Skip to main content

Reuters: H E.E. ετοιμάζει και αυτή μέτρα κατά των ΗΠΑ για τις επιδοτήσεις στη Boeing

H Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αρχίσει προετοιμασιές για την επιβολή μέτρων κατά των ΗΠΑ για τις επιδοτήσεις της Boeing όπως μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο Ευρωπαίο αξιωματούχο, που μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας στο πρακτορείο. Επίσημη αντίδραση ωστόσο στην ανακοίνωση των ΗΠΑ ότι εκκινούν διαδικασία για την επιβολή δασμών σε ευρωπαϊκές εισαγωγές αξίας 11 δισ. δολ. εξαιτίας της Airbus δεν έχει προς στιγμήν υπάρξει. 

Αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχολίασε στο Reuters πως το ύψος των δασμών που ανακοινώθηκε εκ μέρους των ΗΠΑ είναι υπερβολικό, προσθέτοντας ότι το ποσό των όποιων αμερικανικών αντίμετρων για τις επιδοτήσεις στην Airbus μπορεί να το αποφασίσει μόνο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου. 

Υπενθύμισε δε ότι βρίσκεται παράλληλα σε εξέλιξη διαμάχη για τις αμερικανικές επιδοτήσεις στη Boeing και υπογράμμισε ότι η Ε.Ε. θα ζητήσει άμεσα από διαμεσολαβητή του ΠΟΕ να καθορίσει το ύψος των μέτρων, που δικαιούται να λάβει η Ε.Ε. 

Από την πλευρά της η Airbus τόνισε πως δεν υπάρχει καμία νομική βάση για την κίνηση των ΗΠΑ και προειδοποίησε για κλιμάκωση των διατλαντικών εμπορικών αντιπαραθέσεων. Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρουνό Λεμέρ, σε ένα πρώτο σχόλιο αρκέστηκε να σημειώσει πως οι δύο πλευρές θα πρέπει να καταλήξουν σε μία φιλική συμφωνία. 

Υπενθυμίζεται ότι η κόντρα ΗΠΑ- Ε.Ε. για τις επιδοτήσεις στους αεροναυπηγικούς κολοσσούς μετράει 14 χρόνια ζωής. 

naftemporiki.gr