Skip to main content

Σεντένο: Κλείνει τη συζήτηση για τα πλεονάσματα- λέει «ναι» στην πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ

Μήνυμα στην Αθήνα ότι οι δεσμεύσεις πρέπει να τηρούνται έστειλε ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, δίνοντας ουσιαστικά τέλος στη συζήτηση για τα πρωτογενή πλεονάσματα. «Σοφά» χαρακτήρισε και εκείνος, όπως είχε κάνει και ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, τα σχέδια για πρόωρη αποπληρωμή δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που φέρουν υψηλό επιτόκιο. 

Σε συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό Open ο κ. Σεντένο, ερωτηθείς για το στόχο των υψηλών πλεονασμάτων, ξεκαθάρισε: «Υπάρχουν δεσμεύσεις που συμφωνήθηκαν από όλους όσους βρέθηκαν γύρω από το τραπέζι. Για το 2019, όλοι λένε ότι η Ελλάδα θα πετύχει το στόχο της. Πρέπει να μείνουμε σταθεροί σε αυτές τις δεσμεύσεις. Και δεν βλέπω γιατί να αλλάξει αυτό στο κοντινό μέλλον». 

Αναφορικά με το θέμα της μείωσης του αφορολόγητου ορίου, για το οποίο όπως προκύπτει από την ανακοίνωση του Eurogroup, υπήρξε δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να τηρηθεί, αν και αναγνώρισε ότι οι αποφάσεις σε επίπεδο προϋπολογισμού είναι «πάντα θέμα ισορροπίας», έσπευσε να επισημάνει ουσιαστικά ότι δεν μπορείς να στέλνεις το μήνυμα πως αλλάζεις βασικές δεσμεύσεις.  «Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στο ενδεχόμενο να αλλάξουν δεσμεύσεις του συνολικού πλάνου, γιατί υπάρχουν δεσμεύσεις που θα παρακολουθούν πολλοί» είπε χαρακτηριστικά για το θέμα. 

Ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε πάντως ιδιαίτερα θετικός ως προς το ενδεχόμενο πρόωρης αποπληρωμής του ΔΝΤ, αφού είναι άλλωστε κάτι που έχει κάνει και η χώρα του. Υπενθύμισε πάντως ότι πρέπει όλοι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης να πουν το «ναι» και αυτό θα εξαρτηθεί από τη δυνατότητα των ελληνικών αρχών να τους πείσουν για την αξιοπιστία της στρατηγικής τοςυ.  

«Eίναι πολύ σοφός τρόπος να το διαχειριστείς με αυτόν τον τρόπο. Η Πορτογαλία το έκανε. Το επιτόκιο που πληρώνουν οι χώρες για τα δάνεια του ΔΝΤ, είναι πολύ υψηλό, 5% ή και παραπάνω» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Πρέπει να τους διαβεβαιώσουμε ειδικά τους Ευρωπαίους πιστωτές, για την υγιή στρατηγική της Ελλάδας. Γι’ αυτό η απόφαση έγινε δεκτή θετικά όταν η Ιρλανδία και η Πορτογαλία έκανε το αντίστοιχο».