Skip to main content

ΗΠΑ κατά Ε.Ε.: Προς επιβολή δασμών σε εισαγωγές 11 δισ. δολ. λόγω… Airbus

Την ώρα που βρίσκονται στην τελική ευθεία για συμφωνία με την Κίνα, οι ΗΠΑ στρέφουν τα βέλη τους κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δικαιώνοντας όσους προειδοποιούσαν πως ακόμη και ένα οριστικό τέλος στον σινο-αμερικανικό «πόλεμο» δεν θα σημάνει των τερματισμό των εμπορικών διενέξεων ανάμεσα στις μεγάλες οικονομίες του πλανήτη. 

 Η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι εκκινεί την διαδικασία για επιβολή δασμών σε εισαγωγές προϊόντων από την Ε.Ε., αξίας 11 δισ. δολαρίων, υποστηρίζοντας ότι η απόφαση αυτή δικαιολογείται από τις επιδοτήσεις του μπλοκ των 28 κρατών- μελών στην Airbus. ΗΠΑ και Ε.Ε. έχουν προσφύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου από το 2004 για τις επιδοτήσεις των δύο αεροναυπηγικών κολοσσών τους, Boeing και Airbus.

Το γεγονός ότι η Ουάσιγκτον επιλέγει να επαναφέρει την υπόθεση στο προσκήνιο, αλλά και να κινηθεί αποφασιστικά κατά των Ευρωπαίων σε μία περίοδο κατά την οποία η Boeing βρίσκεται στο στόχαστρο για τα 737 Max και την εμπλοκή τους σε δύο αεροπορικές τραγωδίες, μάλλον δεν εκπλήσσει, αν και η ίδια αρνείται βεβαίως την όποια σύνδεση των δύο υποθέσεων. 

«Η υπόθεση εκκρεμεί στον ΠΟΕ επί 14 χρόνια. Έφτασε η ώρα για δράση» είπε ο Εκπρόσωπος Εμπορίου των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ. «Τελικός μας στόχος είναι να καταλήξουμε σε μία συμφωνία με την Ε.Ε., η οποία θα δώσει τέλος στις ασύμβατες με τους κανόνες του ΠΟΕ επιδοτήσεις» τόνισε, προσθέτοντας πως όταν η Ε.Ε. τερματίσει τις «ζημιογόνες» επιδοτήσεις, οι ΗΠΑ θα άρουν τους πρόσθετους δασμούς, που επέβαλαν.

Η επιθετική αυτή κίνηση των ΗΠΑ συμπίπτει με το τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στα κράτη- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να δώσουν μία συγκεκριμένη εντολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αρχίσει επίσημες συνομιλίες με την κυβέρνηση Τραμπ για περιορισμό ή και πλήρη κατάργηση των δασμών σε βιομηχανικά προϊόντα.Μένει να φανεί εάν η απειλή θα πιέσει τους Ευρωπαίους σε μεγαλύτερες παραχωρήσεις ή τελικά θα έχει ως αποτέλεσμα να σκληρύνουν τη στάση τους. 

Να υπενθυμίσουμε ότι η κυβέρνηση Τραμπ και ο Αμερικανός πρόεδρος προσωπικά κρατούν επίσης πάντα στο τραπέζι και την απειλή των δασμών στις εισαγωγές ευρωπαϊκών αυτοκινήτων. Μία τέτοια εξέλιξη, όπως έχει προειδοποιήσει ο ΟΟΣΑ, θα είχε ακόμη πιο σοβαρές συνέπειες στην παγκόσμια οικονομία από ό,τι η σινο-αμερικανική διαμάχη. 

Προς το παρόν στο στόχαστρο των Αμερικανών, βάσει της λίστας των προτεινόμενων προϊόντων, που παρουσίασε ο Λάιτχαϊζερ, βρίσκονται μεταξύ άλλων ελικόπτερα, μοτοσυκλέτες, κρασιά και τυριά.  

naftemporiki.gr