρια έχοντας ανακάμψει ελαφρά μόνο από τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα των 43,97 δολαρίων, στα οποία διολίσθησε πριν τρεις συνεδριάσεις. Είναι το νόμισμα με τη χειρότερη επίδοση στον κόσμο φέτος έχοντας χάσει ήδη το 15% της αξίας του, ύστερα από υποτίμηση της τάξης του 50% έναντι του δολαρίου πέρυσι. 

Η περσινή κρίση οδήγησε τον πρόεδρο Μαουρίτσιο Μάκρι να αναζητήσει διάσωση από το ΔΝΤ η οποία περιλαμβάνει δάνειο 56,3 δισ. δολαρίων και δεσμεύσεις για λιτότητα. Οι πολιτικές του ωστόσο δεν φαίνεται να αποδίδουν και η δημοτικότητά του βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση. 

Το ποσοστό της φτώχειας στο 32% είναι πια υψηλότερο από εκείνο των πολιτών, που εγκρίνουν τις πολιτικές του στις δημοσκοπήσεις (30%) και η δυσφορία ολοένα και εντείνεται. 

Μαζί με την κοινωνική αναταραχή ενισχύεται και η ανησυχία των επενδυτών. Ακόμη και θετικές ειδήσεις όπως το πράσινο φως στην εκταμίευση της δόσης του ΔΝΤ (ύψους περίπου 11 δισ. δολαρίων) δεν είναι ικανές να βελτιώσουν το κλίμα. Με τα επιτόκια στο 66% και τον πληθωρισμό πάνω από τα 50% δεν βρίσκεις εύκολα λόγους αισιοδοξίας. 

Την πλήρη κατάρρευση της οικονομίας αποτρέπει μόνο ο αγροτικός τομέας, χάρη στις ευνοϊκές προοπτικές για τη σοδειά σόγιας και αραβοσίτου. Αλλά μπορεί ο κλάδος να φέρει την ανάκαμψη πριν τις εκλογές του Οκτωβρίου και κυρίως πριν η χώρα παγιδευθεί σε νέα νομισματική κρίση;

naftemporiki.gr με πληροφορίες από CNBC, Reuters