Skip to main content

ΕΥ: Μειωμένη κατά 4% η αξία των deals στον ενεργειακό κλάδο

Μείωση εμφάνισε το 2016 η αξία των συμφωνιών στον τομέα της ενέργειας και των εταιρειών κοινής ωφέλειας, καθώς περιορίστηκε κατά 4% στα 192,3 δισ. δολάρια.

Όπως μάλιστα, προέκυψε από την ειδική έκθεση της Ernst & Young (EY), τα ρυθμιζόμενα περιουσιακά στοιχεία αποτέλεσαν το μεγαλύτερο μέρος (46%) της αξίας των συμφωνιών, με 89,3 δισ. δολάρια, καθώς οι επενδυτές συνέχισαν να αναζητούν σταθερές αποδόσεις.

Ισχυρό παρέμεινε και το ενδιαφέρον για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), με τη συνολική αξία των συμφωνιών να αγγίζει τα 28,4 δισ. δολάρια, συμπεριλαμβανομένων 10 συναλλαγών αξίας άνω του 1 δισ. δολαρίων. Μόνο στην Αμερικανική ήπειρο, ολοκληρώθηκαν 46 συμφωνίες στο χώρο των ΑΠΕ, συνολικής αξίας 8,3 δις δολαρίων. 

Το 2016 συνεχίστηκε, αν και σε μειωμένο βαθμό, η τάση που ακολουθούν μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες κοινής ωφέλειας παγκοσμίως, όπως η Enel, η Innogy και η National Grid, να επενδύουν σε νέες ενεργειακές τεχνολογίες και ειδικότερα στην αποθεματοποίηση ενέργειας. Η συνολική αξία των συμφωνιών που περιλαμβάνουν νέες ενεργειακές τεχνολογίες (αποθεματοποίηση, έξυπνη μέτρηση και φόρτιση ηλεκτρικών αυτοκινήτων), έφτασε τα 898 εκατ. δολάρια. 

Σύμφωνα με την EY, oι επενδυτές βρίσκονται αντιμέτωποι με μια σειρά από δύσκολες επιλογές, λόγω των συνεχιζόμενων χαμηλών τιμών χονδρικής και της απουσίας νέων συμφωνιών για έργα συμβατικής παραγωγής στις αναπτυγμένες αγορές. Το αποτέλεσμα στη διάρκεια του 2016 ήταν μία νέα αύξηση των αποτιμήσεων των παγίων στοιχείων του δικτύου, καθώς και συμφωνίες ΑΠΕ, υποστηριζόμενες από ενεργειακές συμβάσεις αγοράς, καθώς οι επενδυτές αναζήτησαν τρόπους να τοποθετήσουν τα χρήματά τους σε ασφαλή και σταθερά περιουσιακά στοιχεία με εγγυημένες αποδόσεις της απαιτούμενης κλίμακας.

Kερδισμένη η Ευρώπη

Η αξία των συμφωνιών στον τομέα της ενέργειας και των εταιρειών κοινής ωφελείας στην Ευρώπη ανήλθε σε 51 δισ. δολάρια το 2016, η μεγαλύτερη αξία από το 2012. Η δραστηριότητα του τελευταίου τριμήνου αντιπροσώπευσε πάνω από το 50% της αξίας των συμφωνιών ολόκληρης της χρονιάς, αγγίζοντας τα 27,8 δισ. δολάρια.

Οι συναλλαγές μεταφοράς και διανομής (transmission and distribution – T&D) αντιπροσώπευσαν 22,7 δισ. δολάρια από τη συνολική αξία συμφωνιών στην περιοχή. Εξαιρώντας τα περιουσιακά στοιχεία μεταφοράς και διανομής, η αξία των συμφωνιών μειώθηκε κατά 7% σε σχέση με το 2015, καθώς οι επενδύσεις στον τομέα της παραγωγής και των ΑΠΕ μειώθηκαν σε ετήσια βάση.

Οι διασυνοριακές συμφωνίες, παράλληλα, αντιπροσώπευσαν το 71% της συνολικής αξίας των συμφωνιών, με το Ηνωμένο Βασίλειο και την Τσεχία να έχουν προσελκύσει σχεδόν 19 δισ. δολάρια από συγχωνεύσεις και εξαγορές ξένων επενδυτών.

Η πορεία της Ελλάδας

Όσον αφορά στην Ελλάδα, πραγματοποιήθηκε μία διασυνοριακή συμφωνία, η οποία αφορούσε την πώληση του 24% του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) από τη ΔΕΗ στην κινεζική εταιρεία State Grid International Development Ltd., έναντι 352 εκατ. δολαρίων.

Η ΕΥ αναφέρει χαρακτηριστικά ότι, μετά την αποτυχία της πώλησης του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ), αναμένεται νέα προσπάθεια αποκρατικοποίησής του στο προσεχές μέλλον. Παράλληλα, επισημαίνει την ανάγκη διεξαγωγής διαγωνισμών για την αύξηση της δυναμικής των ΑΠΕ.

naftemporiki.gr