Skip to main content

Την προεδρία του Eurogroup επιθυμεί η Λισαβόνα

Την υποψηφιότητα του υπουργού Οικονομικών της Πορτογαλίας, Μάριο Σεντένο, για την προεδρία του Eurogroup, αναμένεται να προωθήσει η Λισαβόνα, εμμένοντας στην αντικατάσταση του Γερούν Ντέισελμπλουμ.

Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός, Αντόνιο Κόστα, ήταν από τους πρώτους επίσημους αξιωματούχους, οι οποίοι αντέδρασαν εντόνως στην πρόσφατη δήλωση του Ντέισελμπλουμ για τις χώρες του Νότου. Μάλιστα, είχε ζητήσει την άμεση παραίτηση του Ολλανδού από την προεδρία του άτυπου συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Στην προσπάθεια αυτή, καθοριστικής σημασίας θεωρούνται οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης στην Ολλανδία, καθώς μέχρι να συγκροτηθεί το νέο κυβερνητικό σχήμα, ο Ντέισελμπλουμ θα εκτελεί χρέη υπηρεσιακού υπουργού Οικονομικών και επομένως, θα δύναται να ηγείται της συνεδρίασης του Eurogroup.

Σημειώνεται ότι στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές, το Εργατικό Κόμμα του Γερούν Ντέισελμπλουμ, έλαβε μονοψήφια ποσοστά, γεγονός το οποίο καθιστά σχεδόν απίθανη τη συμμετοχή του στην επόμενη κυβέρνηση της χώρας.

Το συγκεκριμένο ζήτημα αναμένεται να απασχολήσει, μεταξύ άλλων, και τη σημερινή 3η Σύνοδο Κορυφής των χωρών του Νότου, η οποία πραγματοποιείται στη Μαδρίτη με τη συμμετοχή των ηγετών της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Κύπρου, της Ελλάδας και της Μάλτας.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ