Skip to main content

Γερμανικός Τύπος: Κίνδυνος υποτροπής του «Έλληνα ασθενή»

Μια στο καρφί και μια στο πέταλο. Κινείται και πάλι η ελληνική οικονομία αλλά ο κίνδυνος δεν έχει περάσει σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα Rheinische Post. Εικόνες «Ειδομένης» στα γερμανικά ΜΜΕ.

Η αναμενόμενη εκταμίευση την ερχόμενη Δευτέρα (08.04) άλλης μιας δόσης ύψους σχεδόν ενός δις ευρώ από την ενεργοποίηση μέτρων για το χρέος, αποτελεί το έναυσμα για την σχολιάστρια της Rheinische Post να κάνει αναδρομή στην πιο δύσκολη στιγμή της κυβέρνησης Τσίπρα που οδήγησε, όπως πιστεύει, στη ριζική μετάλλαξη της πολιτικής της. Τίτλος του σχολίου της «Η Ανάσταση της Ελλάδας». Διαβάζουμε:

«Πράγματα του διαβόλου οι ιδιωτικοποιήσεις»

«Τόσο γρήγορα εξελίχθηκαν τα πράγματα. Στις 29 Ιουνίου του 2015 το ελληνικό δράμα άγγιξε τη κορύφωσή του. Οι τράπεζες έκλεισαν πίσω από μακριές ουρές στα ΑΤΜ. Η υπερχρεωμένη χώρα, που έπαιζε πόκερ με την Ευρώπη σε συνεχείς συναντήσεις κορυφής, ήταν ‘τελειωμένη’. Ο πρωθυπουργός Τσίπρας και ο υπουργός Οικονομικών Βαρουφάκης είχαν αποτύχει με τις μετωπικές αντιδράσεις  απέναντι στους μισητούς δανειστές. Δεν πέρασαν 4 χρόνια και η εικόνα έχει αλλάξει ριζικά. Η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται μετά από 8 χρόνια ύφεσης… το ποσοστό ανεργίας με 19% παραμένει μεν υψηλό αλλά σε σχέση με το 27% παλαιότερα έπεσε αισθητά. Την Παρασκευή (05.04) το Eurogroup αποδέσμευσε 1 δις ευρώ, που υποσχέθηκε στην Αθήνα στο πλαίσιο υλοποίησης κι άλλων μεταρρυθμίσεων. Το ποσό προέρχεται από τις αποδόσεις κρατικών ομολόγων της. Τέλος καλό, όλα καλά;» θέτει το ερώτημα η σχολιάστρια.

«Θα πρέπει να παραδεχθούμε ότι ο Τσίπρας άλλαξε τη ριζοσπαστική πορεία του. Κυνήγησε τον Βαρουφάκη και αποδέχθηκε μεταρρυθμίσεις. Οι τουρίστες επέστρεψαν, αλλά η οικονομία έχει δομικά προβλήματα, επειδή ο αριστερός πρωθυπουργός συνεχίζει να θεωρεί ´πράγματα του διαβόλου´ τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις. Τον απλό πολίτη εξαπατά με φανταστικές υποσχέσεις πολλοί πληρώνουν την τεθλασμένη πολιτική του με φτώχεια. Σε λίγο θα γίνουν εκλογές, τα πράγματα δεν είναι καλά γι αυτόν. Η ανησυχία ότι με πλούσια εκλογικά δώρα θα πνίξει την ασθενική ανάπτυξη είναι μεγάλος. Ο κίνδυνος υποτροπής του  Έλληνα ασθενή είναι επίσης μεγάλος».